Moje cierniste hobby -Lady H
- mrooofka
- 1000p
- Od: 4 paź 2014, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moje cierniste hobby -Lady H
Ależ przyświeciło
coś pieknego 

- DAK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
Ślicznie pokazałaś tę rebutię - taka wdzięczna prosta, ale dzielna roślinka. Moja też kwitnie, ale ja o nią nie dbam tak dobrze - znosi przymrozki nad ranem i nie zrzuca kwiatków, a wypuszcza coraz więcej czerwonych kropeczek. Tylko moja nie taka ładna i nazywa się R. marsonerii ;)
Kiedyś mi moja zgniła, uratowałam parę odrostów i teraz mam z niej 5 maluszków. I niech sobie rosną, bo one potrafią być pierwszymi naszymi słoneczkami.
Kiedyś mi moja zgniła, uratowałam parę odrostów i teraz mam z niej 5 maluszków. I niech sobie rosną, bo one potrafią być pierwszymi naszymi słoneczkami.
Danusia Chyba sprzedawca pomieszał nazwy bo faktycznie inna muscula którą posiadam wygląda inaczej
Mam tę roślinę jakieś 5 lat i jest już spora.Miała w tym czasie sporo odrostów które rozdałam a jeden sobie 2 lata temu posadziłam osobno i rok temu już były kwiaty.Wniosłam swoją do domu w obawie przed przymrozkami po tym jak umarzły pąki na stenocactusie.

- DAK
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
Moja ta, jak i poprzednia to marketowiec, więc teraz nadałam im arystokratyczne imiona : Rebutia minuscula var. marsoneri
- brzmi pięknie, bo tak bez tego środka to masonerią pachniało
, a ona takie cudne słoneczko.
- brzmi pięknie, bo tak bez tego środka to masonerią pachniało

- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- poczuła zbliżającą się wiosnę, "zapączkowała" i z nadejściem wiosny zakwitła kwiatami w typowym dla wiosny kolorzeRebutia muscula która zapączkowała w ciemności.

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Idziesz jak burza - dopiero co 20go otworzyłaś sezon, a już tak się rozkręcasz! Pięknie!!
Widziałam Twoje adenia w adeniowym watku - bardzo fajnie rokują - trzymam kciuki!

Widziałam Twoje adenia w adeniowym watku - bardzo fajnie rokują - trzymam kciuki!

Danusia Rebutia w wątku identyfikacyjnym została rozpoznana jako marsoneri
Moja musiała być kupiona od kogoś skoro miała nazwę.W markecie pewnie byłoby tylko rebutia
Lucynka Adeniątka to moja duma bo samodzielnie wysiane.Tylko kilka moich roślin ma pączki ponieważ zimowały w ciemności a potem od razu bach na zewnątrz.Zimowały nieco za ciepło i jeżeli zakwitną to pewnie z dwumiesięcznym poślizgiem.Rok temu sporo kwiatów miałam już o tej porze.Jutro pierwsze pierwsze spryskiwanie i nawóz do pomidorów też zakupiony

Lucynka Adeniątka to moja duma bo samodzielnie wysiane.Tylko kilka moich roślin ma pączki ponieważ zimowały w ciemności a potem od razu bach na zewnątrz.Zimowały nieco za ciepło i jeżeli zakwitną to pewnie z dwumiesięcznym poślizgiem.Rok temu sporo kwiatów miałam już o tej porze.Jutro pierwsze pierwsze spryskiwanie i nawóz do pomidorów też zakupiony

- brombiel
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
Piękne słoneczka i szykują się następne 

Rebutia szaleje a ja nie mam odwagi wywalić jej na zewnątrz

Pierwszy z moich kaktusianych ogródków

Ogródek nr 2 ..Mąż się postarał
Uzyskałam sporo wolnego miejsca ...Gdyby jeszcze kasę można było w ten sposób pozyskiwać

Na szczęście na "dopalacze" dla kaktusów wystarczyło

Prawie wszystko już na zewnątrz.W domu została tylko kwitnąca rebutia i sukulenty.Wczoraj odbyło się pierwsze ,lekkie zamgławienie a dzisiaj kolejne .Teraz czekam na zapowiadany deszcz ...Lekki deszcz za bardzo ich nie podleje ale wilgotność powietrza będzie wyższa ...

Pierwszy z moich kaktusianych ogródków
Ogródek nr 2 ..Mąż się postarał

Na szczęście na "dopalacze" dla kaktusów wystarczyło

Prawie wszystko już na zewnątrz.W domu została tylko kwitnąca rebutia i sukulenty.Wczoraj odbyło się pierwsze ,lekkie zamgławienie a dzisiaj kolejne .Teraz czekam na zapowiadany deszcz ...Lekki deszcz za bardzo ich nie podleje ale wilgotność powietrza będzie wyższa ...
- mrooofka
- 1000p
- Od: 4 paź 2014, o 20:37
Oj a gdyby te doniczki zamienic na kwadraciaki ile by było miejsca 

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Ładny widok.
Ja również dzisiaj wystawiłem swoje rośliny na balkon. Tyle, że tylko te zimolubne jak rebucje, mediolobivie, część gymnokalicji. Innych się boję...
A Ty widzę nawet melokaktusa czy euforbię wystawiasz... No, nie wiem.

Ja również dzisiaj wystawiłem swoje rośliny na balkon. Tyle, że tylko te zimolubne jak rebucje, mediolobivie, część gymnokalicji. Innych się boję...
A Ty widzę nawet melokaktusa czy euforbię wystawiasz... No, nie wiem.

- brombiel
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
Fakt Rebutia szaleje...ale jak pięknie
Masz piękne ogródki...szczególnie ten w koszykach jest fajny...u mnie wręcz wymagany...muszę sprawić sobie takie koszyki...bardzo pomysłowe

Masz piękne ogródki...szczególnie ten w koszykach jest fajny...u mnie wręcz wymagany...muszę sprawić sobie takie koszyki...bardzo pomysłowe

- Andrew Be
- Od: 19 lut 2013, o 14:19
Ogródki bardzo ładne, ale tak, jak pisze Henryk, melaczka bym jeszcze nie wystawiał 

Pozdrawiam Andrzej.
-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pięknie to wszystko wygląda
może w krakowskim jest cieplej,ale z melakiem to bym chyba nie rezykował 

poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2