Katalog odmian naszych dalii: dyskusje, uwagi, identyfikacja
Re: Katalog odmian naszych dalii: dyskusje, uwagi, identyfikacja
Sęk w tym, że te karpy musiałyby być sprowadzone skądś, np. z Wielkiej Brytanii i musiałyby kosztować w złotych odpowiednio do przelicznika funta...
Ale nie chce tu rozpętywać dyskusji na ten temat, więc go zamknijmy.
Ale nie chce tu rozpętywać dyskusji na ten temat, więc go zamknijmy.
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Basiu, nikt nikogo nie powstrzyma przed ,,chciejstwem"
i jeśli ktoś bardzo chce mieć ,,nie pospolitusa" to odmianę danej karpy sobie sprowadzi. Pytanie tylko należy postawić ; czy będzie chciał się w jakikolwiek sposób dzielić tym sowim ,,skarbem". Zauważ też w innych tematach , że są forumowicze którzy kupują nawet swoje wymarzone rośliny po ok 100 zł a nawet i więcej.
Wg mnie tu nie chodzi tyle o cenę importowanej dalii co o przepisy fito sanitarne które muszą spełnić firmy wysyłkowe. O ile na terenie kontynentu Europy ,, można" sobie rośliny nawet na kolanach przywieź to o tyle jest trudniej z państw ,,za wodą".
Zdarzyło mi się nawet trafić na strony firm ogrodniczych gdzie było zaznaczone , że na rynek wschodni roślin nie wysyłają.

Wg mnie tu nie chodzi tyle o cenę importowanej dalii co o przepisy fito sanitarne które muszą spełnić firmy wysyłkowe. O ile na terenie kontynentu Europy ,, można" sobie rośliny nawet na kolanach przywieź to o tyle jest trudniej z państw ,,za wodą".
Zdarzyło mi się nawet trafić na strony firm ogrodniczych gdzie było zaznaczone , że na rynek wschodni roślin nie wysyłają.
Jolu, sama czasem kupuje różne drogie rarytasy (niekoniecznie dalie). Pewnie, że jedną czy dwie odmiany, a nawet kilka można sobie kupić i za taką cenę - teraz wszystko "unijne" idzie bez kontroli fitosanitarnej. Ale ludzie maja kolekcje po 100-200 odmian, a to już inna bajka, zwłaszcza, że dalia kwiatem trwałym w przechowywaniu nie jest. W Niemczech jest trochę taniej, ale też nie tanio. Mówiłam (pisałam) jednak o hurtowym imporcie karp dalii z zagranicy, a z tym to już raczej różnie bywa. Ryszard w swojej relacji z targów "Gardenia" pokazywał zasoby hurtowni "Junior", która miała sporo ładnych odmian w dobrej cenie. Jestem właśnie ciekawa, czy w sprzedawanych opakowaniach była "prawda". Może ktoś sprawdzi i może nawet napisze na ten temat parę uwag.
W kwestii zaś dzielenia się przyrostami z innymi, to trzeba sprawiedliwie powiedzieć, że niektóre dalie bardzo słabo się rozmnażają, zwłaszcza "rarytasy". Czasem więc nawet jakby się chciało, to nie ma się czym podzielić.
W kwestii zaś dzielenia się przyrostami z innymi, to trzeba sprawiedliwie powiedzieć, że niektóre dalie bardzo słabo się rozmnażają, zwłaszcza "rarytasy". Czasem więc nawet jakby się chciało, to nie ma się czym podzielić.
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Basiu, wymieniona przez Ciebie firma zaopatruje m.in. hipermarkety w dalie i jest to typowa produkcja idąca w ilość, o jakiej pisałaś powyżej. Wiarygodność odmianowa 50/50 albo nawet mniej i z taką świadomością trzeba podchodzić przy zakupie. Jednak niespodzianki są u nich udane i to zapisuję na plus.
A więc jakieś plusy są, nie tylko same minusy. Kiedyś kupiłam w sklepie odmianę pomponową w żółtym kolorze i okazało się, że była to odm. Pennsgift, więc ani nie pomponowa, ani nie żółta, ale za to piękna. Tyle, że miałam ją tylko przez jeden sezon, bo karpa słabo urosła i zgniła w przechowalni do cny.
A więc czasem można trafić na coś całkiem ciekawego albo oryginalnego, czego wszystkim życzę. Ostatecznie niekiedy kupujemy coś daliowego w sklepie, bo mamią nas obrazkami i nazwami, wykorzystując naszą słabość...
A więc czasem można trafić na coś całkiem ciekawego albo oryginalnego, czego wszystkim życzę. Ostatecznie niekiedy kupujemy coś daliowego w sklepie, bo mamią nas obrazkami i nazwami, wykorzystując naszą słabość...
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- rys11
- 200p
- Od: 11 wrz 2012, o 12:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Odpowiadam na zadane pytanie odnośnie karp dalii z" Firmy Ogrodnictwo Wiśniewski Jacek Junior". Miałem 5 odmian dalii z tej Firmy ,3 odmiany dostałem w prezencie, a dwie kupiłem z koleżanką "takasobie" w Botaniku na majówce.Zgodność karp dalii 100%. W tym roku dostałem 2 karpy z tej Firmy zobaczymy co wyjdzie.BarbaraR pisze:. Ryszard w swojej relacji z targów "Gardenia" pokazywał zasoby hurtowni "Junior", która miała sporo ładnych odmian w dobrej cenie. Jestem właśnie ciekawa, czy w sprzedawanych opakowaniach była "prawda". Może ktoś sprawdzi i może nawet napisze na ten temat parę uwag.

