Działka na Kaszubach - 2014

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka na Kaszubach - 2014

Post »

Urocze fotki , bardzo cieszą oczy ;:180
madziorek9999
50p
50p
Od: 22 lut 2014, o 12:34

Post »

Tak mam na imię Magda. 45 km to nie duża odległość. chyba faktycznie nie pozostało mi nic innego jak porobić kilka zdjęć i wstawić :D
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51

Post »

Marysiu przepiękne mieczyki, przefantastyczne ;:167 Rób im jak najwięcej tak wspaniałych zdjęć. Ja się po prostu w Twoich fotkach zakochałam. A do tego jak robisz zdjęcia mieczykom to mam podwójną przyjemność :) No i kotom oczywiście. A właśnie-mam niedosyt zdjęć Twoich kotów ;:224
madziorek9999
50p
50p

Post »

Kotki faktycznie też słodkie. Też zastanawiałam się nad przygarnięciem jakiegoś, ale niestety mieszkam w bloku i nie chciałabym aby taki słodziak się u mnie męczył ;:145 :(
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Babciu-Jadziu - masz rację! Te pierwsze kolorki po zimie cieszą najbardziej - bo tak długo na nie czekamy :D

Obrazek

Madziu-Madziorku - to jest bardzo dobry moment na założenie wątku. Wiosną dużo się dzieje w każdym ogrodzie i wiosną mamy najwięcej energii do działania - przynajmniej ja tak mam...
W kwestii kotów...to widzisz ja też mieszkam w bloku i moje koty były typowymi kanapowcami. Dopiero przed kilku laty po przejściu na emeryturę zaczęliśmy spędzać na działce całe lato (a właściwie to wiosnę lato i część jesieni ) no i wtedy moje koty zrobiły się podwórkowe na pół roku ;:306

Obrazek

Aniu - prośba o zdjęcia kotów jest zawsze ryzykowna :wink: Ja mogłabym o moich kotach gadać w nieskończoność...Tylko wtedy by mi wątek wywalili do działu "Wszystko o....kotach" ;:306
Mieczyki zawdzięczam Anitce, naszej forumowej koleżance Anitaaa - i nie tylko mieczyki, ale także liliowce i iryski pumila na których kwitnienie bardzo czekam w tym roku. Anitka ma piękne rośliny i warto u niej kupować - polecam!

Obrazek

==========================================

Wczoraj spędziliśmy cały dzień na działce i wczoraj widzieliśmy pierwszego bociana w tym roku. Wracając do domu zauważyliśmy go - stał sobie na gnieździe we wsi Trzepowo. Nie wiem czemu ale od lat tam mam, że wiosną wypatruję tego pierwszego boćka i cieszę się jak gwizdek kiedy go już wypatrzę ;:138
A jadąc na działkę widzieliśmy stado żurawi żerujących na polu, zdjęcia niespecjalne bo z wrażenie nie przestawiłam aparatu na odpowiedni tryb ;:223

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Coraz więcej roślin kwitnie...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Marysiu ;:196 w pierwszej chwili, jak spojrzałam na zdjęcia dziewczynek, to już myślałam, że Ci wnucząt przybyło. :D
Dopiero po chwili dotarło do mnie, że to lalki sadzają na kocinę.
Pięknie upolowałaś to stado żurawi ale podobni właściciele pól nie bardzo są zadowoleni z takich gości.
Jednak taki widok to już pewne na bank, że mamy wiosnę. ;:138
Śliczne kwiatuszki zwiastujące wiosnę. ;:oj
:wit
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu - jak widać koty zabawy dziewczynek traktują ze stoickim spokojem. Czasami mi się wydaje, że zainteresowanie ze strony dzieci sprawia kotom przyjemność...
Żurawie podpatrzone na dawnym polu pegeerowskim, zapewne wybierają nasiona z gleby, no cóż, ptaki zadowolone - właściciel pola niekoniecznie. My patrzyliśmy na nie z zachwytem....są takie piękne!

======================================

Pobyt na działce - pracowity jak to zwykle wiosną bywa.
Posiałam sałatę, koperek i rzodkiewkę pod folią. Przy okazji stwierdziłam, że zeszłoroczna rzodkiewka wykiełkowała zaś sałaty ani widu...no cóż będę miała miejsce do pikowania.
Działka ciągle wymaga uporządkowania po zimie a ja ogarnęłam wczoraj tylko jedno miejsce - Rabatę Żurawkową. Co prawda ona ma około 18 metrów długości...ale to dopiero druga wysprzątana rabatka :(

Obrazek
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Marysiu, dopiero druga, ale za to reprezentacyjna ;:108 .
Widoki z ptakami bardzo, bardzo.
Żurawie to bardzo płochliwe ptaki, czasami wystarczy, że tylko zatrzymam się na poboczu i już ich nie ma ;:185
madziorek9999
50p
50p

Post »

