U Fridy w kuchni, spiżarni, piwnicy
- Frida
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1770
- Od: 31 mar 2008, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Robiłam bułki po rak kolejny, dodałam jeszcze pół szklanki mąki kukurydzianej oraz ciutkę więcej maślanki. Bułki jeszcze smaczniejsze, delikatniejsze i bardziej pulchne.
A teraz zupa porowo-cukiniowa:
2 średnie cukinie (szczuplutkie, żeby nie było dużych pestek),
1 średnia cebula,
kawałek dorodnego pora ok. 15-16 cm, od piętki do liści - białe i oliwkowe, zielone odciąć,
1 łyżka masła,
kostka rosołowa lub wywar warzywny
1 łyżka śmietany 12 lub 18%
sól, pieprz czarny.
Rozpuścić masło i podsmażyć na złoto drobno pokrojoną cebulę, dorzucić pokrojony w półplasterki por, zamieszać, dać szczyptę soli i kapkę wody, dusić 3-4 minuty, dołożyć pokrojoną w kostkę cukinię (ze skórą). Wymieszać, wlać płyn (rosołek, wywar), gotować wolno kwadrans, odstawić, przestudzić, zmiksować, przyprawić, dodać śmietanę (niekoniecznie). Przed podaniem podgrzać. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
A teraz zupa porowo-cukiniowa:
2 średnie cukinie (szczuplutkie, żeby nie było dużych pestek),
1 średnia cebula,
kawałek dorodnego pora ok. 15-16 cm, od piętki do liści - białe i oliwkowe, zielone odciąć,
1 łyżka masła,
kostka rosołowa lub wywar warzywny
1 łyżka śmietany 12 lub 18%
sól, pieprz czarny.
Rozpuścić masło i podsmażyć na złoto drobno pokrojoną cebulę, dorzucić pokrojony w półplasterki por, zamieszać, dać szczyptę soli i kapkę wody, dusić 3-4 minuty, dołożyć pokrojoną w kostkę cukinię (ze skórą). Wymieszać, wlać płyn (rosołek, wywar), gotować wolno kwadrans, odstawić, przestudzić, zmiksować, przyprawić, dodać śmietanę (niekoniecznie). Przed podaniem podgrzać. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
- Frida
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1770
- Od: 31 mar 2008, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A w sobotę upiekłam chlebek używając gotowej mieszanki jako bazy i natchnienia.
Składniki:
20 dag (połowa paczki) mieszanki chleb żytni,
13 dag mąki kukurydzianej,
13 dag mąki pszennej
7 łyżek oleju
maslanka
2 dag drożdży, łyżeczkę cukru, odrobina ciepłego mleka do rozczynu.
Zrobiłam jak w przepisie na bułki, piekł się 35 minut
Składniki:
20 dag (połowa paczki) mieszanki chleb żytni,
13 dag mąki kukurydzianej,
13 dag mąki pszennej
7 łyżek oleju
maslanka
2 dag drożdży, łyżeczkę cukru, odrobina ciepłego mleka do rozczynu.
Zrobiłam jak w przepisie na bułki, piekł się 35 minut
- Frida
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1770
- Od: 31 mar 2008, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Miło, że wam smakuje. Ja najczęściej gotuję bez konkretnych przepisów lub traktuję je inspiracyjnie. często coś robię na szybko, po przejrzeniu produktów, najczęściej sałatki. Ostatnio taka mi wyszła, podobna do poprzedniej, ale nieco inna.
3 cukinie - jeśli szczupłe, to nie trzeba wyrzucać srodków,
30 dag pieczarek
1 słoik pomidorów suszonyc w oliwie,
1 papryka czerwona (może być inna oczywiście),
1 puszka fasoli,
4 ogórki kiszone.
Cukinię oraz pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na oliwie spod pomidorów - każde warzywko osobno. Pomidory pokroić w paski, ogórki w słupki, podobnie paprykę. Fasolę wylać na sito, wypłukać, poczekać aż dobrze ocieknie. Jak smażeninka wystygnie, wymieszać wszystko dodając soli, pieprzu, bazyli lub cząbru.
Coś na szybko i ładnie.
Pieczarki w cieście.