To zdjęcie karp z Ogrodnictwo Wiśniewski Jacek "JUNIOR" z Gardenii 2014.

Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
Ryszardzie,
dziękuje za odpowiedź. Jeśli rzeczywiście odmiany są zgodne z opisami i zdjęciami to chwała za to firmie "Junior". Ceny dalii z tej firmy są przystępne - może rzeczywiście ktoś u nas zacznie dbać o jakość sprzedawanego towaru.
dziękuje za odpowiedź. Jeśli rzeczywiście odmiany są zgodne z opisami i zdjęciami to chwała za to firmie "Junior". Ceny dalii z tej firmy są przystępne - może rzeczywiście ktoś u nas zacznie dbać o jakość sprzedawanego towaru.
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- JacekP
Tak, trzeba szukać plusów więc nie narzekam, jeśli podmianka udana. By nie być gołosłownym; wśród podmienionych odmian trafiły do mnie: 'Cafe au Lait', 'Mingus Toni' i dwie, których jeszcze nie rozszyfrowałem:

A z ww firmy udane i nie pomylone okazały się m.in.: pokazana przez Ryszarda 'Edinburgh' (świetnie się mnoży, co sam sprawdziłem), 'Jean Marie', 'Ofshore Dream'.

A z ww firmy udane i nie pomylone okazały się m.in.: pokazana przez Ryszarda 'Edinburgh' (świetnie się mnoży, co sam sprawdziłem), 'Jean Marie', 'Ofshore Dream'.
Jacku, ta pierwsza to może być Vuurvogel, bo często jest sprzedawana w kapersach, ale nie wykluczyłabym tez odm. Aloha.
Z drugą jest trudniej - może być Hillcrest Margaret, ale niekoniecznie - potrzebne byłyby jakieś dodatkowe dane.
Z drugą jest trudniej - może być Hillcrest Margaret, ale niekoniecznie - potrzebne byłyby jakieś dodatkowe dane.
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Druga - Yellow Jewel? Stara odmiana - pewnie sprawdzona pod względem rozmnażania i przechowywania - dlatego wrzucają do kapersów!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Pawel42
- 500p
- Od: 6 maja 2014, o 12:36
- Kontakt:
Witam serdecznie.Ja poproszę o identyfikację tej odmiany ponieważ tradycyjnie chyba już informacja na kapersie nie wyczerpuje sensu stawianego tutaj pytania o nazwę.Dalie zapakowane są jako dwie sztuki tzn.dwie karpy.
Czy to na pewno ta odmiana?

Czy to na pewno ta odmiana?
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pytanie źle zadane!
Nazwa z obrazkiem jak najbardziej się zgadza! Nie wiem skąd ta wątpliwość. Można nietrudno znaleźć w necie tą informację.
Pytanie brzmi - co z tego wyrośnie? Widziałam te dalie w sklepie i cenę miały słuszną więc jest prawdopodobieństwo, że to samo, co na obrazku. Pozostaje posadzić i cierpliwie czekać. Potem zrobić ładne zdjęcie i nam pokazać. Przy okazji dodać do katalogu, bo takiej jeszcze nie mamy!

Pytanie brzmi - co z tego wyrośnie? Widziałam te dalie w sklepie i cenę miały słuszną więc jest prawdopodobieństwo, że to samo, co na obrazku. Pozostaje posadzić i cierpliwie czekać. Potem zrobić ładne zdjęcie i nam pokazać. Przy okazji dodać do katalogu, bo takiej jeszcze nie mamy!

Miłka
- Pawel42
- 500p
- Od: 6 maja 2014, o 12:36
- Kontakt:
Kretyn ze mnie czasem (samokrytyka)
takasobie no naturalnie że pójdzie do gleby a jak wyrośnie zgodnie z obrazkiem z kapersa to fota do katalogu trafi i to nie jedna w tak zwanej pełnej krasie.
ale masz rację tanie to one nie były ale ten holenderski marketing obrazkowy niemal zniewala,mistrzowie świata!

Paweł
A gdzie takie dają? Bo ja mam ją na swojej liście chciejstw...
- JacekP
Dzięki Basiu i Miłko! Zapisałem sobie te nazwy, by jeszcze porównać, jak zakwitną. Najbardziej prawdopodobna wydaje się 'Vuurvogel'