Nowy nabytek
Nadeszła wiosna i nowe kwitnienia.

Kwitnie mi co 2 miesiące.

Kwitnie od 1 maja 2009
kwitnie od końca maja - kwiat z kwiaciarni.
Parapet:

Reszta storczyków wypuszcza łodygi, więc pewnie wkleję zdjęcia w sierpniu.
Najlepiej rosną mi Phalaenopsis, chociaż Nobile przygotowuje się (pąki) do drugiego kwitnienia (od marca)- będzie mało kwiatów tym razem. Oncidium wypuściło pseudobulwę już kolejną i wstrzymało chyba aktywnośc życiową (oprócz wypuszczania korzeni) - czy należy zrobić mu teraz okres spoczynku żeby zakwitło (najbardziej popolarna kwiaciarniana żółta hybryda).
Dzięki za podpowiedź
Pozdrawiam
Paweł

Kwitnie mi co 2 miesiące.

Kwitnie od 1 maja 2009

Parapet:

Reszta storczyków wypuszcza łodygi, więc pewnie wkleję zdjęcia w sierpniu.
Najlepiej rosną mi Phalaenopsis, chociaż Nobile przygotowuje się (pąki) do drugiego kwitnienia (od marca)- będzie mało kwiatów tym razem. Oncidium wypuściło pseudobulwę już kolejną i wstrzymało chyba aktywnośc życiową (oprócz wypuszczania korzeni) - czy należy zrobić mu teraz okres spoczynku żeby zakwitło (najbardziej popolarna kwiaciarniana żółta hybryda).

Dzięki za podpowiedź
Pozdrawiam
Paweł
Jestem obcy i nic co obce nie jest mi obce
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Storczykowa
Re:
Storczykowa pisze:ja? przecież ja nie mam wcale dużo storczyków...Paweł,,< pisze:Dzięki Storczykow, wg tego co widziałem w internecie też masz niezły 'dorobek"
Wiem, że zawsze może by ich więcej ale trochę masz i masz piękne vandy (dla mnie to kosmos te vandy)
Jestem obcy i nic co obce nie jest mi obce
- Storczykowa
Re: Re:
Vandy to cudne storczyki... Ale wcale nie są tak trudne jak wszyscy uważają. Po prostu są... inne. Bo Vandy trzeba kąpać, trzymać bez podłoża, a np. Phalaenopsis rośnie w korze i trzeba go normalnie podlewać. Ale są piękne i warto mieć choć jedną w kolekcji. wymagania ma podobne jak Phalaenopsis, różni się tylko wyglądem, sposobem podlewania i tym, że nie lubi podłoża (jej korzenie są kruche i łatwo gniją).Paweł,,< pisze:Storczykowa pisze:ja? przecież ja nie mam wcale dużo storczyków...Paweł,,< pisze:Dzięki Storczykow, wg tego co widziałem w internecie też masz niezły 'dorobek"
Wiem, że zawsze może by ich więcej ale trochę masz i masz piękne vandy (dla mnie to kosmos te vandy)