Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników -2
- GERTRUDA
- 1000p
- Od: 25 lis 2007, o 17:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników -2
Kochani poratujecie wiedzą , moja rozsada pomidorów umarła dzisiaj pod łapami kocurka , czy mogę jeszcze siać - miały by lądować w gruncie i nieogrzewanym tunelu . Tylko ,że najprawdopodobniej siałabym około 15 kwietnia , bo chcę pomidorki nie typowe , nie te zwykłe popularne , więc muszę zamówić , a wiem że niestety poczta kilka dni zamarudzi ? Myślicie ,że jak podpędzę kiełkowanie , to się uda ?
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
-
- 200p
- Od: 7 gru 2014, o 18:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Może da się ukorzenić coś z tego co kot połamał ?
- Faworyt
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gertrudo ja siałem swoje dokładnie dwa miesiące temu,i w tej chwili są już gotowe do wysadzenia.Biorąc pod uwagę że teraz wegetacja będzie przebiegać szybciej powinnaś urwać ze dwa tygodnie i po 1,5 miesiąca od siewu,a w sprzyjających warunkach i szybciej będziesz miała rozsadę do wysadzenia. 

Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
GERTRUDA ja w zeszłym roku dosiewałam bardzo późno - chyba jakoś w połowie kwietnia. Rozsady poszły od razu po wykiełkowaniu do chłodniejszego pokoju (jeszcze od północy). Owocowały tak jak te siane w połowie marca. Szybciutko nadgoniły.
Te połamane też włóż do ziemi jeśli jeszcze nie wyrzuciłaś. W zeszłym roku dostałam siewki, jedna była złamana - nie miała w sumie łodyżki, tylko kilka listków - normalnie z nich zjadłam jeszcze pomidory. Takie co tylko łodyżki też zostawiam - puszczają liście.
Te połamane też włóż do ziemi jeśli jeszcze nie wyrzuciłaś. W zeszłym roku dostałam siewki, jedna była złamana - nie miała w sumie łodyżki, tylko kilka listków - normalnie z nich zjadłam jeszcze pomidory. Takie co tylko łodyżki też zostawiam - puszczają liście.
Jeżeli zostały tylko łodyżki poniżej liścieni, to raczej z samego kikuta nic nie będzie. Ale jeśli kot złamał powyżej, to jak najbardziej puszczą. Zostały mi takie po ucięciu zrazów do szczepienia. Będą krępe sadzonki.
Gertruda, na Twoim miejscu, posiałabym na razie te zwykłe , typowe. Nie piszesz, jakie to odmiany. Czasami lepsze od tych wyszukanych. A co będzie, jeśli te zamówione nie wzejdą jak należy? Lepszy rydz, niż nic
Gertruda, na Twoim miejscu, posiałabym na razie te zwykłe , typowe. Nie piszesz, jakie to odmiany. Czasami lepsze od tych wyszukanych. A co będzie, jeśli te zamówione nie wzejdą jak należy? Lepszy rydz, niż nic

-
- 200p
- Od: 7 gru 2014, o 18:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zapowiadają ładną pogodę czy ktoś może sadzi pomidorki w najlbliższym czasie do nieogrzewanego tunelu?
Lukasz uki94
Ja planuję to zrobić dopiero pod koniec kwietnia, ewentualnie w majowy weekend....
A co do rozsad, już mam ich dosyć. Jutro wiozę do koleżanki 3 multiplaty, bo oczywiście w domu 186m2 brakło okien...
Co roku to samo, obiecywanki, że w tym roku będzie mniej i znów to samo...
A co do rozsad, już mam ich dosyć. Jutro wiozę do koleżanki 3 multiplaty, bo oczywiście w domu 186m2 brakło okien...
Co roku to samo, obiecywanki, że w tym roku będzie mniej i znów to samo...

- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Jak dobrze poczytać,że inni też tak mają .

Pozdrawiam serdecznie- Ela
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Wydaje mnie się to wielce ryzykowne.uki94 pisze:Zapowiadają ładną pogodę czy ktoś może sadzi pomidorki w najlbliższym czasie do nieogrzewanego tunelu?
- stecu
- 50p
- Od: 3 lip 2008, o 13:12
Znam ten temat, zawsze za mało i coś bym jeszcze skiełkował. Rośnie i tak już na wyrost ale te kilka nowych się gdzieś zmieści. W ubiegłym roku miałem około 240 flanc papryk i ciut więcej pomidorów. Dzisiejszą uprawę mocno ograniczam w końcu rozsądek bierze górę. Aktualnie jakość stawiam ponad ilość. Miłego końca świętowania 

- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
To zależy, jeśli ktoś ma tunel np. obok domu to w najgorszym wypadku wystarczy wydać 40zł na farelkę 1kW/2kW i 10zł na programator czasowy (warto zainwestować - dogrzewanie prądem znacznie stanieje, od razu koszt podam, może komuś się przyda i ułatwi decyzje o metodzie dogrzewania - godzina pracy grzałki 1000W to ok. 0,6 zł. Mając programator można ustawić tylko na np. 5 godz. kiedy mróz ma się pojawić z cyklem 15min. grzania - 15min. przerwy) i w razie przymrozku bez problemu ochroni pomidory. Są też inne sposoby dogrzewania.Mariola54 pisze:Wydaje mnie się to wielce ryzykowne.uki94 pisze:Zapowiadają ładną pogodę czy ktoś może sadzi pomidorki w najlbliższym czasie do nieogrzewanego tunelu?
Reasumując - jeśli w razie prognozowanych przymrozków bądź ryzyka ich wystąpienia masz jak uchronić roślinki to ryzyka nie ma...
A wracając do pytania - ja w sobotę będę chciał wysadzić. Ryzyko znam i jestem przygotowany na potencjalny mróz.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- GERTRUDA
- 1000p
- Od: 25 lis 2007, o 17:36
- Kontakt:
Serdeczne podziękowania Wszystkim za dodanie otuchy i porady . Niestety nawet kawałki były nie do uratowania , kocurek ma rok , jest nieobyty , wygrzebał wszystko robiąc sobie z moich sadzonek podbudowę pod toaletę
Odmiany zwykłe - tradycyjne jeszcze mam , wsiałam , postawiłam na pokrywie akwarium bo tam cieplutko do podkiełkowania i czekam na wegetacyjny cud ..a te wyśnione Ispolin, Soldacki,Church, Kosovo ,Orange Russian , Indygo Rose...no cóż zamówiłam powtórnie i czekam...śniąc dalej
Ogród uczy cierpliwości , ale zwierzaki też 

Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Pozdrawiam, Marta.
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Wiecie może jak sprawdzić klasę gleby? Czy może jest takie coś w papierach np. kupna czy coś? Może według analizy gleby coś się wnioskuje?
Pozdrawiam Paweł