Dorotaka23- Warzywnik Doroty czyli człowiek uczy się całe życie :)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Dorotaka23
100p
100p
Od: 9 mar 2014, o 08:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Warzywnik Doroty czyli człowiek uczy się całe życie :)

Post »

Dzisiaj zawitała na chwilę do mnie zima :)
Obrazek

Jednak w szklarni wiosnę już czuć - zaczęły wschodzić rzodkiewka, sałata i szpinak :)
Rzodkiewka:
Obrazek

Sałata:
Obrazek

A o to buraczek wyhodowany w zeszłym roku - teraz karma dla królików :)
Obrazek

Dzisiaj będę pikowała rodzynki. Te które wcześniej posiałam są wyciągnięte i oglądając zdjęcia innych wyglądają naprawdę słabo. Jutro wstawię zdjęcia przepikowanych :)
Dorotaka23
100p
100p

Post »

A oto moje wczoraj przesadzone rodzynki. Nie są jakoś specjalnie duże ale wysiałam je aby wysadzić je jako runo dla pomidorów w jednej ze szklarń. Myślę że powinny dojrzeć.

Obrazek

Obrazek

A to doświadczalnie wysiana cyklantera - strasznie wyciągnięta, jak przeżyje super a jak nie to wyląduje na kompoście ;P

Obrazek

I moja T. M. Scorpion. Listki na czubku robią się odrobinę żółtawe. Czego to może być wina? A może to cecha odmianowa?

Obrazek
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Dorotka pochwal się foto swojej szklarni,jakie masz wymiary i co Ci w tym roku tam będzie rosnąć?Zabezpieczenie anty mrozowe pewnie posiadasz.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Dorotaka23
100p
100p

Post »

Faworycie - nie za bardzo jest czym się chwalić. Moje dwie szklarnie mają po 10-15 lat, są już w kiepskim stanie. W przyszłym roku czeka mnie rozbiórka i postawienie ich na nowo - mam nadzieję że uda mi się je zrobić na fundamenciku betonowym :) Z ciekawości poszłam zmierzyć bo nigdy tego nie robiłam - 8 m x 2,5 m (obie). Boki obite starymi oknami w ramie drewnianej a góra z foli wielosezonowej która też już ledwie zipie. Szklarnie są nieogrzewane ale kto wie? Może przy remoncie się i tego doczekam :D
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja podobnie mam wykonaną mnożarkę z rozbiórkowych okien i tez folia na dachu. wymiar 12 długa i 4 metry szeroka.Piec na drzewo- węgiel z dwoma nadmuchami na ciepłe powietrze.Taki podobny by Ci się przydał,ułatwiłby wiele rzeczy. ;:333
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Dorotaka23
100p
100p

Post »

Marzę o takim piecu. Wujek ma coś takiego i sobie chwali. Tylko jak będę coś takiego robić to od razu rozbieram starą folię i budując ją od nowa postawię piec ;)
Dorotaka23
100p
100p

Post »

Dzisiaj postanowiłam na dzień wynosić moje papryczki do szklarni. Na parapetach nie mam słońca cały dzień a w foli i owszem :)
Obrazek

Posadziłam pierwszą turę topinamburu. Będę go sadzić w dwóch turach - chcę ścinać go na paszę i gdy zetnę jeden kawałek drugi będzie już dorastał do odpowiedniej wielkości :)

Obrazek

Obrazek

Żeby pozostać Dorotą która uwielbia eksperymentować, próbować i potem parzyć się na swoich błędach ( :;230 ) wsadziłam pod folią 3 papryczki ostre. Nasionka zostały wydłubane ze sklepowej papryki i niesamowicie mi posmakowały. Wysiałam ich bardzo dużo a przy przenoszeniu właśnie te 3 sztuki spadły mi na podłogę i wysypały się z kubeczka :) Więc teraz mają swoje miejsce w szklarni, na noc mam zamiar je przykrywać dużą doniczką. Jak padną trudno, zobaczymy co będzie się działo :)

Obrazek

Obrazek

Sypialnia dla papryk :)
Obrazek

i na koniec taki akcent - kapsel który pod folią wisi już kilka lat :)

Obrazek
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie miałem Cię pytać Dorotko czy wynosisz rozsady na dzień do szklarni.Z pomidorami możesz podobnie,będą mieć słońce ze wszystkich stron świata,a mikroklimat w szklarni inny niż w domu sprawi że szybko zmężnieją.Najbliższe dni zapowiadają się optymistycznie temperaturowo.Papryczki masz bardzo ładne ;:215 oby tak dalej rosły.Mając takie zabezpieczenie mrozu nie musisz się obawiać.Topinamburu to u Ciebie widzę dostatek.Skończyłem właśnie podlewać swoją plantację pomidorów w mnożarce,zeszło trochę czasu,ale jak zaszalałem z ilością ;:306 to i czasu zajmuje.Jak tam twoja pomidorowa rodzinka,myślę że ma się nadzwyczaj dobrze,ty na forum nie wołasz ratunku! bo widzę gołym okiem że wiesz jak ich pielęgnować. ;:333
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Volvosia
100p
100p
Od: 3 kwie 2013, o 16:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo ładny masz warzywniak. ;:63 Ja swoje pomidory będę pikować jutro. Miałam kapustę Kalibos, na świeżo dobra, do przechowywania nie bardzo bo szybko się psuje.
Asia
Dorotaka23
100p
100p

Post »

Moje pomidory jakoś tam rosną :) Powiem szczerze że z pomidorami na początku się cackałam niesamowicie. Teraz dałam na luz i też dobrze rosną ;) Starsza rozsada przepikowana już jakiś czas temu a te posiane później planuję pikować w sobotę :) W domu się pukają w czoło i pytają co ja z tym wszystkim zrobię, teraz sama się zaczynam nad tym się zastanawiać :;230

Jutro najprawdopodobniej pójdę sadzić cebulkę, strasznie zaczęła puszczać szczypior, nie wiem dlaczego. Możliwe że posieję po jednym rządku marchwi i pietruszki :)

Pomidory też chyba zacznę wynosić pod folię :)

Volvosia - dziękuję! :) Akurat czerwona kapusta u nas szybko schodzi, bardzo lubimy sałatki z niej w domu więc to bardzo dobrze bo długo na pewno nie poleży :)
Dorotaka23
100p
100p

Re: Dorotaka23- Warzywnik Doroty czyli człowiek uczy się całe życie :)

Post »

Witajcie! Wczoraj zaliczyłam pikowanie pomidorów. Wyszło mi coś ponad 110 sztuk pomidorów :shock: Ja chyba zwariowałam... Trochę roboty było a oto efekty :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak 110 pomidorów to już prawie produkcja na masową skalę. ;:306 Tylko pilnuj się w tym tygodniu bo mają być przymrozki. :(
Serdecznie pozdrawiam.
MK
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Dorotaka23 skąd masz takie bulwy topinamburu?
Dorotaka23
100p
100p

Post »

Faworyt - pikowałam pod folią, teraz stoją na wszystkich ''możliwie'' wolnych parapetach :D Więc przymrozków się nie boję, nie wynoszę na razie rozsady do szklarni bo paskudna pogoda jest teraz...

Pomidormen - na allegro kupiłam. Nikt kogo znam nie sadzi a i nawet już myśliwi w lesie nie sadzą topinamburu. Zawsze chciałam go mieć no i w końcu mam :lol:
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

A nie boisz się, że będziesz miała stołówkę dla dzików? Mogę prosić o namiary na dostawcę topinamburu na PW. :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”