Aprilkowy las cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Aprilkowy las cz.6

Post »

Ja już jestem po cięciu.
Czas był najwyższy,
Jeszcze zostało nawożenie, a potem sadzenie
Tylko dlaczego święta już za tydzień?
Wszystko na raz
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja już też po cięciu, ale przed sadzeniem ostatniej partii róż. A tu już Święta ;:oj
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Ja jak Wandzia - po cięciu, ale przed sadzeniem do ziemi. Za to poupychałam w doniczki, więc nie jest tak źle :wink: reszta prac ruszy po świętach ;:108
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Przepraszam ale nie mogę się ogarnąć, może przez święta uda mi się zrobić kilka fotek, choć na dobrą sprawę nie ma jeszcze czemu robić zdjęcia.
Za to planuję kolejną rabatkę, nie wiem czy do wykonania w tym roku ale już zaczyna się rodzić pomysł w mojej głowie. To rabatka zasłaniająca przyszły warzywnik, taka w trójkącie nieregularnym. Po prawej ma rododendrony a po lewej metrowe ogrodzenie hamujące psie zapędy...

Obrazek Jakieś małe mi się to zdjęcie zrobiło ;:222 nawet nie widać że to trójkąt. Jeden bok to cisy, drugi to wiśnie przy ogrodzeniu.. Za cisami są borówki i będzie warzywniak. Teraz będę nad tym myśleć.

Cześć Elwi, świąt nie zauważam, wykpiłam się i idę w gości ;:306 Róże już niemal wszystkie posadzone, no może z 5 zostało w wiadrze ;:224 Myślałam że umrę po takim pracowitym weekendzie...

Justi, GP żyją, chyba wszystkie, choć jedna mizerna, to chyba walczy. Jeszcze ich nie odkopywałam zbyt mocno ale może w sobotę się uda.

Margo, ja z cięciem mocno w tyle, dopiero zaczęłam. No i pogoda wyjątkowo nie sprzyjająca.

Wando, witaj w klubie, ja niemal wszystko posadziłam, za to nie obcięłam wszystkich róż. Co ja bredzę, dopiero zaczęłam, nawet 1/5 nie ciapnęłam ;:124 Nie sprzątam, nie gotuję, jestem w pracy i nie nadążam z tematami.

Sweetdaisy, Zuza dobra metoda. Ja też jak coś zakupię bo mi się podoba to sadzę do doniczek a potem myślę... Sporo mam już takich doniczek ;:224

Wybaczcie że lakonicznie ale śniadanko się skończyło, czas ruszyć z robotą bo znów wrócę do domu po nocy....
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

No niestety niewiele z tego zdjęcia mogę wyczytać, ale powiem Ci że to różowe (wiśnie?) pięknie się prezentują :). Zmieniłaś już opony na letnie?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Jolu projekt zapisuj jako jpg będzie większy, ale też przy wstawianiu na serwer zewnętrzny zapisuj duży format. Zrób edycję z większym projektem, będzie łatwiej podglądać. Żywopłot cisowy popieram, jest niepospolity i łatwy w utrzymaniu. ;:215 Wiśnie pięknie wyglądają wiosną, miałam jedną, ale chyba kupiłam chorą, bo szybko padła. Teraz przymierzam się do kolejnej.
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wracam cichcem z Twojego wątku, a Ty akurat u mnie piszesz:
April pisze: Ja też częściej funkcjonuję jako skrytoczytacz ale co będziemy czytaj jak tak wszyscy przejdą w taki tryb ;:
No to wróciłam skruszona, bo nie chce byś przeszła w taki tryb. ;:185

Jak tam Twoja pikieta przeciw wiośnie? ;:150
Zmęczona jesteś, przepracowana to nastrój siada. A za oknem ptaki świergolą, bociany już na gnieździe, przyroda budzi się do życia (mówi Ci to nominowana przez L. Królowa Ptaków). Tak że ;:215 tym bardziej, że nie musisz świąt spędzić przy garach i za miotłą tylko może skupić się na tym co lubisz. Pięknie będzie z nową rabatką.
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Witaj Jolu Kwietniowa ;:196

