Witam po przerwie mojej nieobecności, ale już nadrabiam Wczorajsze zdjęcia, dzisiejszy post
Straty:
-Datura fioletowa - została zaatakowana przez robaczki i systematyczne mycie, pryskanie nic nie dawało.
-Sundavilla - nie przyjęła się.
-Oleander - nie wypuścił ani jednego korzonka. Ja to jednak mam problem z ukorzenianiem oślin łatwoukorzeniających się
Aktualizacje zbiorowiska:
Motylnik - po przekwitnięciu wypuścił nową pseudobulwę.
Storczyk plamki - kwitnie na dwóch pędach.
Fuksja - przesadzona i dostała nową podpórkę
Awokado - coś się stało i liście zaczęły mu się odbarwiać, ale za to na końcach gałązek ma malutkie, młode listki.
Granat - zostało ich dwa, jeden prosto w górę się pnie, drugi naokoło
Grubosz - z przedwiosennym słonkiem ruszył z listeczkami
Hibiskus 'Boreas White' - rosną listki
Dracena - rośnie i zachwyca
Storczyk matka i keiki - keiki wypuściło listka
Storczyk mini - po przekwitnięciu też nie zostaje w tyle i wypuścił listek.
Witam w słoneczny ranek i życzę miłego i udanego dnia
Czytałam, że storczyki wypuszczają keki, gdy roślina zamiera lub niektóre egzemplarze tak mają po prostu. Mój już drugie dziecko ma A mama ma z 15 i żaden nie wypuszcza. Także może kiedyś wypuści
Wspaniale u Ciebie rosną rośliny Z tym oleandrem nie rozumiem czemu masz problem u mnie też dość łatwo się ukorzeniały. Natomiast storczyki rosną na potęgę. Ładna nowa pseudobulwa u motylnika, no i ten łaciaty phalenopsis. Zazdroszczę tego keika mam nadzieję, że i u mnie się kiedyś pojawią. Dracena wyrosła Ci bardzo szybko z małej sadzonki teraz to wielki i piękny okaz
Marcin01988 dziękuję za miłe słowa. No właśnie nie wiem czemu nie mogę ukorzenić ani jednej szczepki fuksji ani oleandra, cóż nie można mieć wszystkiego ;) storczyki są bezproblemowe, wystarczy pilnować, by miały stały poziom wilgotności i tyle Powodzenia w oczekiwaniu dziecka ( keiki - dziecko)
justus27 Fuksję wyprowadzę naokoło 60 cm, czyli pół standard. Później to będzie zabawa w krzewienie
1. Miniature standard - 15 - 25 cm (moim zdaniem to bardziej wygląda na bonsai)
2. Quarter standard (ćwierć) - 25 cm - 45 cm
3. Half standard (pół) - 45 cm - 75 cm
4. Full standard (pełne, całkowite) 75 cm - 105 cm
Malachitek uwielbiam storczyki w plamki Fuksja ma już 50 cm od ziemi, podrosła od ostatniego zdjęcia 10 cm. Jeszcze jakieś 15 cm, do końca podpórki i będę krzewić. Zauważyłam, że w ciągu jednego sezonu można spokojnie wyprowadzić, bo normalnie siła rośliny idzie w rozgałęzianie i krzewienie się, a tak tylko i wyłącznie w pięcie się ku górze