Czym nawozić pomidory-cz.2
- leszek0921
- 50p
- Od: 28 mar 2014, o 07:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czym nawozić pomidory-cz.2
Mam pytanie jak często dodawać florowit do wody przy podlewaniu rozsad pomidorów .Do rozsady użyłem podłoża aura . 

- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Dodajesz 3ml florovitu na litr wody i tym podlewasz. Nie używasz już samej wody tylko podlewasz tym. 

- leszek0921
- 50p
- Od: 28 mar 2014, o 07:50
Ok . Dzięki . 

-
- 100p
- Od: 5 sty 2015, o 21:08
BobejGS 3ml florovitu na litr wody dotyczy tego do pelargonii, czy roślin kwitnących? Ja mam ten do kwitnących i podane jest 10 ml na 1,2 l wody. Teraz jaką wodę używać do podlewania? Dostępu do deszczówki nie mam, tak więc prosto z kranu, odstana czy przegotowana, a może źródlana prosto z ujęcia?
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale podłoże z Aury powinno wystarczyć na ok. 6 tygodni - więc na fertygację wydaje mi się za wcześnie
Przekarmisz swoją rozsadę i będzie jeszcze gorzej...
forumowicz
gdzie byłeś, jak Ciebie nie było
Cieszę się, że wróciłeś

Przekarmisz swoją rozsadę i będzie jeszcze gorzej...
forumowicz

gdzie byłeś, jak Ciebie nie było

Cieszę się, że wróciłeś

- BobejGS
- Kontakt:
Aura jest też do wysiewu i pikowania. W takim nawozić można już po przesadzeniu gdy ruszą z wzrostem. Co do tych 3ml to dotyczy to florovitu do pelargonii. W florovicie do kwitnących należy do niego najpierw dodać saletry potasowej. Niestety nie mam dostępu do notatek, bo na wyjeździe jestem.
naoomi pisze: Ja mam ten do kwitnących i podane jest 10 ml na 1,2 l wody.
Nazwa w tym wypadku to jest rzecz względna. Producent podaje zazwyczaj sposób nawożenia okresowego a my tu mówimy o fertygacji. Proszę podawać jaki skład NPK ma nawóz.
Proszę podawać zawartość nawozu w podłożu. Jeśli podłoże ma od 1 kg/m3 nawozu wzwyż to znaczy, że posiada na starcie już 140mg/l azotu, 160 mg/l fosforu i 180 mg/l potasu. W takim m[przypadku nie można rozpocząć fertygacji zbyt wcześnie. Dlatego miedzy innymi mówimy cały czas, że najlepszym podłożem jest takie, które zawiera poniżej 0,8 kg/m3 nawozu startowego.tysonka pisze:Ale podłoże z Aury powinno wystarczyć na ok. 6 tygodni - więc na fertygację wydaje mi się za wcześnie![]()
Jest naturalne, że wiele osób nie ma za dużego rozeznania w nawożeniu , więc stawiając zapytanie proszę operować liczbami, a nie nazwą handlową. Tyczy się to tak podłoży jak i nawozów.
-
- 100p
5+6+8, czy muszę w takim razie dodawać saletry potasowej?
Wypada ten nawóz stosować w ilości 2,5 ml/l. Wtedy 1 l wody z nawozem do podlewania zawierać będzie :
125 mg/l azotu; 150 mg/l fosforu jako P2O5; 200 mg/l potasu jako K2O. Widzimy, że potasu jest za mało o co najmniej 40 mg/l. Trzeba zatem skład tego nawozu doprowadzić do 5+6+10 dodając do każdego litra nawozu 45 g saletry potasowej. Wtedy przy ilości nawozu 2,5 ml/l woda do podlewania będzie zawierać w każdym litrze:
azotu- 134 mg/l ; fosforu - 144 mg/l ; potasu - 245 mg/l.
Do przyjęcia.
125 mg/l azotu; 150 mg/l fosforu jako P2O5; 200 mg/l potasu jako K2O. Widzimy, że potasu jest za mało o co najmniej 40 mg/l. Trzeba zatem skład tego nawozu doprowadzić do 5+6+10 dodając do każdego litra nawozu 45 g saletry potasowej. Wtedy przy ilości nawozu 2,5 ml/l woda do podlewania będzie zawierać w każdym litrze:
azotu- 134 mg/l ; fosforu - 144 mg/l ; potasu - 245 mg/l.
Do przyjęcia.
-
- 100p
Lepiej chyba wyjdzie dodać od razu do 1 litra nawozu ok. 2 kg saletry? Teraz mam takie pytanie, czy jeśli będę stosować ten nawóz w składzie takim jaki jest, tylko na przemian z gnojówką z pokrzywy, to czy wtedy także muszę dodawać do niego saletry potasowej?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Chyba nie wyjdzie prawidłowa proporcja do fosforu.naoomi pisze:... do 1 litra nawozu ok. 2 kg saletry? ...
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Żart to, czy pomyłka ?naoomi pisze:Lepiej chyba wyjdzie dodać od razu do 1 litra nawozu ok. 2 kg saletry?
-
- 100p
eee nie doczytanie
czyli potrzeba mi tylko te 45 g bo mam nawóz 1 litrowy, sorki. przeczytałam 45 g na każde 2,5 ml nawozu
ale tak to już jest jak się za długo czyta porady na forum 

- BobejGS
- Kontakt:
No to forumowicz się zaczęło.
Masz przechlapane.
A tak na serio, to ten nawóz jak widzę nie ma fosforu, więc saletra nie pomoże.

A tak na serio, to ten nawóz jak widzę nie ma fosforu, więc saletra nie pomoże.