Kiedyś to będzie raj ;)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kiedyś to będzie raj ;)

Post »

rabarbar dłoniasty tangucki
Obrazek

piwonia drzewiasta
Obrazek
Jest to siewka z ogrodu botanicznego, kupiona za kilkanaście złotych, nieznanego pochodzenia. Mam ją od 3 lat więc pewnie jeszcze trochę lat upłynie zanim zakwitnie bo kupowana była jako mała siewka.

A poniżej pierwiosnek gruziński - niezawodny pierwiosnek, którego mam już ponad 15 lat.
Obrazek
moniulica
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lut 2014, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękny ogród ,jak widać- otoczony troskliwą opieką. Wiosna na całego , krokusy wyglądają cudnie , powodzenia w dalszej pracy , chętnie obejrzę efekty.
Pozdrawiam, Monika.
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

Te skrzynki są świetne ;:oj
Czy rabarbar jest jadalny ?
Może się mylę , lecz wygląda na to ,że piwonia ma pąka kwiatowego :?:
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie sądzę aby ten rabarbar był jadalny :wink: jadalne są ogonki rabarbaru kędzierzawego o ile dobrze pamiętam :wink:
Od wczoraj w Poznaniu były przelotne, mocne opady gradu - jeśli były też u mnie w domu rodzinnym to z pierwszych liści rabarbaru mogło nic nie zostać...

Czy piwonia ma pąk kwiatowy? nie wiem, i w sumie nie przyglądałem jej się dokładnie ponieważ podczas robienia zdjęć padało więc nie bardzo chciałem w tym deszczu stać :wink: ale na pewno sprawdzę zarówno ten okaz, jak i drugi, który jest dużo wyższy ale znacznie mniej krzaczasty. Niestety nie zrobiłem zdjęcia... Poza dwoma piwoniami drzewiastymi mam też kilka odmian piwonii bylinowych ale prawdopodobnie tylko stare, kilkuletnie okazy zakwitną. Pozostałe zdobyłem w zeszłym roku na praktykach - i niestety zostały przemieszane więc o oznaczeniu odmian mogę zapomnieć :wink:

Dalsza część deszczowej sesji:
tulipan 'Lilliput'
Obrazek
Niestety zamknęły się z powodu deszczu ale i tak wyglądają niesamowicie. Moja mama zrobiła im zdjęcie w rozkwicie i pokazywała w pracy - i co ciekawe - ludzie pytali się co to za kwiaty :wink: a mama dumnie odpowiadała, że to są takie tulipany :wink:

I grupka psizębów - niestety jak zakładana była włóknina to wszystkie psizęby zostały wykopane i wymieszane a miałem chyba 4 różne.
Obrazek
W innej części ogrodu rosną jeszcze 3 okazy psizębów - może w czasie kwitnienia uda się je rozpoznać.

Grupka tulipanów - i cały ja - chciałem zrobić niespodziankę wiosenna rodzicom i posadziłem cebulki w miejscu gdzie nic miało nie rosnąć oraz żeby o tym nie wiedzieli. Tak zrobiłem ale jako, że mieli o tym nie wiedzieć to nie wbiłem etykiety z nazwą odmiany... więc nie wiem do końca jak się nazywają - a dodatkowo posadziłem w takim miejscu, że psy po nich depczą i stąd ich troche niechlujny wygląd :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U nas na noc spadł śnieg :cry: i jest 0st :cry:
Bardzo elegancko i czyściutko wyglądają rośliny wysypane korą ;:oj .
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U nas zapowiadają przymrozki w nocy... Mam nadzieję, że nie będzie dużych uszkodzeń...
A teraz trochę zdjęć :wink:

zacznę od zdjęcia, które już było ale muszę sprostować jego nazwę :wink:
To jest jednak tulipan 'Violacea Black Base' :wink:
Obrazek

Jedyny śnieżnik, który przeżył zmiany w ogrodzie :wink:
Obrazek

szachownica cesarska
Obrazek

A tu tulipan 'Fashion' - polecam każdemu, niezawodny tulipan. Kupiłem kilka lat temu 10 cebulek, w tym momencie pewnie naliczyłbym kilkadziesiąt kwitnących okazów na ogrodzie (tylko tyle ponieważ rodzice wydają je wszystkim znajomym bo wiosną mielibyśmy łąkę z tych tulipanów :wink:
Obrazek

tulipan NN
Obrazek

Tulipan turkiestański Tulipa turkestanica - również warty polecenia - jeśli chcecie nietypowego, małego tulipana, którego nie musicie wykopywać co roku to pomyślcie o nim. Szybko się rozmnaża, nie choruje i posiada kilka kwiatów na pędzie (podobno nawet do 12). Tu jeszcze przed rozwinięciem kwiatów.
Obrazek

kamienne kręgi :wink:
Obrazek
Obrazek

jedna z piwonii bylinowych
Obrazek

serduszkowe pole :wink: serduszka wspaniała Dicentra eximia i serduszka okazała Dicentra spectabilis w dwóch odmianach barwnych (te jasnozielone pędy to 'Alba'
Obrazek

