39m2 Matiego :) duże zmiany...

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: 39m2 Matiego :) duże zmiany...

Post »

Kasiu :wit Hah będzie kasa ale połowa idzie i tak na te rachunki :evil: ! Dziękuję ;:196 drzewo ucierpiało ale ciekawsze jest to że jak była trąba to nawet gałązka mu nie odpadła :shock: !

Następny morelowy hiacynt mikrusek się szykuje ! Obrazek

Agnieszko :wit Dziękuję ! ;:180 ;:196

Eden Rose i Mary Rose ;:215
Obrazek Obrazek

Grażynko :wit Będzie zawsze ! Potem jeszcze będą piwonie przez prawie 1,5 miesiąca różne i truskawki i pomidory i siewki !
Wiem mi też żal ale zawsze są z tego pieniądze , poza tym one szybko się rozmnazają i nie ma śladu ... Ja też jakoś niechętnie ścinam kwiaty ale czasem trzeba. Dobrze że mamy zdjęcia ;:131 Właśnie większość z tych jadą na Bieńczyce , to osiedle w Nowej Hucie dość duże ! Więc tam nikt nie ma takich kwiatów...No plany dość spore a to był taki impuls , babci ...! Jak coś to dobrze że mam stodołe i zwierzątka potem jest nawóz ;:215 Dziękuję ! i nawzajem ! ;:196

Piwonia i róża Barkarole
Obrazek Obrazek

Mati :wit Wiem... ale pieniądze są potrzebne ... o zgrozo ! ;:223 Fotek dużo bo się tyle narobiło i dawno nie było i się zbiera ... A od pon. do wczoraj nie miałem fona nauczycielka mi wzieła ;:145 , Jakie przebarwienia ?

Żurawki coraz lepiej wyglądają ! Obrazek

Teresko :wit Dziękuję ! ;:180 Schodzą ! Zobaczymy jak w tym roku jutro :D Wiem ona rośnie dość okazale bo mamy kilkanaście krzaków jej , ona ma duże bardzo kwiaty i przez deszcz musimy ją wiązać ;:224 . No szkoda ale lubię wchodzić na niego i ostatnio naliczyłem aż 36 osobnych pni ! :shock: toż to jakiś mutant !

Powojniki są ogromne ! Tu Veronica Choice Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oznaki wiosny bardzo pocieszające ;:108
Powojniki już spore,zimno przejdzie to nas szybo zaskoczą zielenią.
3 KOTY
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2010, o 11:08

Post »

Mati!
Moja kuzynka mieszka na bielanach, więc powiem jej, że najpiękniejsze żonkile są u Ciebie :lol:
Chłopie! Kochaj mocno, ale ucz się, bo przed Tobą egzamin gimnazjalny?
Marta
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

Aniu :wit I mam nadzieje że kwiatami ;:167 !

Marto :wit Uh to blisko ;:108 :;230 nie wiem mów jak chcesz !
Dzięki ! Nie egzamin dopiero za 2 lata ;:224

Dzisiaj okrutnie zmarzłem na Bieńczycach, z 80 bukiecików po 10 sztuk za 4 zł poszło aż 79 :tan już dawno tak nie było ! Jeszcze tylko jutro i koniec :( nie wiem czy się cieszyć czy żałować że znowu rok czasu nie będzie żonkili...
Przy okazji byłem z ciocią i małą kuzynko (8 lat) i poszliśmy się przejść po tym placu, odkryłem za placem szkółkę z różami powojnikami itp. trzeba będzie przyjechać w maju ;:183 ;:183 ;:183
Kupiłem jak to ja Krokusiki , bardzo ładne i dorodne :
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
I różanecznika Calsap
Obrazek Obrazek Obrazek
Krokus wylądował na nowej rabacie a różanecznik za Astrid ... :wink:
Obrazek
Jutro będzie jeszcze tyle , około 98 bukiecików ;:131 ;:224
Obrazek Obrazek
Fiołki u mnie dopiero zaczynają...
Obrazek
Lawendy przycięte
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Giardine odkryłem przyciąłem i jednak będzie żyć !!! ;:215
Obrazek Obrazek
Nawet nie wiedziałem że mamy agrest ! Rośnie na końcu sadu :shock: i jabłonki ;:14
Obrazek Obrazek Obrazek
Wyrosło mi takie coś ! Wie ktoś co to może byc ? ;:131
Obrazek Obrazek
Obrazek
Z tym ogródkiem to wiem na razie ile będe miał miejsca :wink:
Obrazek Obrazek.
Potem dam cały plan i projekt ;:306 Obrazek
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jestem pewna że nawet niewielkie miejsce zagospodarujesz idealnie, widać że wiesz co robisz.
Ja też w tym roku wygospodarowałam kawałek pod nowe sadzonki, miałam tam sadzić kwiatki ale mam szparagi, więc spróbuję je tam umieścić.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Może to coś to śnieżnik ?
Cudne kolory ma ten hiacynt pod spodem. ;:224
Grażyna.
kogro-linki
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Mateusz, jak ja lubię do Ciebie zajrzeć. Żonkile ;:oj Masa dobrej roboty ;:108
Wszystkiego dobrego Ci życzę na Święta :wit
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Gratuluję, że tak super z żonkilami poszło! ;:303
Tak trzymać.
Miłe dla oka kolejne zakupy ;:333
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Mateuszu zdecydowanie cieplej u Ciebie! widzę to po różach, bo moje mają maleńkie pączki. Jak ja lubię takie naręcza żonkili, jak nie miałam ogrodu to sobie kupowaliśmy albo jeździliśmy zbierać dzikie. Plany rozległe, oczywiście posadzisz tam głównie róże? Życzę Ci zdrowych i pogodnych Świąt Wielkiej Nocy i Wesołego Alleluja ;:196
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Uwielbiam wiosenne kwiaty.
Łany żonkili podziwiam. Kiedyś posadziłam setkę cebul, chyba coś miało wyżerkę, bo wiosna było zaledwie kilka kwiatków.
Z ogrodu nie ścinam, kupuję ;:306
Plany ambitne. Trzymam kciuki za realizację.

