Mój ogród - Ewelina - 2008r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelino, zawsze potrafisz mnie czymś zaskoczyć i zachwycić :D . Tym razem cyklamenami na skalniaku i ostrokrzewem. Cyklameny takie chłodno-wytworne a ostrokrzew zaskoczył mnie swoją wielkością i obfitością czerwonych kuleczek. Ja mam dwa ostrokrzewy, jeden "na patyku" i ten jest też obsypany czerwonymi koralikami a drugi nie chce rosnąć i ciągle jest maleńkim krzaczkiem. Kwitł obficie, niestety nie zawiązał ani jednego koralika :? .
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Ewelinko! Pokazujesz nam swoje rośliny, a ja nie mogę się napatrzeć na Twój trawnik! Toż to istna wykładzina dywanowa! Moje gratulacje i wielkie uznanie!
Piękne masz cyklameny. Już raz próbowałem z nimi, ale nie wyszły z ziemi. A po mojej wizycie w Alpach bardzo chciałem je mieć.
Pokazałaś jaśmin, a czy nie jest to psianka jaśminowa? Przynajmniej pod taką nazwą ja ją miałem. To taki drobiazg, ale chciałem się upewnić, czy miałem tę samą roślinę.
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Przyszłam nacieszyć oczka pięknymi kompozycjami i się nie zawiodłam :lol: jak zawsze coś wspaniałego zrobisz i postawisz przed wejściem :P Ewelinko tobie nie brak pomysłów te uśmiechnięte dynie z wianuszkiem na głowie zapraszają do wejścia :lol:
Awatar użytkownika
julka_
1000p
1000p
Od: 2 lip 2008, o 21:41

Post »

uwielbiam tu zaglądać....u Ciebie jesień nie straszna,a wrecz przeciwnie....jak Ty to robisz....pięknie u Ciebie ,że słów brakuje.................no tak ,i znowu sME OCHY I ACHY.......ale inaczej sie nie da :D miodzio po prostu....
Awatar użytkownika
Julia
200p
200p
Od: 11 wrz 2005, o 09:15

Post »

Ewelinko, we wszystkim co robisz ,
czy to rabata czy dekoracje domowe i ogrodowe
widać elegancję i piękno :D
Cyklameny wśród kamieni mnie urzekły, piękne irgi, ostrokrzew, jaśmin, uśmiechnięte zabawne dynie....też bardzo , bardzo!
Czekam jeszcze na urzekający, cudowny jesienny teatr cieni na Twoim trawniku...
....słoneczko świeci, więc złap proszę te chwile :D
Piękno leży w oku patrzącego.
serdeczności - Julia
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelinko, zawsze z wielką przyjemnością Cię odwiedzam, pomysły świetne, wyczucie barw profesjonalne , słowem uczta dla estetów!!!
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Bogusiu Ostrokrzew ( Ilex) ma egzemplarze męskie i żeńskie , oba kwitną niepozornie białymi kwiatuszkami, ale tylko żeńskie tworzą błyszczące , czerwone kuleczki, utrzymujące się na krzewie do wiosny - przysmak wielu ptaków.Z gałązek OSTROKRZEWU amerykanie robią świąteczne dekoracje na Boże Narodzenie , u nas też coraz częściej się je spotyka , i nic dziwnego , są bowiem wyjątkowo ładne i trwałe. Poniżej wklejam dekorację wykonaną m. in. z gałązek OSTROKRZEWU, jaka w minionym roku zdobiła w Wigilię stół w naszym domu - prawda ,że nieźle wygląda?

Obrazek Obrazek

Warto dodać ,że ta roślina zdobi ogród przez cały rok - jest zimozielona - i świetnie regeneruje się po cięciu.Ja mam w ogrodzie dwa spore krzewy :osobnik żeński to ILEX MESERVEAE (O. Meserwy "Blue Princess") i męski - ILEX MESERVEAE (O. Meserwy " Blue Prince"), który nie ma owoców , ale jest cenny jako "zapylacz " do innych odmian.
Masz więc u siebie dwa egzemplarze - męski i żeński i właśnie dzięki temu jeden jest " obsypany " koralikami :)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Jacku - Roślinę , o której mowa kupiłam u producenta i powiedziano mi ,że to JAŚMIN. Ale ...posiałeś ziarnko niepokoju , poszperałam w dostępnych źródłach i wiesz, chyba masz rację - to będzie PSIANKA JAŚMINOWA (Solanum jasminoides) a nie JAŚMIN ( Jasminum officiale). Psianka ma wyraźny ,żółty środek , a tak jest u mnie . notabene - pnącze nadal kwitnie i w nosie ma nadchodzącą jesień.Rozbuchało się tak,że zupełnie " zadusiło" posadzony razem HELIOTROP :(