A u najnowsza bylinowa skrzynka. Teraz może wygląda bardzo ubogo ale już niedługo powinna być bardzo dekoracyjna - przede wszystkim ze względu na kilkuletnią bletillę pasiastą Bletilla striata, która niezawodnie kwitnie co roku ale dopiero budzi się ze snu. W skrzynce znajdują się także 2 neriny (oraz 4 siewki), tojeść rozesłana oraz dziwidło :wink: Wszystkie te rośliny (oprócz tojeści) wymagają spoczynku zimowego w bezmroźnym pomieszczeniu więc nie będę musiał ich wykopywać (bletilla nie lubi przesadzania).
Obrazek
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Te niskie i wczesne tulipanki są bardzo wdzięczne . Kupiłam kilka różnych jesienią , zobaczymy co z nich wyrośnie :D .
Bardzo pomysłowe są te skrzynki i dużo ładniejsze niż kupowane plastikowe .
Awatar użytkownika
roza333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 11:30

Post »

Witam i ja podziwiam skrzynki są bardzo urokliwe :wit
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

roza333 - witam również. Skrzynki wyglądają dużo ładniej na żywo :wink:

A teraz trochę tulipanów :wink:

'Fashion' w całej okazałości
Obrazek
Trochę się pomyliłem w liczeniu, napisałem, że naliczyłbym kilkadziesiąt u siebie - jednak nie. Przeliczyłem dzisiaj - naliczyłem 110 kwitnących okazów :wink:

A tu tulipan turkiestański w czasie kwitnienia
Obrazek

I ten, którego nazwy nie pamiętam :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Skrzynki w całej okazałości:
Obrazek

Oraz mała rabata pod bluszczem :wink:
Obrazek
Musiałem wokół niej zrobić płotek z suchych łodyg miskanta ponieważ psy niestety trochę po niej biegały :wink: teraz już tam nie wchodzą.
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak dużo jest ziemi w tych skrzynkach ( ile cm od dna ) ? Czy zostawiasz w nich rośliny na zimę na zewnątrz ?
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ktoś - skrzynka cała jest wypełniona ziemią (plus oczywiście drenaż), nie mierzyłem wysokości ale pewnie około 30cm ziemi tam jest. Zimą skrzynki będą w nieogrzewanym budynku, gdzie temperatura zimą jest około 0 stopni (w czasie bardzo mocnych mrozów spadała lekko poniżej 0). Gdyby zima była tak łagodna jak w tym roku to skrzynki mogłyby stać na dworze przez zimę ale nie ma co ryzykować :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję , chodziło mi o centymetry. Bardzo mi się podoba pomysł .Tak sobie myślę ,że gdyby ocieplić styropianem dwójką , to może mogłyby zostać na zimę :? .
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ktoś, myślę, że ocieplone styropianem bez problemu powinno pozwolić roślinom przezimować w skrzynce. Ja nie musze ocieplać bo mam gdzie przez zimę przechować skrzynki :)

Parę zdjęć z weekendu :wink:

Na początek wspaniale kwitnący pierwiosnek gruziński
Obrazek

I nareszcie przypominający pierwiosnka - pierwiosnek ząbkowany
Obrazek
Jeszcze do niedawna wyglądał jak... kalafior... Na zdjęciu łatwo zauważyć, że sporo kwiatów kwitnie wewnątrz rozety zamiast na wzniesionych łodygach - jak zobaczyłem go po zimie to zastanawiałem się czy on nie jest objedzony. Wyglądał jak mały kalafior - kwiaty były zbite w różyczkę. Część kwiatów jak widać się wybiła ale część ani myśli i kwitnie wewnątrz rozety liści. Po kwitnieniu ten pierwiosnek ma olbrzymie liście :wink:

Ciekawy tulipan
Obrazek
Oczywiście nie wiem jak się ten tulipan nazywa - ja takiego nie kupowałem :wink: Ale ciekawe jest to, że wszystkie cebulki z tej paczki są takie same - czyli króciutka łodyga i olbrzymi kwiat. Gdybym wiedział, że one tak będą wyglądać to na pewno wylądowałyby w pojemniku bo prezentowałyby się rewelacyjnie - oprócz przyciągających wzrok kwiatów mają również bardzo ozdobne liście.

Szykująca się do kwitnienia gęsiówka macedońska 'Old Gold'
Obrazek

barwinek pospolity 'Illumination'
Obrazek
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U serduszek widać już pędy kwiatowe.
Po uważnym przejrzeniu literatury okazuje się, że roślina kupiona jako serduszka wspaniała Dicentra eximia jest serduszką piękną Dicentra formosa (dowiedziałem się o tym przypadkiem ponieważ dokupiłem sobie Dicentra formosa 'Bacchannal')
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”