Tylko tam był inny temat. Chodzi mi tylko o zarys jak to przełożenie tych warstw gleby miałoby wyglądać.

Glebogryzarka tak głęboko nie sięga.Ten sposób uprawy nazywa się regulówka.Nie pamiętam już gdzie,ale były skany, jak to dokładnie przeprowadzić.Może ktoś się pamięta i poda linka.mizik pisze:Dzięki,
nie głupi pomysł ;-)
Glebogryzarka była by optymalna ;-)
No to trochę namieszałeś. Jak duży masz ten teren? 25 cm piachu to zdecydowanie za dużo. Proponuję zdjąć z tego 15cmmizik pisze:Szanowni,
od pięciu lat uprawiam ogródek ( mój śp. tato uprawiał ponad 20 lat ). Ziemia jest czarna, ciężka, podmokła ze względu na niedaleką odległość od terenów łąkowych i zalewowych. Tato dbał o odpowiednią strukturę gleby, kompostował, wapnował. Ziemia wydawała plony.
Ja nie mam tyle doświadczenia i czasu co tato. Ale uprawiam na mniejszym aerale, głównie ogórki i fasolę szparagową tyczną i karłową. W związku z tym, że ostatnie lata obfitowały w deszcze i dwukrotnie zalało mi działkę. Plony były kiepskie postanowiłem podnieść warzywniak. Zamówiłem 6 przyczepek ( około 1 przyczepa od kamaza ) piaszczystej gleby. Jak sobie teraz poradzić. Na spodzie jest gleba ciężka, na wierzchu lekka, piaszczysta. Nijak da się przekopać. Szpadel zatrzymuje się na granicy poziomów dwóch wart ziemi...
Co sadzić? POMOCY...