Wiesz, jak mnie wczoraj przydybałaś to ja w te pędy do Ciebie, bo nowy wątek się pojawił....hmm...już nie taki nowy ale dla mnie nówka nieśmigana i tak czytałam, czytałam że aż zasnęłam z głową na laptopie i zdjęciem biszkopcików przed oczami :tan
Nie powiem żebym była niezadowolona...
Kochana piękny, naprawdę piękny ten Twój ogród na piaskach i, tak jak napisała Iza Tamaryszek, dokonujesz cudów sadząc rośliny potrzebujące sporo wilgoci. No dobrze, że eM lubi bieganie z konewką - pozazdrościć ;:224
Ilość róż przyprawia już o zawrót głowy, a widzę że w Twoim przypadku i psychiatra nie pomoże ;:185 - choroba nieuleczalna. Jakbyś miała wytypować ulubienice, to jakie róże byłyby w czołówce? Póki nie ma niebieskich :;230 ...

Jolu uściski i buziaki ;:167 i spokojnych i radosnych Świąt Wielkanocy

Ps. Na razie znalazłam trochę czasu, żeby zobaczyć co u Was...na swój wątek potrzebuję więcej czasu....a tego brak. Ale kto wie, może będzie jak z Tobą?
Macham gorąco z zasypanych i białych gór....
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Aprilku ;:196 piękny projekt,w realu będzie supcio ;:215
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Jolu ,ogród Twój pięknieje ,tyle nowości i nowe rabaty ,u mnie też już nowe lilie posadzone w ilości 90 szt ,trochę sie zapełni a i na róże jeszcze czekam ,bo nie wszystkie dotarły ,ale na dzisiejszy dzień dalej zima i dalej sypie,dzisiaj trzeba by było iść na chwilę do ogrodu bo Wielki piątek i trzeba koniecznie coś w ziemi zrobić ,bo wtedy dopiero są duże plony,pozdrawiam ,miłych i spokojnych świąt życzę ;:196
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Bajkowo u Ciebie.
Kwiaty w lesie, cudnie.
Kota też fajna.
Z przyjemnością będę zaglądać ;:180
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Musisz faktycznie spróbować jeszcze raz pokazać nam ten projekt, bo ja nic a nic nie widzę
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Joluś witaj w lany poniedziałek :D Mam nadzieję, że zostałaś odpowiednio pokropiona a nie "zlana" :;230
Aura tej wiosny bardzo zimowa, przynajmniej u nas. Wali śniegiem od tygodnia i cieszę się, że nie zdążyłam przyciąć róż ;:224
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Święta, święta i...nastał najmniej lubiany przeze mnie okres - powrót do pracy, a nadmierne kilogramy ciążą, spowalniają.... ;:306 Czas wrócić do rzeczywistości.

Magda, muszę popracować nad zapisem zdjęć, a raczej nad wielkością. Ale jeszcze nie miałam czasu zajrzeć na GP. Te różowe to Amanogawa z tyłu i Pisardi szczepione, na bliższym planie.
Opon na letnie nie zmieniam, ja mam uniwersalne, taki typ autka, że nie muszę.

Soniu, jeszcze nie wiem jak zwiększyć zdjęcie ale znajdę, dzięki za wskazówki. Żywopłot cisowy już tam jest od zeszłego roku. Chyba z 15 cisów w rządku, będzie zasłaniać warzywnik a zarazem robić tło rabaty. Tam mam kilkanaście metrów szerokości więc trudno byłoby zrobić jakąś sensowną rabatę, dlatego podzieliłam cisami na dwie części.
A jaka odmiana wiśni ci padła? Jakie były objawy? Zbieram doświadczenia innych przed posadzeniem. Jeszcze czas na zmiany w projekcie. Kiedyś chciałam tam robinię albo głóg ale mi odradzono.

Aniu, ty zaglądasz a ja niegościnna :oops: Ale już jestem i bardzo się cieszę że coś skrobnęłaś ;:168 Ja w tryb skrytoczytactwa nie przejdę ale często się zawieszam :;230 Taka dwoista natura bliźniaka, co to raz spragniony towarzystwa i musi się wygadać, innym razem tylko wzrokiem wodzi po obrazkach...
Pikieta przeciw wiośnie chyba zostanie odwołana bo zapowiadają ocieplenie. Wezmę się za cięcie róż bo mam chyba 1/3 dopiero obrobioną. A Królowo Ptaków będę musiała się chyba do ciebie zwrócić o zidentyfikowanie kilku moich gości bo jakoś nie wszystkich rozróżniam.
Np kiedyś sroki zabiły mi takie maleństwo
Obrazek
Obrazek Nie wiesz co to jest? Jest wielkości dłoni. Często do mnie przylatują, choć jest ich malutko.
Generalnie ze srokami mam problem, to nie pierwsza ich ofiara. Wiewiórki młode też sroki wyrzucają z gniazd.

