Trawnik po zimie cz. 2

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
pomo
50p
50p
Od: 10 cze 2014, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Trawnik po zimie cz. 2

Post »

mymysteryy faktycznie na zdjęciu wygląda na bardzo duży ale przede wszystkim ładny. Ja właśnie mam duży problem z koniczyna jest jej b. dużo nie wyobrażam sobie rwać tego ręcznie. Mniszek w zeszłym roku pomagał, lecz nie jakoś specjalnie. Będę musiał zacząć z tym walczyć.
Ja również mam pomysł na zagospodarowanie go bylinami i przede wszystkim warzywnym ogródkiem (na ten moment mam niespełna 100m2)
Ale to dopiero jak dziecko podrośnie teraz ma ładne boisko do zabawy :D
Samsu pisze:Wypożyczylam jednak wertykulator spalinowy i 250m2 w 3 osoby robiliśmy 4 godziny.
.
To już sobie wyobrażam ile czasu mnie to zajmie. Ogródek warzywny i trawa są moim zajęciem, więc nie będzie mi miał kto pomóc.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Samsu pisze: Kasia bardzo ładny trawniczek.
Dziękuję :)

Pomo spokojnie dasz radę. Ja też sama bez niczyjej pomocy uporałam się z tym w dwa popołudnia.
U mnie też koniczyna z roku na rok coraz bardziej atakuje. Nie chcę jednak zwiększać ilości oprysków, więc trochę wspomagam się ręcznie. Jak trochę jej zostaje to się tak nie przejmuję (nie muszę mieć idealnego trawnika).
Ja zamiast Mniszka kupiłam większą buteleczkę Starane (wychodzi taniej).
pomo
50p
50p

Post »

Super. Zerknę na ten preparat. Przed chwilą dzwoniłem do zaprzyjaźnionego ogrodnika od sąsiada, który już 10 lat dba o jego trawnik i faktycznie wygląda świetnie (trawnik, nie sąsiad :D ).
Koszt za aerację i wertykulkację, oraz nawożenie powiedział mi ok 300 zł. Dokładnie poda jak zobaczy. Zastanawiam się nad tym. Wypożyczenie sprzętu też kosztuje. Druga sprawa, ze nie mam praktyki i pierwszy raz mógłbym podejrzeć jak co się robi :idea:
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

pomo pisze: Koszt za aerację i wertykulkację, oraz nawożenie powiedział mi ok 300 zł.

Czym zrobi Ci tą aerację?
pomo
50p
50p

Post »

Prawdę mówiąc nie wiem. Ma przyjechać zobaczyć trawnik i dopiero podać dokładnie koszt. U sąsiada który ma trochę mniejszy trawnik robi jakimś aeratorem spalinowym. Przede wszystkim patrzę na ich współpracę i trawnik którego mu po cichu zazdroszczę :oops:
Nie jestem pewien, czy jak zobaczy mój trawnik nie powie 400 zł. Na ten moment wiem tyle co usłyszałem przez telefon.
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Kontakt:

Post »

Wypożyczenie aero/wertykulatora 100zł doba, nawóz 100kg ok. 120-150zł, więc nie wiem po co przepłacać.
pomo
50p
50p

Post »

Tak, ale wiedza bezcenna :D Różnica ok 50 -80 zł to za wiedzę i podpowiedzi na przyszłość można zapłacić.
Zawsze jak ktoś przyjdzie do mnie i zobaczy moją ziemię to i mądrze podpowie.
Drugą niebagatelną sprawą jest czas którego za duzo teraz nie mam.
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Weltykulator robi od razu aerację.
jps33
---
Od: 14 gru 2014, o 15:26

Post »

Mnie zlecono odświeżyć trawnik w ogrodzie, w którym od dwóch lat praktycznie nic nie było robione oprócz koszenia trawy. Tylko jak odświeżyć coś czego praktycznie nie ma? Na zdjęciach kawałek "trawnika" przed i po usunięciu mchu.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tutaj to ja bym zaproponował a) kupić siarczan żelaza lub gotowy nawóz anty mech i wypalił mech, wygrabił i b) zajął się podłożem kupić wapno granulowane najlepiej magnezowe rozsiać i przekopać cały teren.
pomo
50p
50p

Post »

U mnie na szczęście to tak tragicznie nie wygląda :D
Ja zakładałem trawnik w zeszłym roku. Mam po zimie większe i mniejsze placki bez trawy i niestety sporo koniczyny.Tak to większych problemów nie ma.
Obrazek

Niestety dosiewka w zeszłym roku była robiona inna trawą i jest inny kolor trawy w niektórych miejscach.
jps33
---

Post »

Od zabicia mchu zamierzam zacząć. Później wertykulatorem to zebrać jakoś i wapno rozrzucić. Problem w tym, że właściciel ogrodu to skąpiec i chciałby bym szybko to zrobił dosiewając trawę. W innej części ogrodu jest trochę więcej trawy i tam dałoby radę dosiać. No i jeszcze chwasty opryskać. A najlepiej już i szybko!! Tylko prztłumaczenie, że herbicyd by działać potrzebuje trochę cieplejszej pogody jest ciężkie.
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

jps33
Na mech nawóz na literkę A anty mech +7 czy 8% Fe posiada i co ważne możesz to rozpuścić i po 3-5 dniach mech jest czarny. Wygrabisz to grabiami gęstymi.
Zamiast wapna możesz dać szybciej odkwaszającą kredę w postaci sypkiej.
Najważniejsza rzecz, że mchu tylko chemią się nie pozbędziesz i bez pozbycia się kwaśnego pH gleby, wilgoci, zacienienia nie pójdzie to szybko.

pomo
Te placki to efekt trawy jednorocznej zapewne. Zawsze kupuj sobie troszkę trawy na zapas, a przynajmniej zostawiaj etykietę ze składem % odpowiednich odmian i gatunków traw.
Masz glebę kwaśną pewnie i stąd ta koniczyna - Starane lub Bofix pomoże lub odkwaszenie gleby.
jps33
---

Post »

Gemciu, we własnym ogrodzie mam miejsca gdzie praktycznie jest sam kamień wapienny, a mech rośnie szczęśliwy. Tu bardziej chodzi o wilgoć. Niestety ten tragiczny trawnik znajduje się na północy Niemiec, gdzie deszcz to praktycznie codzienna pogoda.
Mam zbędny worek dolomitu. Coś podziałam.
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zostaje drenaż, mierzenie pH i stosowanie gatunków traw kochających wodę oraz napowietrzanie gleby.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”