Rośliny - cieniolubne do mieszkania
Rośliny do pokoju od strony północnej?
Bardzo lubie kwiaty tylko ... Salon w moim domu jest od strony północnej nigdy w nim nie ma słońca. Pokój ma wymiary 5x6 metrów. Chciałabym w nim mieć jakieś kwiaty. na razie jedyny jaki ładnie rośnie to Zamiokulkas. Stoi tam również Szeflera, która ma już ok. 1 metra. A tak to zero roślinek. W innych pokojach mam busz tylko tu nic. Poradźcie mi co bym mogła zasadzić żeby dobrze się czuło w tym cieniu.
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Komputer mam w pokoju od północy a na parapecie: żyworódki, sępolie. fikus, koniczynka czerwona, difenbachia, scindapsus, bluszcz, maranta, storczyk.
Północne okno wcale nie jest takie złe. Wszystko mi na nim rośnie, z wyjątkiem rozsady pomidorów.
Do dekoracji salonu możesz wstawiać na pewien czas każdą roślinkę, przecież mogą zmieniać miejsce.
Doskonale też w kącie północnego pokoju czuje się sansiewieria, czyli wężownica, bo kwitnie.
Północne okno wcale nie jest takie złe. Wszystko mi na nim rośnie, z wyjątkiem rozsady pomidorów.
Do dekoracji salonu możesz wstawiać na pewien czas każdą roślinkę, przecież mogą zmieniać miejsce.
Doskonale też w kącie północnego pokoju czuje się sansiewieria, czyli wężownica, bo kwitnie.
Waleria
Jaką proponujecie roślinę w słabo nasłonecznionym miejscu
Witam wszystkich ogrodników
Chciałbym zasięgnąć porady jaką proponujecie roślinę. Chcę postawić ją na środku salonu.
Kiepsko w tym miejscu ze światłem. Mam sporo miejsca dlatego też szukam dużej rośliny, nie trującej bo mam malutką córę.
Czekam z niecierpliwością na Wasze propozycje.
Pozdrawiam
Chciałbym zasięgnąć porady jaką proponujecie roślinę. Chcę postawić ją na środku salonu.
Kiepsko w tym miejscu ze światłem. Mam sporo miejsca dlatego też szukam dużej rośliny, nie trującej bo mam malutką córę.
Czekam z niecierpliwością na Wasze propozycje.
Pozdrawiam
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam takiego fikusa, co ma pokrój krzaczasty i liście długie jak wierzba(nie pamietam nazwy) i stoi w kącie obok(!) pólnocnego okna już z 10 lat i wcale nie narzeka.
---------
Jest- tu z nr 1. Ficus binnendijkii alii
---------
Jest- tu z nr 1. Ficus binnendijkii alii
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
Kupiłem kilka drzewek bonsai fikus benjamina. Ustawiłem w miejscach gdzie pasowały. Po kilku dniach zaczęły zrzucać liście więc postawiłem je przy oknie i jest OK. Teraz zaczynam zakupy od drugiej strony. Najpierw chciałbym zobaczyć co nadaje się na takie stanowisko. Miejsca mam bardzo dużo więc mogę poszaleć. Bardzo ciekawą propozycją jest Zamioculcas tylko czy może urosnąć w takich warunkach do ok 2 metrów bo takiej rośliny szukam.
- kati-1976
- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zamiokulkas dwumetrowy to raczej nie będzie realne, chociaż widziałam ponad 1,5 metrowy okaz, ale to chyba wszystko na co go stać
. Jeśli chodzi o benjaminka, to drzewko to może osiągać duże rozmiary, tylko pamiętaj, że bardzo nie lubi gdy mu się zmienia miejce, źle reaguje nawet na przekręcanie doniczki. Gdy już stanie w jednym miejscu i się przyzwyczai, to niech tak zostanie. Uwielbia za to częste (codzienne) zraszanie.
Co do dużej nietrującej roślinki, która stanęłaby w Twoim ciemnym pokoju to naprawdę nie mam pomysłu
Nioech wypowiedzą się inni, ja nie chcę wprowadzać w błąd.
Rośliny które zamieszkują mój najciemniejszy pokój, to"cissus rombolistny, filodendron pnący bluszcz Hedera, Maranty i kalatea, mirt no i zamiokulkas
Pozdrawiam cieplutko

Co do dużej nietrującej roślinki, która stanęłaby w Twoim ciemnym pokoju to naprawdę nie mam pomysłu

Rośliny które zamieszkują mój najciemniejszy pokój, to"cissus rombolistny, filodendron pnący bluszcz Hedera, Maranty i kalatea, mirt no i zamiokulkas

Pozdrawiam cieplutko