Na parapecie u mrooofki

Zablokowany
Awatar użytkownika
mrooofka
1000p
1000p
Od: 4 paź 2014, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Na parapecie u mrooofki

Post »

Ano dobra kobita, tak samo jak mój TŹ dobry... dziś wystawił marksianę na powietrze i posłał fotki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

oczywiście stoi w cieniu

edit:
jeszcze krótki raport z mojego skromnego poletka.. o dziwo skiełkowało kilka dużych nasion z mixa-domyślam się, że to będą jakieś opuncje

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeżeli zauważycie na moich kiełkach jakieś nieprawidłowości proszę-zaalarmujcie mnie - to mój pierwszy wywiew- określam go jako eksperymentalny :wink:
Na moim parapecie CZ I CZ II aktualna
AAA-Astrophytum, Ariocarpus, Aztekium
Pozdrawiam Magda
Awatar użytkownika
Phacops
1000p
1000p
Od: 8 wrz 2012, o 09:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nasion dużo oznacza to że szybko zrobi się ścisk. Konieczne więc będzie w miarę szybkie pikowanie. Jeżeli masz możliwość siej dużo. Potem się to i tak różnie zachowuje zależnie od rodzaju. U mnie z tych miksów sklepowych to niewiele wyszło i uchowały się 3 feraki jakiś cereus i gymno. No ale dzięki tego co widziałem to mogłem lepiej zająć się innymi siewami. Nasion miałem aż za dużo i chętnie rozdaje aby się nie zmarnowały tych co nie wysiałem.....
Co polecam na przyszłość..... 1 rok trzymaj generalnie w domu i jakieś takie przykrycie dla utrzymania wilgotności i jeśli masz silne bezpośrednie słońce cieniuj. Na początek jesieni możesz zacząć wystawiać na powietrze, jednak warto pilnować aby się za bardzo nie przesuszały. Warto trzymać w większych pojemnikach łatwiej zachowują wilgotność.
2 rok to warto myśleć o trzymaniu na powietrzu. No może nie w tak silnym słońcu jak moje bo wiele tego nie wytrzymało ale za to jak się wspaniale ukształtowały i urosły
Moja Galeria
Letnia wyprzedaż Sprzedam
Awatar użytkownika
mrooofka
1000p
1000p

Post »

Dlatego pierw siew głównie mixów - żeby w ogóle zobaczyć czym to się je.... szkoda by przecież było zmarnować jakieś cenne nasionka. To wcale oczywiście nie znaczy, że ten wysiew nie jest ważny-na czymś się trzeba uczyć. Nie wystarczy przecież samo czytanie forum, artykułów i innych materiałów.

edit: patrzę patrzę i oczom nie wierzę-kilka dni mgławicowania i słonka poczyniło cuda-cieszy to wszystko tym bardziej, że są to rośliny w 100% po moim zimowaniu-więc nie jest im chyba u mnie tak źle

Mammillaria która miała być M.haageana - ale nią nie jest - żółte pąki
Obrazek

M.centricirrha (od Hinzów)
Obrazek
Obrazek

M.painteri f.monstruosa
Obrazek
Pozdrawiam Magda
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Coraz więcej i coraz ładniejsze rośliny widzę u Ciebie. I bardzo mi się tutaj podoba! ;:173
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Nie tylko Tobie Henryku...mnie również...lubię tu wchodzić bo Magda wciąż ma coś nowego i pięknego...ciągle czymś zaskakuje...Magda trzymaj tak dalej ;:138
Awatar użytkownika
Andrew Be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 14:19

Post »

Mnie również odpowiada przebywanie tutaj.
Szczególnie interesujące będzie obserwowanie poczynań maluchów.
Ja swoje pikuję po około 3 miesiącach od wysiewu. Potem idą na balkon w lekko zacienione miejsce z dużą ilością światła. Chowam je razem z innymi na zimowisko i czekają do wiosny. Warto zaglądać zimą do nich, bo u mnie jakoś niektórym zebrało się na wzrost w styczniu i musiałem ratować się mnożarką, bo strasznie się wyciągały. Wczoraj skończyłem ponowne pikowanie (nie było czasu wcześniej). Teraz idą na balkon, już na normalne stanowisko, czyli traktuję je jak dorosłe.
Powodzenia i mam nadzieję, że przekonasz się do siania.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Phacops
1000p
1000p
Od: 8 wrz 2012, o 09:43
Kontakt:

Post »

ha możesz swoje wystawić u mnie się nie da w 1 roku nawet cieniowanych czy w cieniu. Za wielka patelnia. Tak więc trzeba dostosować procedury do możliwości jakie się ma.
Moja Galeria
Letnia wyprzedaż Sprzedam
Aniakak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 sie 2013, o 08:57

Post »

Ja jestem tylko ciekawa gdzie Ty znajdujesz miejsce , jak wciąż przynosisz nowości piękności :D :D, parapety z gumy które się rozciągają .
Pozdrawiam Anna
Awatar użytkownika
mrooofka
1000p
1000p

