Wierzba sachalińska 'Sekka' (w. smocza)
Re: Wierzba sachalińska 'Sekka' (w. smocza)
Krzaczek rośnie u mnie czwarty rok, kilka pędów zaczyna się skręcać ale bardzo skromnie. Widziałam dorosłą roślinę naocznie skręty były kilka razy większe. Sadzonka był ukorzeniona z patyka, rośnie w gliniastej ziemi...miejsce jest przewiewne i słoneczne.
- nirali
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lis 2011, o 12:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- ewarb
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 14:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja w zeszłym roku porządnie ją ściachałam, a w tym zobaczę co z niej wyrośnie. Ma około 2 metrów, ale pędów takich staśmionych jeszcze nie ma. Może w tym roku się popisze 

- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
Mam tę wierzbę od początku działki, tj. 14 lat. Rośnie bez problemów w bylejakiej piaszczystej i dość suchej ziemi. Jak mi się przypomni to wylewam pod nią 2-3 wiaderka wody. Korzeni się bardzo płytko. Wiosną ma część pędów staśmionych, a potem stają się grube. Nigdy jej nie przycinałam, ale widzę, że krzaczysko straciło formę. Kiedy i jak ją ciąć? Właśnie teraz zaczynają rozpłaszczać się pędy i szkoda by mi było
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Ma chyba ponad 1,5 średnicy, w tamtym sezonie gałęzie urosły bardzo długie. W drugim roku po posadzeniu były o wiele krótsze. W ściądze czytałam że w Lutym można pobierać gałęzie do ukorzeniania, to przyciąć też na pewno można o tej porze.ewarb pisze:To jest to!Jak duży Twój krzak?
Jak zginie śnieg zrobię zdjęcie jak wygląda krzak.
Aisyrk czy możemy zobaczyć ja wygląda Twoja wierzba

- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
Chętnie pokazałabym swoją wierzbę i niektóre inne drzewa i krzaki, ale nie umiem wstawiać zdjęć. W ogóle w komputerze mało kumam, i cieszę się, że potrafię chociaż wejść na forum.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Czy próbował ktoś ukorzenić gałązkę wierzby smoczej .Czy wstawić ją do wody czy od razu do ziemi?
Zabierz do domu gałązki z baźkami,wstaw do wody,zanim przekwitną,będą korzenie.
Czy oprócz smoczej są jeszcze inne uprawiane do celów typowo dekoracyjnych, tzn. mają ładne 'kotki'.Widuję w sprzedaży wiosną kilka 'typów', ale nie wiem jak się nazywają.Może ktoś wie?
Są przeróżne,mam również o czarnych baźkach.
Ja obcięte gałązki wsadziłam do ziemi wiosną 2 lata temu i mam teraz wysoki na 2 metry krzak i super staśmione pędy. Teraz muszę krzaka przesadzić, ale chyba właśnie zrobię sadzonki.
Będę miał możliwość ucięcia sobie gałązki wierzby smoczej. Czy taką wierzbę można wyprowadzić na jednym pniu poprzez obrywanie bocznych gałęzi czy tylko poprzez szczepienie? Chciałbym mieć jeden pień i dopiero gdzieś na 2 metrach koronę którą będę przycinał. Da się to zrobić bez szczepienia?