Tarcznik jak i czym zwalczać
-
- 50p
- Od: 17 lis 2013, o 02:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jak załatwić tarczniki ?
W sklepach ogrodniczych dostępne są środki do spryskania rośliny i pałeczki do ziemi. Radzę stosować obie metody;)
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam, a może warto skorzystać z wyszukiwarki znajdującej się na górze strony? ;) Przynajmniej w kilku wątkach było omawiane, jak walczyć z tymi szkodnikami.
O np taka metoda:
O np taka metoda:
whitedame pisze: Tarczniki zaśSamica tarcznika żeruje na liściach i niezdrewniałych pędach roślin, wysysając soki roślinne. Składa jaja pod tarczką, która dosyć dobrze izoluje je od warunków zewnętrznych, dlatego też zwalczenie tego szkodnika jest utrudnionei o to chodzi, często zdrapując tarczkę sami infekujemy następne miejsca.Z domowych metod zwalczania tarczników dobre efekty przynosi mechaniczne czyszczenie pędów z tarczek. W tym celu można użyć wacika lub ściereczki nasączonej octem, denaturatem lub wodą z szarym mydłem, ewentualnie roztworem płynu do mycia naczyń. Zabieg ten należy wykonać bardzo dokładnie, tak aby znajdujące się pod tarczkami larwy nie zostały rozprowadzone po całej roślinie.
Co do Polysectu to stosowałam pałeczki ale zadowalającego efektu nie uzyskałam lub był on tak rozciągnięty w czasie, że nie skojarzyłam go z tym środkiem. Wydaje się, że najlepszy efekt dały opryski Karate Zeon 050 CS.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Najlepiej do zwalczania tarczników używać insektycydów o działaniu układowym,które przenikają i rozprzestrzeniają się w organizmie rośliny za pośrednictwem jej układu krążenia. Kontakt insektycydu z owadem następuje w trakcie jego żerowania.
Np: Mospilan 20 SP.Pozdrawiam klakier.
Np: Mospilan 20 SP.Pozdrawiam klakier.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 lut 2015, o 07:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ficus nitida,retusa - tarczniki
Witam wszystkich,
pod koniec listopada 2014 kupiłem w IKEI Ficusa Nitidę - miał masę liści.
1. Utrata liści

Zauważyłem, że liście stopniowo zaczynały spadać - co za pewne było spowodowane tym, że miał za mało światła, gdyż stał w korytarzu w firmie.
Przeniosłem go w nieco jaśniejsze miejsce. Wiele młodych listków zaczęło odrastać, lecz one także są bardzo słabe i przy lekki potrząśnięciu rośliną spada zawsze około 10 listków.
Wiem, że ten temat jest poruszany tutaj w kontekście benjamina - czy do Ficus Nitida zachowuje się tak samo jak benjaminek?
2. Szkodniki

W ficusie wyrosły u dołu małe gałązki, jednak przy ich wyjściu z pnia na gałązkach pojawiły się jakieś czarne szkodniki - nie są twarde można je usunąć szmatką - wie ktoś może co to za szkodniki i jak je zwalczyć? Po wstępnym rozeznaniu wydaje mi się, że mogą być to Tarczniki.
Aktualizacja: Te szkodniki występują na gałązkach także tych bez liście całej rośliny - dopiero teraz się temu przyjrzałem.
3. Lepka ciecz na niektórych listkach

Na niektórych listkach widać też krople lepkiej cieczy - wiecie może co to jest?
Dziękuje z góry wszystkim za pomoc.
pod koniec listopada 2014 kupiłem w IKEI Ficusa Nitidę - miał masę liści.
1. Utrata liści

Zauważyłem, że liście stopniowo zaczynały spadać - co za pewne było spowodowane tym, że miał za mało światła, gdyż stał w korytarzu w firmie.
Przeniosłem go w nieco jaśniejsze miejsce. Wiele młodych listków zaczęło odrastać, lecz one także są bardzo słabe i przy lekki potrząśnięciu rośliną spada zawsze około 10 listków.
Wiem, że ten temat jest poruszany tutaj w kontekście benjamina - czy do Ficus Nitida zachowuje się tak samo jak benjaminek?
2. Szkodniki