Co do CYKLAMENÓW - nie wiem , co może być przyczyną niepowodzeń ich uprawy u Ciebie . Pewne jest ,że dyskowate bulwy nie znoszą ciężkiej , mokrej gleby - zwłaszcza jesienią i zimą jest to dla nich zabójcze. Ja mam drobne cyklameny ciemnoróżowe - przywiezione jako "łup wakacyjny" z gór Korsyki kilka lat temu,parę bladoróżowych z okolicy greckich Myken i kupione w Polsce białe - wszystkie dobrze sobie radzą w naszym klimacie. Jeszcze teraz mają kwiaty, pojawiły się też liście , które utrzymują się aż do IV/ V ! Poniżej ich zdjęcie sprzed kilku dni :

Obrazek

A poniżej rosnące dziko w górach Grecji, w szczelinach skalnych ( stąd je wyłopatkowałam)

Obrazek

Co do pochwał mojego trawnika ...Rzeczywiście jest niezły , ale ...wymaga wiele pracy. W ostatnich dniach przysypały go obficie igły sosnowe, w zw. z tym stał się mniej zielony. Igły staram się systematycznie wygrabiać , ale to taka " Syzyfowa praca",bowiem sosny nie powiedziały jeszcze ostatniego słowa :) A więc raz jeszcze , dla przypomnienia- Trawnik wyglądał tak :

Obrazek Obrazek Obrazek

a teraz jest raczej taki... :(

Obrazek Obrazek Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Julia pisze: Czekam jeszcze na urzekający, cudowny jesienny teatr cieni na Twoim trawniku...
....słoneczko świeci, więc złap proszę te chwile :D
Postaram się więc ,żebyś nie czekała zbyt długo :wink: Jutro " pstrykne " zdjęcia długim jesiennym cieniom...

Beatko , Julko, Cynamonku - :oops:
Awatar użytkownika
julka_
1000p
1000p
Od: 2 lip 2008, o 21:41

Post »

no i tak....znowu nabrałam ochote na nową roślinkę......normalnie zarażasz Ewelinko :D planowany zakup:ostrokrzew i świecznica :wink:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

I w naturze, i u Ciebie cyklameny są prześliczne :!: Ja też się w nich zakochałem w ich naturalnym miejscu występowania - w Alpach. I nie pomyślałem, by coś sobie wyłopatkować :cry: Za to wyłopatkowałem pierwiosnka lekarskiego i bodziszka leśnego. Zawsze, gdy kwitną, przypominają mi te piękne wakacje w Słowenii...
Ewelinko, u mnie też syzyfowa praca z grabieniem. Wierzby bardzo śmiecą a do tego mam po poprzednim właścicielu starą zbitą darń, więc jak grabię, to połowa z tego to sucha trawa.
Wczoraj przywiozłem dwie olbrzymie dynie i będę próbował zrobić coś podobnego, co Ty masz, tyle że "wianek" zrobię z gałązek dzikiej róży, która ma czerwone owocki. Pomyślałem sobie, że miechunka też by się nadawała, ale tu jej nie mam.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Jeszcze CYKLAMENY i paskudne ślimaczysko (pomrów wielki - rudzielec) , żerujące na szczątkach PORTULAKI. (Że też zad mu nie zmarznie !!!)
Tekst BOOOSKI , Ewelinko!:;230
Tak się uśmiałam, że aż spać mi się odechciało :lol:
Cyklameny zatrzymują lato.
Między oknami wsadziłam bulwy mieszańców i kwitną sobie w korytkach,
a temperatura w okolicach 0C , wyraźnie im się podoba.
I szczerze powiem, że nie sądziłam, iż takie zimne miejsc im posłuży.
A one wciąz wypuszczają nowe i nowe kwiatostany :D .
Piękny masz ogródek.
Nawet jesień jest u Ciebie, taka malownicza i bez pejoratywnego zimna. :P
Cmokando nocne,
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Kontakt:

Post »

Pani Ewelino .....ukłony!

b. lubię takie klimaty :!: ..........i chociaż " ręce mam silne"
długo nie dojde [ albo wcale] do takiej perfekcji :(

przejrzałam dokładnie cały ogród i pozwolisz ze nieco "odgapię"......nieco..bo jednak walke z natura ograniczam do róz :?.........dalej pozwalam sie tej "matce" prowadzic

:lol:

pozdrowienia z gór

ps. też maluje dynie zamiast wycinac:)
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21

Post »

Piękny ogród .
Byłam jakiś czas temu w twoim ogrodzie,i podziwiałam ,podziwiałam i podziwiam.
Taki ogród to niespełnione moje marzenie.
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31

Post »

Witaj Ewelinko ogródek śliczny a te kompozycje jesienne cudo tyle w nich gracji i elegancji. A co chodzi o potrawę z dyni to czy jadłaś zupkę z dyni ? spróbuj
gotujesz wywar z kostki wraz z jedną marchewką i kawałkiem pietruszki
na oliwie duszę pokrojoną cebulkę następnie dodaję pokrojoną dynię w kostkę i przyprawy
całość duszę do miękości podlewająć wodą.następnie wszystko przekładam do wywaru i gotuję chwilę.zupkę zaprawiam mąką ze śmietanką. Ja przyprawiam o smaku ostrzejszym. zupkę możesz zmiksować i podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym lub podać nie miksowaną.pozdrawiam i smacznego
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”