Może cebulica?
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

Agnieszko :wit Ślicznie dziękuję ;:167 . Właśnie u większości tak jest , po kawałeczku a potem nie ma trawnika ;:306
Obrazek
Grażynko :wit Wiesz że patrzyłem i sam nie wiem :shock: poczekamy aż zakwitnie ;:108 A jak pachnie !...
Obrazek
Małgosiu :wit Dzisiaj nawet brakowało żonkili ! ;:oj Dziękuję i nawzajem !
Obrazek
Beatko :wit Dziękuję bardzo ! ;:180
Obrazek
Marysiu :wit Dziękuję ;:196 tak opóznone przez tą zimę?! Niemożliwe . Wiesz z żonkili nic kompletnie nie zostało ! Wszystko sprzedane i poszło w rodzinę, a to 4 domy po 7 osób . Na tym planie będą głównie właśnie róże , z różami i powojniki od jednej strony ale jeszcze nie wiem dokładnie od której . Bardzo dziękuję ! ;:196 Oczywiście nawzajem !
Obrazek
Justynko :wit Ja też :) Musiało mu smakować ! Ale po coś są koszyczki ? ;:224 Mi się tam nie chce kupować ,jak już biorę to z ogrodu cioci ! ;:306 Dziękuję ;:196 Poczekam aż zakwitnie bo chyba nie .
Obrazek

Dziś , wyspałem się aż do 11 , potem pojechaliśmy do kościoła z koszyczkiem, pogoda była bardzo fajna bez wiatru i caly czas słoneczko i niegrozne chmurki !
Potem poszedłem do ogródka, oczywiście uprzątnąłem trochę ze śmieci i takich klocków drewna które robiły za obwódki ale zbutwiały ;) .
I powiększyłem tą nową rabatę, został mi do wykopania jeszcze jeden dołek na róże , poza tym te obwódki z kamienia z czasem zastąpi lawenda, oczywiście nie wokół ale od strony betonu. Próbowałem dzisiaj zakulkować roże Astrid Lindgren u mnie niestety chyba nic z tego , pędy ma za sztywne i boje się że się złamią :( musze znaleść inny sposób na nią...
W tym roku wyjątkowo szybko wystartowała ! Nawet zaczeła dość pozniej od innych a teraz jest już zielona...
Róże sadzone ostatnio przyjęły się mają spore listki oprócz jednej ciągle w pąkach , czy Duchesse de Rohan tak ma ?
Poza tym róże nawiozłem , nawozem i trzeba będzie kupić nową paczkę bo akurat idealnie wyszło na wszystkie 29 róż .
Tak wyglądają zasiewy, przepraszam za zdjęcia ale światło w szklarni okropne !
Obrazek Obrazek Obrazek
Wracając do tego ogródka przyszłości ...
Najpierw trzeba będzie , odspawać ogrodzenie, usunąc prehistoryczną winorośl :} potem skuć beton dobrze że mały kawałek i na końcu wszystko uprzątnąć i przekopać i nawieść ziemię .
Potem zacząć sadzenie : będzie dużo róż, jeszcze nie wiem jakich ale na pewno dużo angielskich, (jak zwykle ) z 2 hortensje(Vanilia Fraise Anabelle), pomiędzy nimi będą lilie i jakieś cebulowe kwitnące na wiosnę m.in tulipany i żonkile i krokusy.Obwódki częściowo z lawendy i kamienia. Po jednej stronie najprawdopodobniej od zachodniej będzie może z 2-3 kratki z powojnikami po obu stronach daje to razem 6 różnych kwiatów. . Ogródek nie będzie zbyt duży ponieważ od północy jest ścieżka i orzech a dalej ogródek, od zachodu sznurki na pranie a od wschodu wjazd na traktor i pole , no chyba że się jeszcze uzgodni...
Nad odmianami róż jeszcze się zastanowię , ale mam nadzieję że prace ruszą w połowie maja- czerwca !
Róże i inne rośliny będą tam mieć dużo miejsca i słońca oraz przewiew. Umiejscowienie świetne bo będzie akurat widać je z mojego pokoju ;:167 Mamy nie ogrodzone a róże to taki pewniak bo sarny i inne tego nie tkną !
No i co jeszcze... Róże i taki teoretyczny projekt podam w poniedziałek albo we wtorek .

Zdrowych , spokojnych i wesołych Świąt Wielkanocnych cudownie spędzonych w gronie rodzinnym i pomyślności w życiu i ogrodzie !!!
ObrazekSam dziś robiłem takich 8 bo do każdego domu z rodziny ;) Podoba się ?
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Podoba! Dobranoc!
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Mati, fajnie, że dzięki żonkilom budżet troszkę podreperowany ;:215 . Pewnie na nowe chciejstwa ogrodowe ;:108 .
Lubię kupować cięte kwiaty na bazarach i targowiskach ;:108 . Takie zwykłe z babcinych ogródków ;:167 .
Plany bardzo sprecyzowane i wizja romantycznej przestrzeni. Nie ukrywam, ze bardzo mi bliskiej.
czekam na efekty.

Ile ty tam będziesz miał powierzchni? :shock:
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Mati jestem z rewizytą , będę śledzić Twoje poczynania ogrodowe .
Wesołych świąt.
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07

Post »

Witaj :wit
:shock: ;:oj
Wow ile narcyzów, pięknie masz, dużo roślin - fajnie. :tan
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”