Dziwaczek - Mirabilis jalapa cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Pawel42
500p
500p
Od: 6 maja 2014, o 12:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Dziwaczek - Mirabilis jalapa

Post »

Witam serdecznie.W tym roku zaczynam z dziwaczkami bo widywałem je u pewnego pana w ogrodzie na mojej ulicy więc przekonały mnie do siebie jak zakwitły.Zacząłem dwojako ponieważ nabyłem i nasiona i kłącza.Stąd moje pytanie,czy kłącze sadzimy poziomo? Pytam bo instrukcja na opakowaniu o tym nie mówiła... a ja tak właśnie postąpiłem sadząc głęboko do dużej donicy ponieważ jeden z nich chcę mieć na balkonie.Od razu zaaplikowałem dwa korki nawozowe substrala.Obym dobrze postąpił.Wypowiedzcie się proszę w tej kwestii.Pozdrawiam.
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 15:01
Kontakt:

Post »

O ile pamiętam przy wykopywaniu dziwaczka widziałam coś w rodzaju wielkiej pietruchy i nie była ona skierowana poziomo, tylko pionowo. Właśnie jak pietruszka lub marchew.
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2012, o 12:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pawel42 sadzimy pionowo. Podstawa to duża donica na jedną rośline musiałbyś mieć donice 10 litrową. W przeciwnym przypadku będą brzydkie, długie badyle. Jeśli chodzi o te nawozowe korki to jeśli masz możliwość to ja na twoim miejscu bym je wyciągnęła dlatego, że niech ten dziwaczek sobie spokojnie wyjdzie dopiero jak się ładnie rozkrzewi możesz zacząć go nawozić.
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Awatar użytkownika
Pawel42
500p
500p
Kontakt:

Post »

Dobrze że zajrzałem tutaj ponownie.Oświeciłaś mnie asta6265 czyli wszystko uczyniłem nieprawidłowo... ;:oj :!: Muszę teraz zdemolować to co zacząłem,wyjąć korki i nie poziom tylko pion,już ogarniam.Dziękuję Ci serdecznie że zechciałaś mi to wyjaśnić.No i jeszcze za mała donica w stosunku do potrzeb dziwaczka,słowem czas na zmiany.Bo wszak badyli mieć nie chcę. ;:180
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Awatar użytkownika
Pawel42
500p
500p
Kontakt:

Post »

Nikt się nie odzywa to pokażę kłącze które nabyłem tzn.nabyłem trzy ale dwa z jednego kapersa już posadzone ale dopiero kiełkują a kapers taki.Dodam że też je posiałem mając nadzieję że wykiełkują i kiełkują ale to maluchy na razie bez tzw.liści właściwych więc pokażę jak podskoczą wzrostem. Obrazek
Paweł
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2012, o 12:01

Post »

Moje dziwaczki bardzo nierówno wschodzą:

Obrazek
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Awatar użytkownika
Pawel42
500p
500p
Kontakt:

Post »

To raczej normalne bo u mnie z testowo posadzonych trzech nasion wyszedł jeden.Nie ma reguły,bywa bardzo różnie.Ale i tak wzeszło Ci całkiem sporo ale i sporo nasion wsadziłaś. ;:63
Paweł
Awatar użytkownika
Pawel42
500p
500p
Kontakt:

Post »

A pozwolę sobie pokazać dziwaczka którego kłącze dwa tygodnie temu nasadziłem.Stan obecny. Obrazek
Paweł
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak wyglądają Wasze kłącza dziwaczka po zimie? Bo u mnie coś suche to bardzo... obawiam się, że nic tego nie będzie. :(
Chyba w sobotę posadzę je już do gruntu...
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
aloz
200p
200p
Od: 25 kwie 2014, o 18:01

Post »

Można już do gruntu sadzić bulwy dziwaczka ?
Pozdrawiam Ola :) Spadł bąk na strąk, a strąk na pąk. Pękł pąk, pękł strąk, a bąk się zląkł.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Moja mama bedzie za chwilę sadzić
Awatar użytkownika
Pawel42
500p
500p
Kontakt:

Post »

No ja bym jeszcze poczekał,przecież może być jeszcze przymrozek i to nie jeden...
Paweł
you1
50p
50p
Od: 10 sty 2015, o 18:03

Post »

A czy wszystkie dziwaczki są z odmiany mirabilis bo ja mam nasiona z wymiany i nie mam pojęcia jakie będą. Wysadziłam dosyć wcześnie więc już mam dorodne okazy ( tak to jest jak się sadzi a nic nie przeczyta) ;:14
Kasia
aloz
200p
200p
Od: 25 kwie 2014, o 18:01

Post »

Ja chyba jednak zaczekam do końca kwietnia z tym wysadzeniem bulw. Ewentualnie tydzień bo już mnie korci do sadzenia ;:173
Pozdrawiam Ola :) Spadł bąk na strąk, a strąk na pąk. Pękł pąk, pękł strąk, a bąk się zląkł.
Awatar użytkownika
Pawel42
500p
500p
Kontakt:

Post »

Tak,zaczekaj aloz jeszcze choć tydzień.Na pewno nie popełnisz tym błędu.Widać że pogoda na razie mało nam sprzyja przynajmniej tu u mnie na Mazowszu.Dziwaczki dość szybko rosną,ja nasadziłem dwa kłącza do donic by cieszyć się nimi na balkonie także.Natomiast te z wysiewu jeszcze maluchy ale i one się starają.
Paweł
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”