W ficusie wyrosły u dołu małe gałązki, jednak przy ich wyjściu z pnia na gałązkach pojawiły się jakieś czarne szkodniki - nie są twarde można je usunąć szmatką - wie ktoś może co to za szkodniki i jak je zwalczyć? Po wstępnym rozeznaniu wydaje mi się, że mogą być to Tarczniki.
Aktualizacja: Te szkodniki występują na gałązkach także tych bez liście całej rośliny - dopiero teraz się temu przyjrzałem.
3. Lepka ciecz na niektórych listkach

Na niektórych listkach widać też krople lepkiej cieczy - wiecie może co to jest?
Dziękuje z góry wszystkim za pomoc.

- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
Re: Ficus nitida - dziwny szkodnik + lepkie listki + strata liści
Tarczniki. :/
1. Przejrzeć dokładnie roślinę i ręcznie usunąć szkodnika (za pomocą wilgotnej szmatki, szczoteczki) Może być woda z mydłem, denaturat. Może ktoś doradzi inny domowy pomysł.
2. Jeśli szkodnik będzie powracał, uzyc preparat zawierający olej parafinowy, np. Polysect 005 SL
1. Przejrzeć dokładnie roślinę i ręcznie usunąć szkodnika (za pomocą wilgotnej szmatki, szczoteczki) Może być woda z mydłem, denaturat. Może ktoś doradzi inny domowy pomysł.

2. Jeśli szkodnik będzie powracał, uzyc preparat zawierający olej parafinowy, np. Polysect 005 SL
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Difenbachia - tarczniki?
Witam serdecznie,
chcę pomóc swojej mamie w pielęgnacji Difenbachii,
Roślina ma około 60-70cm wysokości, ładnie się rozwija, pnie się do góry i wypuszcza nowe ładne zdrowe liście. Żyje w dużej plastikowej donicy w pokoju po wschodniej stronie domu - a więc w miejscu jasnym ale nie na otwartym słońcu.
Od kilku miesięcy na dolnych liściach, najniższych na roślinie pojawiają się zielone i jasnobrązowe kropki w kształcie owalnym, łatwe do wytarcia, pojawiają sie na łodydze i przechodzą na dolną część liścia. Z biegiem czasu ten (zainfekowany) liść zaczyna sie zwijać i chylić "ku upadkowi" aż ostatecznie żółknie i nadaje się do obcięcia. Roślina jest podlewana około raz na 5-7 dni, ma wilgotno. Do wody dodaję nawóz płynny biohumus.
Po obumarciu najniższego liścia roślina jest czysta przed około 3 tygodnie aż znowu na najniższym liściu pojawiają sie kropki, które jak opisałem obłażą cały spód liści i doprowadzają do jego obumarcia. Aha dopowiem ze chory liść wydaje się być jakby klejący.
proszę o pomoc. w załączniku zdjęcia
Piotrek

chcę pomóc swojej mamie w pielęgnacji Difenbachii,
Roślina ma około 60-70cm wysokości, ładnie się rozwija, pnie się do góry i wypuszcza nowe ładne zdrowe liście. Żyje w dużej plastikowej donicy w pokoju po wschodniej stronie domu - a więc w miejscu jasnym ale nie na otwartym słońcu.
Od kilku miesięcy na dolnych liściach, najniższych na roślinie pojawiają się zielone i jasnobrązowe kropki w kształcie owalnym, łatwe do wytarcia, pojawiają sie na łodydze i przechodzą na dolną część liścia. Z biegiem czasu ten (zainfekowany) liść zaczyna sie zwijać i chylić "ku upadkowi" aż ostatecznie żółknie i nadaje się do obcięcia. Roślina jest podlewana około raz na 5-7 dni, ma wilgotno. Do wody dodaję nawóz płynny biohumus.
Po obumarciu najniższego liścia roślina jest czysta przed około 3 tygodnie aż znowu na najniższym liściu pojawiają sie kropki, które jak opisałem obłażą cały spód liści i doprowadzają do jego obumarcia. Aha dopowiem ze chory liść wydaje się być jakby klejący.
proszę o pomoc. w załączniku zdjęcia
Piotrek

- Una
- 200p
- Od: 16 kwie 2009, o 09:56
Re: choroba difebnachii
Piotrze, to mi wygląda na tarczniki.
Wpisz w google, (w grafice) i porównaj czy to może być to, a potem poczytaj w odpowiednim wątku na forum jak zwalczać.

