Nie wiem co robić z moją szachownicą. Mam chyba ze sześć cebul. Mają dość sucho, inne warunki też spełniłam ale ona kwitła tylko raz. Potem (już co najmniej cztery lata) wychodzi piękna , bujnie ulistniona roślina ale nie kwitnie
Co to może być?
W tym roku rosną już w nowym miejscu.
Z moich pięciu żółtych szachownic w ubiegłym roku kwitła tylko jedna, czerwona wcale nie zakwitła . Zobaczymy jak będzie w tym roku. Już wychodzą z ziemi, troszkę boję się przymrozków.
No właśnie u mnie też wyłażą. Najpierw osypywałam je ziemią ale teraz pozostaje tylko przykrywanie na noc wiaderkiem plastykowym. Osypywanie nie działa bo do rana łebki są znów nad ziemią.
Posadziłam korony cesarskie niedaleko wejścia i mam pytanie czy one taki zapach mają cały czas ,bo jeśli tak to dostaną eksmisję z tej rabaty.Teraz mają ok 15-20 cm i niektóre mają pączki.Mam czerwoną pomarańczową i żółte 4 z Biedronki.Są u mnie pierwszy rok . Moje lilie jeszcze śpią .
kropka2,nic im się nie stanie jak się przesadzi z ziemią (najlepiej szpadlem),wiele razy wiosną przesadzałem w ten sposób cesarskie korony i żyją. Tylko uważaj żeby nie uszkodzić cebul. A drugi sposób jest taki żeby przesadzić jesienią
Dziękuje za podpowiedz .Teraz przesadzać nie będę.
Poczekam aż przekwitną i zabiorę się za nie , a swoją drogą myślałam , że tylko cebule mają taki brzydki zapach .
U mnie też ładnie wychodzą z ziemi. Niby jeszcze małe ale już na szczycie widać wśród liści małe pąki kwiatów. A ,że dobrze rosną to widać, nie słychać ale czuć
Już byłam pewna, że z mojej korony - posadzonej jesienią po raz pierwszy - nic nie będzie, skoro u Was już całkiem spore. A tymczasem dziś, w przerwie między jednym opadem mokrego śniegu a drugim, znalazłam to:
Ja tez znalazłam swoje , nawet jeszcze mniejsze niż Twoje. Dwie inne nadal śpią- mam taka nadzieje, ze nie zgniły.... Lece na nie jeszcze raz popatrzec
Pozdrawiam Patrycja- Ania Zgoda na brak polskiej czcionki