Witajcie. chciałam wczoraj założyć własny wątek i powstawiać zdjęcia, bo kilka zrobiłam. niestety jestem w tym zielona i nie wiem jak je przerzucić z tel do wątku.pomocy ;:145 . a tak w ogóle to znalazłam na swojej działce kilka wschodzących tulipanków :D i jakieś inne kwiatki, ale nie wiem co to będzie.
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Marysiu,
narzekasz na bolące gnaty po pierwszych wiosennych robotach, to pewnie przypadłość większości ogrodników. Ja po wczorajszej robocie leżałam 2 godziny na poduszce elektrycznej, próbując stłumić ból kręgosłupa.
Śliczne zdjęcia przebiśniegów zrobiłaś, a to z owadem, wyglądającym jak samolocik intrygujące. A co to za roślinka na zdjęciu z 7.III ? Czy to krwawnik kichawiec? Ta druga fotka z różowymi pąkami cudna! Jeśli to kichawiec, to się cieszę, bo właśnie kupiłam.
Czy dżdżownice kalifornijskie zostawisz w kompoście na działce? Czy one wymagają jakiegoś specjalnego traktowania?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko - jeszcze co najmniej dwie rabaty można by uznać za reprezentacyjne na mojej działce: Różową Rabatę i Długą Rabatę pod Płotem - a tam chaszcze nie wycięte nawet :oops: Na Długiej Rabacie odsłoniłam róże i podsypałam nawozem. Bardzo się cieszę, że dzisiaj Matka Natura podlewa moje roślinki (a przynajmniej mam taką nadzieję, muszę zajrzeć do Madzi i zapytać ją czy u nas padało)

Obrazek

Oj Madziu - w kwestii zrzucania zdjęć z telefonu to ja Ci nie pomogę :(
Ja robię zdjęcia aparatem, następnie zrzucam je na komputer. Zmniejszam w programie PhotoFiltre7 i wstawiam na FO poprzez Fotosik. Ta opcja znajduje się na dole pod "okienkiem" w którym piszesz odpowiedź. Szkoda, że Ci się nie udało założyć wątku - bo mogłybyśmy Ci podpowiedzieć jakie roślinki pokazuję się na Twojej działce

Obrazek

Izo - bolące mięśnie i kręgosłupy to chyba bardzo powszechna przypadłość w kręgach ogrodniczych o tej porze roku :lol: Ja po drugim pobycie na działce zdecydowanie mniej cierpiałam niż tydzień temu.
Izo - na pierwszym zdjęciu z 7.03. jest faktycznie Krwawnik kichawiec a na trzeciej fotce z różowymi pączkami jest wiązówka bulwkowa też urocza roślinka. Krwawnik u mnie nie jest aż tak bardzo ekspansywny jak piszą, pewnie to kwestia mojej kiepskiej gleby.
Dżdżownice na działce będą mieszkać w specjalnej skrzyni. Wczoraj właśnie została zrobiona przez mojego pracowitego L. Na zimę planujemy zabrać przynajmniej część hodowli i przechować w cieplejszym miejscu jak kompostownik. Chociaż taka korzyść z posiadania ciepłej, blokowej piwnicy :lol:

Obrazek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
Muszę pochwalić mieczyki. Cudne, jak motyle :!:
Ja też je uwielbiam, choć takich ozdobnych nie mam :)
Pięknie fotografujesz Marysiu, iryski są cudne jeszcze bardziej na Twoich zdjęciach.
Tak to jest, sprzątamy rabaty po kolei, nie da się całości za jednym razem.
Trzeba przyznać ,że żurawkowa wyjątkowo długaśna i kolorowa ,jak na tę porę roku :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
madziorek9999
50p
50p

Post »

Założyłam swój wątek U Madzi. ale niestety ze zdjęciami walczę dalej. jak tylko coś mi sie uda w tej sprawie to powstawiam. najgorsze są początki, jak się wdrożę będzie ok. u mnie dziś pada, także może jeszcze jakieś cudeńka powyskakują z ziemi. pozdrawiam gorąco
Awatar użytkownika
Makda
200p
200p
Od: 30 sty 2015, o 00:10

Post »

Ja też wczoraj widziałam pierwszego bociana - ale radocha. :tan
Zdjęcia żurawi przecudne. ;:333
Dobrze, że koty są cierpliwe, z moim jednym też można zrobić wszystko ;:306 nawet zabawy z dziećmi znosi dzielnie, natomiast dwa pozostałe nie dadzą się dotknąć i uciekają. Przychodzą tylko jak chcą aby je pogłaskać lub jak chcą jeść - takie wrednoty. :?
Pozdrawiam serdecznie - Magda.
W cieniu wiekowej czereśni Zapraszam.
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Dziewczynki podczas zabawy ;:333
Bosssski ciemny ciemiernik i przylaszczki ;:138 wczoraj wylądowały i u mnie :tan
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”