Wpisz w google, (w grafice) i porównaj czy to może być to, a potem poczytaj w odpowiednim wątku na forum jak zwalczać.

Pozdrawiam
Agnieszka
Agnieszka

- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Re: Difenbachia - tarczniki?
Np w tym wątku: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... i#p5038463 . 

"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Re: Difenbachia - tarczniki?
Dziękuję za szybką odpowiedź,
bardzo możliwe, że to są te tarczniki ( choć nigdy wcześniej nie podejrzewałbym, że mogą to być żyjątka
jutro zaopatrzę się w jakiś preparat do ich zwalczania i odezwę się w niedalekiej przyszłości czy coś pomogło.
bardzo możliwe, że to są te tarczniki ( choć nigdy wcześniej nie podejrzewałbym, że mogą to być żyjątka

Polecam preparat Promanal na bazie olejku parafinowego. Jest w formie emulsji do rozrobienia. Można opryskiwać w domu bez obawy o własne zdrowie.Olejek parafinowy zatyka tchawki u owada w związku z czym dusi się on. Łącznie z nim brykiet do podłoża na tarczniki.
Paweł
Zielone eriopusa
Zielone eriopusa
Re: Zamiokulkas zamiolistny - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.2
Jak mogę zdezynfekować doniczki z roślin chorujących na tarczniki bez konieczności kupowania chemii? (Dostałam kilka ładnych doniczek, ale nie chce ryzykować zainfekowaniem roślin). Czy wygotowanie we wrzątku z dodatkiem płynu do naczyń i denaturatu wystarczy? 

?Uważamy kaktusa za roślinę, która walczy o przetrwanie we wrogim otoczeniu.?
Re: Tarcznik jak i czym zwalczać
Help.
Pojawiły mi się tarczniki na rozmarynie i liściu laurowym, jak sprawnie się pozbyć pasożytów ?

Pojawiły mi się tarczniki na rozmarynie i liściu laurowym, jak sprawnie się pozbyć pasożytów ?
- luczek95
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
Przeczytać ten wątek lub skorzystać z wyszukiwarki
-
- 200p
- Od: 15 wrz 2008, o 19:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
tarczniki zabijają mi wszystkie rośliny
Od kilku lat walczę z cytrusami i innymi doniczkowymi. Jak latem są na tarasie to jest ok. Od jesieni jest zaraza. Cytrynę już straciłem, calamondis ledwo dycha.
Ładuję pałeczki, leję mospilanem i nic nie daje. Część zdycha a nowe są od razu po tygodniu.
Coś poradzicie? W domu 21st, kwiatki na podłodze przy oknie zachodnim i ogrzewanie podłogowe.
Ładuję pałeczki, leję mospilanem i nic nie daje. Część zdycha a nowe są od razu po tygodniu.
Coś poradzicie? W domu 21st, kwiatki na podłodze przy oknie zachodnim i ogrzewanie podłogowe.
Kalendarz ogrodnika przypomni ci o najważniejszych zaplanowanych pracach w ogrodzie http://kalendarzogrodniczy.pl"
- iskraiskra
- 200p
- Od: 26 lis 2017, o 12:43
Odkryłam tarczniki na fikusach..ech.. Nie mam denaturatu niestety, ale mam spirytus salicylowy. Lepiej umyć liście wodą z mydłem czy np wodą ze spirytusem salicylowym? O.. jeszcze ocet mam. Ocet nie zaszkodzi fikusom?
Mam też preparat na tarczniki, ale chcę najpierw zmyć to dziadostwo z moich roślin.
Mam też preparat na tarczniki, ale chcę najpierw zmyć to dziadostwo z moich roślin.