Witaj Moniko
Cieszę się, że mogłaś poświecić chwilkę na relaks zamiast zaharowywać się przedświątecznie
Co do zakupów, to powiem tak, nie ma wiosny bez nowych sadzonek czy liści fiołków w kubeczkach
Ja sama z przerażeniem czekam na wiosenną dostawę nowych odmian
Ula, jak tylko będzie oficjalne ogłoszenie dam znać. Fajnie by było gdybyś mogła zajrzeć
Aniu, Twoje fiołeczki są śliczne i kolorowe, zawsze z przyjemnością oglądam Twoje rośliny a Warszawa wcale nie jest tak daleko...
Pisałam wcześniej, że szukam idealnego czerwonego fiołka ale oczywiście nie tylko na nim kończą się moje poszukiwania. Swego czasu moim marzeniem była odmiana Dumplin.
Marzenia się spełniają i Dumplin zagościł na mojej półeczce
Baardzo podobają mi się takie kwiaty kule z delikatnymi płatkami. Szukałam dalej podobnych odmian i trafiłam na
?? ???????? ???? / EK Cvetushhij pion
EK Cvetushhij pion ma większe i delikatniejsze kwiaty, ciemne liście ładnie kontrastują z delikatnym pastelowym kolorem różu ale płatki nie są tak ładnie cieniowane. Rozetka na razie rośnie i się kształtuje ale zapowiada się chyba na większą.
Dumplin to odmiana retro, pochodzi z 1980 r. co samo przez się wzbudza mój szacunek, że już o sentymencie nie wspomnę

I mimo tego, że jest wiele podobnych odmian, żadna nie ma aż tak pełnych, kulo podobnych kwiatów.
Redukuję ilość odmian ze względu na ograniczone miejsce i mam teraz dylemat, który zostawić??? Pewno skończy się na dodatkowe półce
Osiołkowi w żłoby dano...