Daffodil, Joanno, wszelki duch....Jak miło że zaglądasz. Szkoda że wątek tak cię znudził że usnęłaś ;:306 Postaram się trochę go uatrakcyjnić, niech tylko zakwitną róże( i nie mieszaj mi do tego psychiatry ;:302 )
Na razie na zachętę biszkopciki słuchające wytycznych na nowy sezon ogrodowy

Obrazek

Obrazek Wielki kot przy małej donicy

Asma, Asiu, jako jedyna masz wyobraźnię żeby ten znaczek pocztowy przeobrazić w projekt rabaty :wink: Poprawię się i jeszcze będę tę rabatkę omawiać, bo nie wiem czy dopiero jesienią jej nie zrobię. Priorytet na kwiecień to warzywnik.

Marto, 90 lili ;:180 to ja się nawet ze swoimi nie wychylam, bo nie więcej jak połowę tego co ty, posadziłam. Dopiero wielką różankę obsadziłaś, teraz lilie. Tytan pracy.
Nie wiedziałam że w Wielki Piątek trzeba w ziemi pogrzebać....ale posadziłam chyba 7 róż :tan Ale będzie się działo.

Kasiu zaglądaj, będzie mi bardzo miło. Z grubsza zajrzałam do ciebie, podziwiając determinację w odnawianiu historycznej budowli. Kiedyś też miałam takie marzenia i upatrzony stary domek z bali, który mieliśmy remontować. Ale w efekcie zamiast domku i działki rekreacyjnej, poszliśmy po całości i wybudowaliśmy dom na wsi, rezygnując z wygód życia miejskiego. Ale kto powiedział że nie można mieć wszystkiego z obu światów :wink: Powodzenia

Margo, tak prawdę mówiąc na tym znaczku pocztowym ja też nie widzę ;:306 Ale chciałam się pochwalić że nie leżę z gazetą ale też coś dumam i tworzę ;:301 :;230 :;230

Elwi czyżby cię zlano do suchej nitki :wink: U mnie jakoś tradycja polewania się umiera. Skandal ale chyba nikt mnie wodą nie pokropił ;:224
A z różami u mnie podobnie ;:306 Czyli nie ma tego złego.....Pocięłam tylko Fairy, nawet hortensje dopiero idą pod sekator. Wczoraj czekając na gości, którzy zapowiedzieli się w ostatniej chwili, wyskoczyłam i dwa krzaki hortensji ogoliłam. Teraz będę patyczki ukorzeniać.

Ale teraz życzę wszystkim pięknej, słonecznej aury, bo podobno wiosna nie da się dłużej prosić i zajrzy. Tylko nie wiadomo jeszcze na jak długo ;:23

Obrazek Tulipany w gotowości by zakwitnąć

Obrazek botaniczne to chyba stwierdziły że nie ma na co czekać

Obrazek

Obrazek Za to krokusy wydłużyły kwitnienie w nieskończoność

Obrazek Kwitły jeszcze takie ale jakoś mizernie i mało cebulek zakwitło

Obrazek berberysy mają piękne listeczki.

Obrazek Kocimiętka od Marysi Mufki pięknie odbiła po przesadzeniu

Obrazek rabata "pustaczkowa", jeszcze wrażenia nie robi ale liczę na nią bardzo

Obrazek Barwinek też już za chwileczkę, już za momencik....

Obrazek

I na koniec różanka, która wzbogaciła się o cisy i Varelkę na pniu, żeby zimą nie było tak łyso.

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Jolu ale się u Ciebie dzieje,jakie duże tulipanki,u moich nie wiem co słychać,dopiero w czwartek się dowiem ;:108
Twój Kociak to gdzie by nie zapozował to ładnie wychodzi ;:333,a smaczne ciasteczka biszkoptowe powalają tym zawadiackim spojrzeniem ;:306

Pozdrawiam poświątecznie :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”