Begonia bulwiasta cz.2
Re: Begonia bulwiasta cz.2
Kamilam. Na razie im dobrze. Dopiero jak wypuszczą liście będzie im za ciepło i wybiegną ci w górę. One lubią światło, ale nie bezpośrednie słońce. Gdy wykształcą liście dobrze by były w temp. 12-15 stopni. Nie zawsze jest to możliwe. Ja sadziłam też
gloksynie w tamtym roku, ale mi nie wyszły. Fiołki muszą być w cieniu. U mnie cudowne od północy. Begoniom rolety później nie pomogą. Od południa będą miały zbyt gorąco i za mało światła. Jak mają być w cieniu to też w chłodzie i z ograniczonym podlewaniem.
Moniko o ile wiem to one nie lubią być bezpośrednio na patelni, chociaż te zwisające z cienkimi pędami lepiej tolerują słońce. Jeszcze ten system nawadniania zrobił swoje, bo nie miały wody bezpośrednio na liściach, czy łodydze i przy przegrzaniu nie przyczepił się żaden grzyb.
gloksynie w tamtym roku, ale mi nie wyszły. Fiołki muszą być w cieniu. U mnie cudowne od północy. Begoniom rolety później nie pomogą. Od południa będą miały zbyt gorąco i za mało światła. Jak mają być w cieniu to też w chłodzie i z ograniczonym podlewaniem.
Moniko o ile wiem to one nie lubią być bezpośrednio na patelni, chociaż te zwisające z cienkimi pędami lepiej tolerują słońce. Jeszcze ten system nawadniania zrobił swoje, bo nie miały wody bezpośrednio na liściach, czy łodydze i przy przegrzaniu nie przyczepił się żaden grzyb.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 12 mar 2015, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Już poprzestawiałam je do kuchni na północny parapet mam nadzieje ze otwierane okno im nie zaszkodzi. Czemu parapety nie są z gumy. ;)
Nie zaszkodzi. Coraz cieplej. U mnie też tak były. Za tydzień wnoszę na parapet na klatkę do 12 stopni, ale są już duże.
Moje begonie są podobne wielkością do Eweliny czy w jakiś sposób się je uszczypuje czy nie ??
Kasia
Wiesz. Nawet o tym nie pomyślałam. Zawsze miałam tylko te stojące. Dołączam do pytania. Czy zwisające się uszczykuje?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja moje chyba przywiozę z działki.
Zapewne mają za chłodno,
aby wypuściły listki.
Nawet nie wiem jak temperatura panuje w nocy?
Jak już wypuszczą liście
to wskazane jest obniżenie temp.
Zapewne mają za chłodno,
aby wypuściły listki.
Nawet nie wiem jak temperatura panuje w nocy?
Jak już wypuszczą liście
to wskazane jest obniżenie temp.
Mariolu. Ja swoje też wstawiłam do zimnego od razu ale nie chciały ruszyć. W cieple wypuściły listki i wracają do zimna. U nas dzisiaj w nocy było minus pięć stopni.
Lubią cień latem, kiedy są w ogrodzie czy na tarasie. Na oknie jest teraz kilka razy mniej światła, dzień jeszcze krótki. Najlepiej spróbować, postawić jedną na pełnym świetle (w marcu), drugą w cieniu na północnym oknie. Praktyka czyni mistrza!
Pozdrawiam
Karol
Karol
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Też mnie się wydaj,otojolka pisze:Mariolu. Ja swoje też wstawiłam do zimnego od razu ale nie chciały ruszyć. .
że to trochę przesada.
Zabieram do domu.
Mariolu. Zabieraj. Postawisz gdzieś póki nie wypuszczą liści. W kwietniu na działce będzie im dobrze.
Karolu. Może nieźle kombinujesz z takim eksperymentem. Ja mam na południowym parapecie celowo wystawiony termometr i w słoneczny dzień pokazuje prawie trzydzieści stopni. Nie miałabym odwagi wystawić tam begonii na kolejne dwa miesiące.
Karolu. Może nieźle kombinujesz z takim eksperymentem. Ja mam na południowym parapecie celowo wystawiony termometr i w słoneczny dzień pokazuje prawie trzydzieści stopni. Nie miałabym odwagi wystawić tam begonii na kolejne dwa miesiące.
Witam.Ja swoje begonki posadziłam do donoczek 20.02. Miały już kiełki chociaż nie wszystkie cebulki.Dwie już mają pąki.Miesiąc stały na zach.-pół. parapecie a wczoraj przeniosłam na wschodnie okno.Jak trochę podrosną to po świętach myślę wystawić na balkon do szklarenki.Później jak słonko zajdzie to zrobię fotki. Pozdrawiam.

- asta6265
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
Jolu Karolu z tego co widać każdy ma inne doświadczenia z begoniami. Ja podobnie jak Karol uważam, że słońce w fazie rozwoju bulw begoniom nie szkodzi. Moje również zawsze stoją na południowych oknach. i w porównaniu z tymi, co na wschodnich i zachodnich to w ogóle nie ma o czym gadać. Begonie słonecznego chowu są dużo bardziej silne, mają grube, a nie wiotkie pędy, liście grube, mięsiste i soczyście zielone i ogólnie są bardzo stabilne. Potem podczas lata żadne wiatry nie są im straszne i najgorsze wichury przeżywają bez szwanku. Każdy musi się przekonać sam i na własnym przypadku zaobserwować.
Bezsensem uważam jest fakt wsadzania bulw begoni z początkiem lutego, po to, żeby w połowie marca jak się już pięknie wygramolą ograniczać im wzrost poprzez obniżanie temperatury, skompe podlewanie - generalnie głodzenie ich
Lepiej i zdrowiej posadzić później i nie zaburzać naturalnego tempa wzrostu.
Moje begonki na dzień dzisiejszy:

Bezsensem uważam jest fakt wsadzania bulw begoni z początkiem lutego, po to, żeby w połowie marca jak się już pięknie wygramolą ograniczać im wzrost poprzez obniżanie temperatury, skompe podlewanie - generalnie głodzenie ich

Moje begonki na dzień dzisiejszy:

Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
Trzeba ostrożnie przenosić na słonce rośliny, które mają już liście a stały w cieniu, łatwo je uszkodzić. Najlepiej jak od posadzenie stoją na słońcu.
Pozdrawiam
Karol
Karol
Widzicie nie zawsze teoria idzie w parze z praktyką. Jednak co radzicie robić z bulwami, które zaczynają kiełkować na początku lutego w piwnicy?
-
- 50p
- Od: 20 mar 2015, o 18:49
asta6265 - a Ty kiedy wsadziłaś swoje przepiękne okazy? Pocieszyłaś mnie tym postem, bo myślałam, że za długo czekałam na wsadzenie swoich begonii (1 marca). Mam nadzieję, że szybko nadrobią 

Pozdrawiam, Monika