Pieczarki małe, równe, ilość dowolna z przyciętymi ogonkami.
Ciasto podobne jak na naleśniki, tylko dodać 3-4 lżki mąki ziemniaczanej i szczyptę proszku do pieczenia.
Pieczarki zanurzyć w cieście i smażyć. Osączyć na ręczniku papierowym i gotowe.
W tym cieście mozna panierować inne warzywa, lekko podgotowane brokuły, kalafiory, marchew, parówki, kiełbasę, pyszna jest również ryba w cieście.
Gdy dzieci były małe robiłam dżdżownice, czyli piersi z kurczaka/indyka pokrojone w paski grubości ołówka, panierowane w cieście i smażone.
I jeszcze coś na słodko - mieszki z owocami
Przepis już zamieszczalam, to ten z rogalikami.
Do tego ciasta można dodać soli, jakiejś przyprawy warzywnej, papryki i upiec z farszem na słono. Wierzch można posypać żółtym serem.
Na fotce są z jabłkiem z cynamonem.
3 cukinie - jeśli szczupłe, to nie trzeba wyrzucać srodków,
30 dag pieczarek
1 słoik pomidorów suszonyc w oliwie,
1 papryka czerwona (może być inna oczywiście),
1 puszka fasoli,
4 ogórki kiszone.
Cukinię oraz pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na oliwie spod pomidorów - każde warzywko osobno. Pomidory pokroić w paski, ogórki w słupki, podobnie paprykę. Fasolę wylać na sito, wypłukać, poczekać aż dobrze ocieknie. Jak smażeninka wystygnie, wymieszać wszystko dodając soli, pieprzu, bazyli lub cząbru.
Coś na szybko i ładnie.
Pieczarki w cieście.
Pieczarki małe, równe, ilość dowolna z przyciętymi ogonkami.
Ciasto podobne jak na naleśniki, tylko dodać 3-4 lżki mąki ziemniaczanej i szczyptę proszku do pieczenia.
Pieczarki zanurzyć w cieście i smażyć. Osączyć na ręczniku papierowym i gotowe.
W tym cieście mozna panierować inne warzywa, lekko podgotowane brokuły, kalafiory, marchew, parówki, kiełbasę, pyszna jest również ryba w cieście.
Gdy dzieci były małe robiłam dżdżownice, czyli piersi z kurczaka/indyka pokrojone w paski grubości ołówka, panierowane w cieście i smażone.
I jeszcze coś na słodko - mieszki z owocami
Przepis już zamieszczalam, to ten z rogalikami.
Do tego ciasta można dodać soli, jakiejś przyprawy warzywnej, papryki i upiec z farszem na słono. Wierzch można posypać żółtym serem.
Na fotce są z jabłkiem z cynamonem.
- Frida
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1770
- Od: 31 mar 2008, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bardzo lubie wszelkie makarony, naleśniki, pierogi, kluski, kluchy, czyli wszystkie potrawy z ujemnymi kaloriami
Kluski z fety mojego pomysłu
1 kostka sera "Feta" lub "Favita"
2 jajka, mąki ile zabierze, posiekane listki szałwi lub inne ziółka - 1 czubatą łyżkę od zupy.
Ser rozgnieść widelcem, dodać jajka, zioła, mąkę, wyrobić ciasto jak na kopytka. Utoczyć wałek i kroić skośne kluski (kopytka). Gotować 3-4 minuty od wypłynięcia. Podawać do mięsa w sosie lub z sosem pomidorowym + surówka.
Do klusek nie daję soli, bo feta jest słona, wodę do gotowania klusek trzeba umiarkowanie posolić.
Kluski z fety mojego pomysłu
1 kostka sera "Feta" lub "Favita"
2 jajka, mąki ile zabierze, posiekane listki szałwi lub inne ziółka - 1 czubatą łyżkę od zupy.
Ser rozgnieść widelcem, dodać jajka, zioła, mąkę, wyrobić ciasto jak na kopytka. Utoczyć wałek i kroić skośne kluski (kopytka). Gotować 3-4 minuty od wypłynięcia. Podawać do mięsa w sosie lub z sosem pomidorowym + surówka.
Do klusek nie daję soli, bo feta jest słona, wodę do gotowania klusek trzeba umiarkowanie posolić.
