Pomidory-choroby i szkodniki cz.12
-
- 200p
- Od: 9 lut 2010, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.12
Kupiłam do siewu ziemię Kronen . Wysiałam nasionka wyszły i od razu łodyżki i spód liści zrobiły się fioletowe. Pózniej listki zaczęły zwijać się w rulonik jakby z kolei było za dużo potasu . Kupiłam następną ziemię kronen i zbadałam od razu pH było około 7 . Mimo że siewki były jeszcze za małe miały tylko liścienie przepikowałam je do małych kubeczków i nowej ziemi . Teraz pomału listki się prostują mają zieloną barwę zaczęły rosnąć puściły listki właściwe , ale są cienkie. Najbardziej żal mi Oktawiana. Nasionka drogie 12 zł opakowanie za 16 nasionek i on najbardziej ucierpiał, listki były najbardziej zwinięte . Kupiłam trzeci worek ziemi kronena bo tylko taka jest w sklepach, zbadałam pH jest około 6 czyli nareszcie prawidłowe . Przepikuję w nią pozostałe pomidorki wysiane kilka dni póżniej bo rosną z fioletowymi łodyżkami ale poczekam jeszcze kilka dni ąz puszczą listki właściwe . Sporo podlewam żeby miały dość mokro to zasolenie będzie mniejsze
Tak to jest z tą ziemią, niby tej samej firmy z taką samą ilością nawozu a co partia to inna kwasowość i pewnie inna zawartość nawozu
Tak to jest z tą ziemią, niby tej samej firmy z taką samą ilością nawozu a co partia to inna kwasowość i pewnie inna zawartość nawozu
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z tym podlewaniem to też uważaj bo "zafundujesz" im zgorzel siewek , pomidory nie lubią przelewania .krystynac50 pisze:Sporo podlewam żeby miały dość mokro to zasolenie będzie mniejsze
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Sporo osób w ostatnim okresie twierdzi że coś jest nie tak z ich siewkami pomidorów. W większości przypadków przyczyną jest nadmiar wody przy podlewaniu.Jedni potrafią przyznać,a inni twierdzą że nie przesadzają,co w konsekwencji prowadzi chcących pomóc w ślepy zaułek.Pamiętajmy jedno-woda jest dla wszystkich roślin źródłem życia,jednak jej nadmiar potrafi zabić.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Już wcześniej pisałem,że podlewam wtedy,jak podłoże przeschnie,czyli odstaje od ścianek.Poza tym zawsze można wziąć paletkę w ręce i "zważyć" czy jest lekka ,czy ciężka.
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Nie zdziwię się gdy jeszcze dziś pojawi się tu wodny problem,a wszystko przez to że ludzie nie czytają tematów,a odpowiedzi tu na forum było multum.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Może to uzmysłowi niektórym,że pomidorów nie należy przelewać.
Nie rósł na bagnach tylko w suchym ,górskim klimacie podzwrotnikowym.
Co innego seler.Podobnie jak Jożin pochodzi z bagien.
https://www.youtube.com/watch?v=v9MTGNaEXGM teledysk jest jak najbardziej merytoryczny,mówi o opylaniu z samolotu zarazy proszkiem.Pewnie chodzi o Azotoks,bo to stary numer
http://www.eufic.org/article/pl/4/16/artid/tomatoes/Pomidor rósł pierwotnie w niższych partiach Andów i był uprawiany w Meksyku przez Azteków. Azteckie słowo ?tomati? oznacza po prostu ?pulchny owoc?. Hiszpanie przejęli nazewnictwo nazywając pomidory ?tomate?. Pomidory, wraz z kukurydzą, ziemniakami, papryką chili i słodkimi ziemniakami trafiły do Hiszpanii na początku XVI wieku wraz z odkryciami Kolumba.
Nie rósł na bagnach tylko w suchym ,górskim klimacie podzwrotnikowym.
Co innego seler.Podobnie jak Jożin pochodzi z bagien.
https://www.youtube.com/watch?v=v9MTGNaEXGM teledysk jest jak najbardziej merytoryczny,mówi o opylaniu z samolotu zarazy proszkiem.Pewnie chodzi o Azotoks,bo to stary numer

- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Ja ma prośbę o poradę, mianowicie mam 2 partie rozsad i jedna piękna, zielona rośnie jak zwariowana, druga późniejsza i... stoi w miejscu, malutkie pierwsze liście właściwe, ciemno zielone, od spodu fioletowe - niedobory fosforu.
Chyba mam przyczynę, pomyliłem ziemię
, 2-ga partia trafiła do torfu pH 3,5-4,4
Dzisiaj się zorientowałem i podlałem je wodą z węglanem wapnia 1 gram na 1 litry wody, kubki mam 500ml. Pytanie ile gram węglanu wapnia powinno trafić do takiego kubka 500ml aby ta objętość ziemi zmieniła pH na właściwe?
Chyba mam przyczynę, pomyliłem ziemię

Dzisiaj się zorientowałem i podlałem je wodą z węglanem wapnia 1 gram na 1 litry wody, kubki mam 500ml. Pytanie ile gram węglanu wapnia powinno trafić do takiego kubka 500ml aby ta objętość ziemi zmieniła pH na właściwe?
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
1g na jedną doniczkę kredy,to na jeden raz. A jeśli to torf, to pewnie nie posiada praktycznie żadnych składników pokarmowych i samo odkwaszenie nie pomoże, też trzeba zasilić nawozem wieloskładnikowym. Na początek 0,5%, a potem za każdym razem 0,2%. I życzę, żebyś sadzonek nie utopił od nadmiaru płynów. Można dodatkowo co kilka dni zasilać poprzez oprysk.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Kasiu , masz najłatwiejszą i pewną radę, że pomidory zaczną rosnąć.
pozdrawiam Ludwik
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Grzecznie posłuchałem i ziemia wymieniona,
mam nadzieję, że się podniosą...

Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- 200p
- Od: 25 lis 2011, o 08:29
Witam
Mam pytanko -Czy mógłby może ktoś z Was mi doradzić co się dzieje z moimi pomidorami - ponieważ liście im więdną a nie mam pojęcia od czego.Mam 2 odmiany i rosną w tym samym podłożu i jedna ładnie rośnie a druga(Odmiana Malinowa Retro) jakby więdła

Mam pytanko -Czy mógłby może ktoś z Was mi doradzić co się dzieje z moimi pomidorami - ponieważ liście im więdną a nie mam pojęcia od czego.Mam 2 odmiany i rosną w tym samym podłożu i jedna ładnie rośnie a druga(Odmiana Malinowa Retro) jakby więdła

Pozdrawiam-Dawid
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
To może być zgorzel siewek.
- kanclerz
- 500p
- Od: 15 lip 2012, o 13:59
I jeszcze tak przelane ,wyciągnij go i do suchej ziemi wsadz