Narcyzy,żonkile - cz. 1
Re: Żonkile i narcyzy
Witam
Pawel42 kret jest mięsożerny i nie jada roślin , może je jednak podkopać i uszkodzić korzenie lub wypchnąć na wierzch . Nornice też nie ruszają narcyza bo jest dla nich trujący . Poza muchówkami to raczej tylko choroby mogą je wykończyć .
Pozdrawiam Tomek
Pawel42 kret jest mięsożerny i nie jada roślin , może je jednak podkopać i uszkodzić korzenie lub wypchnąć na wierzch . Nornice też nie ruszają narcyza bo jest dla nich trujący . Poza muchówkami to raczej tylko choroby mogą je wykończyć .
Pozdrawiam Tomek
- Pawel42
- 500p
- Od: 6 maja 2014, o 12:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
No dzięki piękne to już mnie wielce uspokoiłeś.
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 28 wrz 2014, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- bartosz les
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 sie 2013, o 09:02
Marleno,chyba troszkę za płytko wsadziłaś te narcyzy(na 1 zdjęciu).
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 28 wrz 2014, o 16:03
Sadziłam na trzykrotną wielkość cebuli więc raczej dobrze. Sama się zdziwiłam, że cebulę widać, jak mi wszystko powychodzi to dosypię ziemi.
Marlena
- Pawel42
- 500p
- Od: 6 maja 2014, o 12:36
- Kontakt:
pull witam.Ale Ty masz już prawdziwe krzaczorki.No nie źle.Moje najwyższe mają obecnie jakieś 10 centymetrów.To kwestia i warunków i położenia ale gratuluję serdecznie.
Paweł
- witch
- 1000p
- Od: 9 cze 2013, o 10:16
Moje są już podobnie duże.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
Jest jeszcze sprawa odmian. Różnice w kwitnieniu między odmianami są nawet miesięczne.Pawel42 pisze:pull witam.Ale Ty masz już prawdziwe krzaczorki.No nie źle.Moje najwyższe mają obecnie jakieś 10 centymetrów.To kwestia i warunków i położenia ale gratuluję serdecznie.
-
- 200p
- Od: 25 kwie 2014, o 18:01
Moje jeszcze w pączkach, a inne gdzieniegdzie dopiero wychodzą 

Pozdrawiam Ola
Spadł bąk na strąk, a strąk na pąk. Pękł pąk, pękł strąk, a bąk się zląkł.

- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Wydaje mi się, że jest to botaniczny Narcissus minor, ten, z którego otrzymano potem odmianę o kwiatach pełnych znaną jako Rip van Winkle. Aczkolwiek pewien nie jestem, odziedziczyłem toto po poprzedniej właścicielce ogrodu.Michal Gdansk pisze:Cóż to za odmiana Locutus?
Jak to napisał Tomekwie, jest to podobny przypadek jak z kwadratem i prostokątem (każdy kwadrat jest prostokątem, ale nie każdy prostokąt jest kwadratem). Narcyz to nazwa całego rodzaju botanicznego Narcissus, zaś żonkil to nazwa jednego konkretnego gatunku, Narcissus jonquilla, charakteryzującego się tym, że z jednego pąka kwiatostanowego wyrasta wiele mocno pachnących, żółtych kwiatów o dość krótkim przykoronku.anezob69 pisze:No to popełniłam potężną gafę![]()
Zawsze wydawało mi się, że narcyz i żonkil to to samo ... po prostu dwie używane nazwy.
A to wszystko dlatego, że bardzo wiele ludzi potocznie (choć niepoprawnie) na wszystkie narcyzy mówi ?żonkile?. Zresztą podobnie jest z bzem ? bardzo wielu ludzi używa błędnie nazwy ?bez? na określenie lilaka (Syringa vulgaris), podczas gdy tak naprawdę bez to roślina o nazwie botanicznej Sambucus nigra...Rennni pisze:Kto mi proszę wyjaśni co jest narcyz i co jest żonkil? Myślałam, że to samo (jak anezob69). Online tłumacz pisze Żonkil = narcis i narcyz = narcis
![]()
U mnie zrobił się prawdziwy festiwal narcyzów. Vide poniżej.Rennni pisze: LOKI ładne zdjęcie, ja mam tylko liście

Pozdrawiam!
LOKI
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.