Post »

hen_s pisze:Coraz więcej i coraz ładniejsze rośliny widzę u Ciebie. I bardzo mi się tutaj podoba! ;:173
dziękuję pięknie i zapraszam ponownie :D
brombiel pisze:Nie tylko Tobie Henryku...mnie również...lubię tu wchodzić bo Magda wciąż ma coś nowego i pięknego...ciągle czymś zaskakuje...Magda trzymaj tak dalej ;:138
Ja sama w szoku, że rośliny po moim zbyt ciepłym zimowaniu chętnie kwitną
BigDonn pisze:Mnie również odpowiada przebywanie tutaj.
Szczególnie interesujące będzie obserwowanie poczynań maluchów.
Ja swoje pikuję po około 3 miesiącach od wysiewu. Potem idą na balkon w lekko zacienione miejsce z dużą ilością światła. Chowam je razem z innymi na zimowisko i czekają do wiosny. Warto zaglądać zimą do nich, bo u mnie jakoś niektórym zebrało się na wzrost w styczniu i musiałem ratować się mnożarką, bo strasznie się wyciągały. Wczoraj skończyłem ponowne pikowanie (nie było czasu wcześniej). Teraz idą na balkon, już na normalne stanowisko, czyli traktuję je jak dorosłe.
Powodzenia i mam nadzieję, że przekonasz się do siania.
również mam nadzieję, że z moich kiełków coś wyrośnie, chciałabym żeby się utrzymała choć jedna roślinka
Phacops pisze:ha możesz swoje wystawić u mnie się nie da w 1 roku nawet cieniowanych czy w cieniu. Za wielka patelnia. Tak więc trzeba dostosować procedury do możliwości jakie się ma.
Jeżeli coś się uchowa to na pewno nie będę ich wystawiać na patelnie
Aniakak pisze:Ja jestem tylko ciekawa gdzie Ty znajdujesz miejsce , jak wciąż przynosisz nowości piękności :D :D, parapety z gumy które się rozciągają .
Zyskałam sporo miejsca sadząc wszystko w kwadraty, właściwie zostały mi dwie misy i nie mam koncepecji co z nimi zrobić.Jak to ruszyć i przesadzić

Martwi mnie prognoza pogody na najbliższe dni-ma być pochmurno, brzydko, może nie tak zimno.... ale u mnie tyle pąków, że boję się co z nimi będzie. Według pogodynki dopiero 1 kwietnia ma coś zaświecić ;:3

Bez tego słonka kwiatuchy nie chcą się w pełni pokazać
Obrazek

Obrazek

Jak kupowałam tą mammillarke dostałam info "ma dwukolorowe kwiaty" no i ja myślałam, że kwiatki są w dwóch kolorach - w sensie z jakimś paseczkiem czy coś.... nic bardziej mylnego
Obrazek

Obrazek

Obrazek

kolejna backebergiana, będzie miała pewnie ciut inne kwiaty niż ta z pierwszych zdjęć
Obrazek

Ostatni kwiat na M.microhelia
Obrazek

Pokazywana wczoraj M.centricirrha - o jej zaczątki pąków się martwię
Obrazek

Obrazek

No i również pokazywana wczoraj mammillarka która miała być M.haageaną ale nią nie jest
Obrazek

Kolejne małe pączki które będą się dość długo pewnie produkować
Obrazek

Obrazek

Ta się pięknie obudziła i tutaj na coś liczę
Obrazek

miejmy nadzieję, że pod tą wełna coś się kryje
Obrazek

Rebutia sp.
Obrazek

Ten to chyba z pąkami nie ruszy, co prawda nie są zasuszone, ale ani drgną..roślina się ukorzenia. A w dodatku ją poparzyłam... zimowała sobie na parapecie, więc myślałam, że nie trzeba.... jednak trzeba było
Obrazek
Pozdrawiam Magda
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45

Post »

U mnie takie wrażliwe na poparzenia były młode feraki - pomimo zimowania na słońcu. Ale to szybko się zabliźniało i już po roku nie było śladu. Za to poparzenie kolumnowego Cereusa zostawiło ślady na wieczność i waham się, czy go nie ciachnąć i nie odmłodzić. Ale mam stracha, czy dam radę potem ukorzenić.
Pączki nie wyglądają na uschnięte, może inwestuje w korzonki, by lepiej potem pąkom transportować papu.
A pod watą z pewnością cosik cudnego się kryje. ;:333
D-avi-D
500p
500p
Od: 18 cze 2012, o 12:31

Post »

Ładnie te mamilarki wyglądają u Ciebie, aż się przyjemnie ogląda :)
Może u Ciebie będzie ładny żółty wianuszek na tej dwugłowej :D
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Ale sie u Ciebie dzieje! Brawo!
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

U Ciebie ciągle coś się dzieje...no i lato...tak tu już zawitało latko ;:oj
Awatar użytkownika
maryjan13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2010, o 22:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sporo oznak nadchodzącej wiosny już u Ciebie Magdo.
Marian - pozdrawiam i zapraszam.
Kwiaty kaktusów cz.1, cz.2, cz.3
Kilka roślin
Aniakak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 sie 2013, o 08:57

Post »

Twoje mamillarie najładniejsze są , i pięknie kwitną . Dzięki takim zdjęciom je lubię
Pozdrawiam Anna
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”