W cieniu wiekowej czereśni - działka Magdy

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: W cieniu wiekowej czereśni - działka Magdy

Post »

Magda na ostatnim zdjęciu to są cyprysiki? podpatrzyłam gdzie posadzić bratki :wit udanych zakupów ;:7
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
Makda
200p
200p
Od: 30 sty 2015, o 00:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witch - dziękuję bardzo, chociaż nie wszędzie mam jeszcze zrobione. ;:224 Czeka mnie pielenie jednego boku i ogarnięcie warzywniaka. No i czekam aż włączą prąd bo trzeba skosić trawę a koszenia to ja mam - bardzo dużo. ;:223

Paulinko - zakupy udały się super. ;:333 Kupiłyśmy wszystko co chciałyśmy a nawet więcej. :tan Pod przymierzalnią dzisiaj za wiele nie postałam, za to biegałam między regałami i wieszakami i wymieniałam rozmiary i kolory. ;:306 Ale opłacało się bo jeden wyjazd i wszystko jest. Ze starszą córką tak łatwo by mi nie poszło - ona bardziej marudna, zaraz zła jest i ma focha, że nic jej się nie podoba. ;:223 Jakby to była moja wina, że nic jej nie pasuje. ;:306 ;:124

Elu - witaj. :wit Zakupy udane. ;:333
Tak, na ostatnim zdjęciu są cyprysiki.
Zapraszam - odwiedzaj mnie, a może założysz swój wątek?

Muszę opryskać wisienkę bo w tamtym roku miała takie rdzawe plamy na liściach i te liście szybko opadały. Kupiłam Miedzian Extra 350 SC i tym będę pryskała - może jutro mi się uda, żeby tylko nie padało. :? Właśnie oglądam prognozę i... w nocy pada a w dzień...też pada. ;:223 Także nici z pryskania. ;:14 Nie może być przecież idealnie. :roll:
Pozdrawiam serdecznie - Magda.
W cieniu wiekowej czereśni Zapraszam.
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49

Post »

Madziu na jednym zdjęciu widzę różyczkę z dużymi listkami ,jaka to odmiana ,czy jej nie przycinasz :wit
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
Makda
200p
200p

Post »

Grażynko, róża jest przycięta - zdjęcie zrobiłam przed przycięciem.
A jaka to odmiana to się dowiem jak zakwitnie. ;:131 Przesadzałam je jesienią i oznaczenia mi się pomieszały i nie wiem co gdzie wsadziłam. ;:174 Ale powinna być wielkokwiatowa lub rabatowa. ;:306
Awatar użytkownika
Makda
200p
200p

Post »

A teraz z serii - Zagadka działkowa:

Zastanawiałam się: gdzie wsadziłam Hiacynty? ;:224
Szukałam ich po całej działce i wypatrywałam tam gdzie rosły do tej pory, ale nigdzie ich nie było. Zaczęłam myśleć, że ''schowałam'' w domku działkowym i znajdę pewnie za 5 lat. ;:306
A tu niespodzianka - rosną sobie pod czereśnią ;:215 - co widać na zdjęciu (pełno pestek czereśniowych):

Obrazek

Dobrze, że się znalazły. ;:306 Tylko to oznacza, że zaczynam mieć problemy z pamięcią. ;:306
MadziaC
50p
50p
Od: 10 gru 2014, o 22:39

Post »

Hej Madziu :wit zaczyna się robić kolorowo na twojej działeczce :D . Fajnie że zakupy udane i tak łatwo poszły, u mnie zawsze jest tak jak z twoją starszą córką ;:223 . Wiesz może jak nazywa się twój krzaczek na pierwszym zdjęciu?
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Koszenia u mnie niedużo ale pielenia w sezonie multum.
Hiacyntowe zapachy tuż tuż :)
Awatar użytkownika
Makda
200p
200p

Post »

Hej Madzia - trochę kolorów pojawiło się. ;:108
Szkoda, że u nas pada i pada, jest okropnie - szaro i mokro. :cry: Cały tydzień ma taki być, więc na działkę pewnie nie pojadę, no i przecież to okres przedświąteczny to i pracy w domu więcej. ;:219
Madziu ten krzaczek to Trzmielina Emerald Gold (chyba tak to się pisze). Bardzo ładnie przyrasta, ma wzniesione łodygi do góry i ładne, dosyć duże listki. Lubię Trzmieliny i mam ich parę - są kolorowe cały rok i bezproblemowe, praktycznie nic nie trzeba przy nich robić - ewentualnie przyciąć, ja jeszcze swoich nie przycinałam.

Witch - ja mam strasznie dużo koszenia, praktycznie cały dzień mi to zajmuje. Często dzielę sobie działkę na 2 lub 3 części i każdego dnia koszę inną część bo chcę też coś innego porobić. Najgorsze jest koszenie poza działką - moja działka jest narożna i z przodu nie trzeba kosić ale bok to koszmar - nie dość, że jest to niezły pochylony kawał to jeszcze jest spadek w kierunku siatki i strasznie ciężko operować kosiarką. ;:223 Ręce bolą strasznie. :cry:
Ale od kiedy powstaje u mnie coraz więcej rabatek no i warzywniak to przybyło mi pielenia a coraz mniej koszenia. Kiedyś lubiłam kosić a teraz wolę pielić. ;:306 Chyba mi to koszenie zbrzydło. ;:306
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p

Post »

Nie dziwię się, tak tylko myślę co robisz z taką ilością skoszonej trawy?
Pewnie kompostujesz?
Awatar użytkownika
Makda
200p
200p

Post »

Tak, w większości trawa idzie na kompost, część wysypuję pod jabłonką na tyłach działki - jak już nie mieści się w kompostowniku. ;:306 W tym roku założyłam kolejny kompostownik - będę miała więcej miejsca. ;:333
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p

Post »

U mnie trawa trafia do kur, one pożrą każdą ilość :D
Awatar użytkownika
Makda
200p
200p

Post »

Ale masz fajnie z tymi kurami - widziałam u Ciebie w wątku. ;:333 Mi co tydzień koleżanka przywozi świeże wiejskie jajka - różnica jest. ;:108
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Magda to dobrze, że hiacynty same o sobie przypomniały, mnie często udaje się jakieś cebulki przekopać. Zastanawiam się ile masz tego trawnika do koszenia.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Makda
200p
200p

Post »

Dorotko, na szczęście coraz mniej. ;:306 Ale na początku jak na działce nie było żadnej rabatki tylko sama trawa to trochę mi to zajmowało (działka ma prawie 600 m.) i jeszcze ten teren poza działką na alejce - też muszę skosić a sporo tego jest. I tu się najbardziej namęczę bo krzywo. ;:219

Dzisiaj cały czas pada z małymi przerwami więc zeszłam do podziemia - piwnicy i zrobiłam przegląd moich Księżniczek czyli Dalii. Niektóre wypuszczają już kiełki, podsypałam je więcej ziemią i trochę podlałam. Mają się całkiem dobrze. ;:333

Na parapecie bez przykrych niespodzianek - roślinki rosną coraz większe. Bardzo cieszą mnie Sasanki, naliczyłam ich dzisiaj 42 szt. ;:215 Mam nadzieję, że dochowam się kwitnących roślinek.
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44

Post »

Madziu cały dzień koszenia- to harówka ;:202 Przydałaby Ci się kosiarka o szerszym polu koszenia.
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”