Czym nawozić pomidory-cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czym nawozić pomidory-cz.2
Czyli co na kompost z nim? 

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Nic takiego nie napisałem.
Jednak Ja nie potrafie pomóc co do tego nawozu. Trzeba dodać i potasu i fosforu. Nie wiem czy taniej nie wyjdzie kupić florovit do pelargonii.

Jest możliwość uzupełnienia składu takiego nawozu przy pomocy fosforanu jedno lub dwupotasowego , ale jeśli to tyczy np jednego litra nawozu, to koszt byłby wyższy niż cena litra florovitu do pelargonii.Mariola54 pisze:forumowicz ja mam nawóz o takim składzie.
-
To jest Florowit uniwersalny 
więc kupuję Florowit do pelargonii.

więc kupuję Florowit do pelargonii.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Tylko zwracaj uwage na butelki, bo to NPK jest tu najważniejsze. 

-
- 200p
- Od: 2 cze 2013, o 10:41
Z tym florovitem to jest różnie. Ostatnio widziałem w markecie do pelargonii o składzie NPK 2-3-4, czyli jakiś rozrzedzony, w zeszłym roku o ile mnie pamięć nie myli używałem jakiegoś 3-5-7 a teraz widziałem taki skład nawozu z przeznaczeniem dla storczyków.
Teraz zaopatrzyłem się w większą ilość florovitu do pelargonii o składzie NPK 4-6-8 z borem, miedzią, żelazem, manganem, molibdenem i cynkiem i zdaje się że ten jest odpowiedni do fertygowania bo moje pomidorki rosną jak szalone.
Po dwóch tygodniach od pikowania do wielodoniczek, już domagały się kufli na piwo
, a po tygodniu wyglądają właśnie tak. Fajnie obserwować jak szybko i zdrowo rozwija się bryła korzeniowa.

Teraz zaopatrzyłem się w większą ilość florovitu do pelargonii o składzie NPK 4-6-8 z borem, miedzią, żelazem, manganem, molibdenem i cynkiem i zdaje się że ten jest odpowiedni do fertygowania bo moje pomidorki rosną jak szalone.
Po dwóch tygodniach od pikowania do wielodoniczek, już domagały się kufli na piwo

Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
- kamil211a
- 200p
- Od: 17 sty 2014, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:

Pasjonat olbrzymich warzyw, ostrych papryczek i wszystkiego co zielone
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
Mariolu florovit uniwesralny możesz wykorzystać do nawożenia dolistnego,aby np.uzupełnić mikroskładniki.Może być dodawany również od oprysku środkami chemicznymi do ochrony warzyw.

D3flo!! Jasiu tym razem to chyba miałeś przysłowiowy dach nad warsztatem.Sadzonki b.ładne.

D3flo!! Jasiu tym razem to chyba miałeś przysłowiowy dach nad warsztatem.Sadzonki b.ładne.

-
legina tak zrobię.
Ten kompostownik to był oczywiście żart.
Ten kompostownik to był oczywiście żart.

- Marcino_B
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 29 sty 2015, o 22:46
Czy można Nawóz do pomidorów z zeszłego roku stosować w tym roku? Zostało mi troche takiego w granulkach i nie wiem czy zwietrzały nie będzie.
Rozmawiajmy konkretnie.
Co za nawóz ?.
Co za nawóz ?.
- Marcino_B
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 29 sty 2015, o 22:46
hmmm nie mam teraz jak sprawdzić ale był to kupiony w tesco. Granulki długodziałające które sie pod krzaki sypało. Na opakowaniu pisało że dla pomidorów i papryk
- kamil211a
- 200p
- Od: 17 sty 2014, o 15:53
- Kontakt:
Czym nawozić ? To zależy w jakiej fazie wzrostu są 

Pasjonat olbrzymich warzyw, ostrych papryczek i wszystkiego co zielone
Czyste nawozy mineralne. odpowiednio przechowywane, mają nieograniczony okres przydatności do użycia.
Niestety nic nie wiadomo na temat tego nawozu ,więc na wszelki wypadek nie radzę stosować go do rozsad.
Niestety nic nie wiadomo na temat tego nawozu ,więc na wszelki wypadek nie radzę stosować go do rozsad.
D3flo rozsada piękna, nie to co moje bladziochy wyciągnięte.
Też zakupiłam florovit z NPK 4-6-8, a nie da się tym przenawozić?
Nigdy nie podlewałam mojej rozsady florowitem, przesadziłam tylko do streluksu o,6kg/m3 i po około 10-14 dniach zaczęły się niektórym zwijać do środka krawędzie liści np: odmianie orange banana, violet jasper( dostały dwa dni słońca i się zwinęły) a dwóm rodeo malinowym ( stojącym na wschodnim parapecie) zwiędły lekko czubki i górne liście też się trochę zwinęły. Podlałam je florovitem i przeniosłam w bardziej widne miejsce na południowe okno- odżyły i wyglądają lepiej po dwóch dniach. Czy przyczyną mogło być niedokarmienir rośliny? Myślałam, że miały za ciemno i za chłodno od wschodu. To co teraz podlewać florovitem za każdym razem bez obaw?
Też zakupiłam florovit z NPK 4-6-8, a nie da się tym przenawozić?
Nigdy nie podlewałam mojej rozsady florowitem, przesadziłam tylko do streluksu o,6kg/m3 i po około 10-14 dniach zaczęły się niektórym zwijać do środka krawędzie liści np: odmianie orange banana, violet jasper( dostały dwa dni słońca i się zwinęły) a dwóm rodeo malinowym ( stojącym na wschodnim parapecie) zwiędły lekko czubki i górne liście też się trochę zwinęły. Podlałam je florovitem i przeniosłam w bardziej widne miejsce na południowe okno- odżyły i wyglądają lepiej po dwóch dniach. Czy przyczyną mogło być niedokarmienir rośliny? Myślałam, że miały za ciemno i za chłodno od wschodu. To co teraz podlewać florovitem za każdym razem bez obaw?