- EwkaEs
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9778
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: południe kraju
Zrobiłam, choć cukinie juz nie tak młodziutkie-pyszna!Groszek ptysiowy miałam gotowy.Frida pisze:Robiłam bułki po rak kolejny, dodałam jeszcze pół szklanki mąki kukurydzianej oraz ciutkę więcej maślanki. Bułki jeszcze smaczniejsze, delikatniejsze i bardziej pulchne.
A teraz zupa porowo-cukiniowa:
2 średnie cukinie (szczuplutkie, żeby nie było dużych pestek),
1 średnia cebula,
kawałek dorodnego pora ok. 15-16 cm, od piętki do liści - białe i oliwkowe, zielone odciąć,
1 łyżka masła,
kostka rosołowa lub wywar warzywny
1 łyżka śmietany 12 lub 18%
sól, pieprz czarny.
Rozpuścić masło i podsmażyć na złoto drobno pokrojoną cebulę, dorzucić pokrojony w półplasterki por, zamieszać, dać szczyptę soli i kapkę wody, dusić 3-4 minuty, dołożyć pokrojoną w kostkę cukinię (ze skórą). Wymieszać, wlać płyn (rosołek, wywar), gotować wolno kwadrans, odstawić, przestudzić, zmiksować, przyprawić, dodać śmietanę (niekoniecznie). Przed podaniem podgrzać. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
- Frida
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1770
- Od: 31 mar 2008, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ewo, jakże się cieszę!
A ja zachęcona przepisem Nalewki na zupę dyniową tę zupę nareszcie zrobiłam. Bardzo dobra, podałam z grzankami własnej roboty. Zupa miała piękny zółciutki kolor, który na fotce nie wyszedł.
Reszta jedzonka to dania dla leniwych: szybkie, proste i smaczne. A tak w ogóle, to uważam, że lenie są napędem świata, postępu. Wymyślają wszelkie ułatwienia, żeby życia stało się przyjemne.
Parówki smażone w cieście - w ten sposób można usmażyć kiełbasę albo pasztet, który już nie ma wzięcia na trzeci dzień. Do tego jakiś sos i micha surówki
Bardzo wykwintnie - gotowe ciasto francuski (bardzo polecam) - zapiekane parówki, czyli owinąć parówkę, pokroić na 4 części. Te ciemniejsze zostały przed pieczeniem posmarowane keczupem, te jaśniejsze mają na grzbiecie kawałek sera pleśniowego.
Ślimaczki: płat ciasta podzielić na dwa kawałki, na każdy płat położyć warstwę utartego sera, na to plaster szynki. Zwinąć, pokroić na kawałki 3-4 cm i upiec. Piękne i pyszne.
Na koniec rogaliczki - na fotce gorące, prosto z pieca.
Moje poczynania w kuchni obserwują anioły - to jeden z nich
A ja zachęcona przepisem Nalewki na zupę dyniową tę zupę nareszcie zrobiłam. Bardzo dobra, podałam z grzankami własnej roboty. Zupa miała piękny zółciutki kolor, który na fotce nie wyszedł.
Reszta jedzonka to dania dla leniwych: szybkie, proste i smaczne. A tak w ogóle, to uważam, że lenie są napędem świata, postępu. Wymyślają wszelkie ułatwienia, żeby życia stało się przyjemne.
Parówki smażone w cieście - w ten sposób można usmażyć kiełbasę albo pasztet, który już nie ma wzięcia na trzeci dzień. Do tego jakiś sos i micha surówki
Bardzo wykwintnie - gotowe ciasto francuski (bardzo polecam) - zapiekane parówki, czyli owinąć parówkę, pokroić na 4 części. Te ciemniejsze zostały przed pieczeniem posmarowane keczupem, te jaśniejsze mają na grzbiecie kawałek sera pleśniowego.
Ślimaczki: płat ciasta podzielić na dwa kawałki, na każdy płat położyć warstwę utartego sera, na to plaster szynki. Zwinąć, pokroić na kawałki 3-4 cm i upiec. Piękne i pyszne.
Na koniec rogaliczki - na fotce gorące, prosto z pieca.
Moje poczynania w kuchni obserwują anioły - to jeden z nich