Papryczka chili-jak pielęgnować cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
michalolkusz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 lut 2015, o 14:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.4

Post »

Nie cytujemy postów na które odpowiadamy bezpośrednio, piszemy poprawną polszczyzną.
Następny post wyląduje w kartoniku- mod. jokaer.

hmm rozsady przenioslem na parapet z 2 tyg temu. najpierw w pochmurne dni potem na slonce na krotki czas, a od 2 dnia pelne slonce.Tylko na tych 2 krzaczkach takie efekty. Reszta piekna zielona. Wyjda z tego? Ograniczyc im slonce? czym calkowicie od niego chronic?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jeżeli to się dzieje tylko na dwóch papryczkach, a reszta jest ok, to musi być inna przyczyna. W takim przypadku misisz ustalić co te papryczki doświadczyły takiego, czego nie doświadczyły inne. My sobie możemy zgadywać.
Awatar użytkownika
MARIOooZIOOM
100p
100p
Od: 25 lut 2014, o 17:46

Post »

Mrau ja zawsze używam 2 rodzajów ziemi jak sieje (do wysiewu) i jak pikuje (uniwersalny substrat) tyle, że ja używam innych marek ziemi:)
Awatar użytkownika
Mrau
50p
50p
Od: 6 lip 2013, o 16:40

Post »

Hmm ja jednak spróbuję wykorzystać tą co mam, zostało mi trochę a nie mam innej (znaczy mam ale przeleżała na balkonie całą zimę więc nie wiem czy będzie ok) no i nie bardzo mam jak kupić a jutro chciałam przepikować ..
ogrodnik12
500p
500p
Od: 17 mar 2014, o 19:40

Post »

Czy można jeszcze wysiewać nasiona papryczki chili jalapeno? Jak tak to czy zaowocują w tym roku?
Zwycięscy to przegrani, którzy się nie poddali.
Pozdrawiam Jan
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Jalapeno najsmaczniejsze są niedojrzałe, czyli zielone, więc jeśli posiejesz teraz i jeśli Ci w miarę szybko wykielkują, to doczekasz się owoców :) Zielonych oczywiście. Zalezy jakie masz jalapeno no i gdzie będzie rosło. To zwykłe, które najczęściej sprzedawane jest w formie zielonej - w fazie dojrzałej jest czerwone.

Ja np. w zeszłym sezonie miałam Jalapeno Pinata - w gruncie. Siałam pod koniec stycznia. Pinata w fazie dojrzałej jest czerwona, ja doczekałam tylko do pośredniego, ciemno-żółtego, pomarańczowego koloru, a to był już chyba koniec września. Ale to nic, i tak ją wykorzystałam do słoików :wink: Myślę, że jakby była wtedy w tunelu, to spokojnie by dojrzała do jesieni.
ogrodnik12
500p
500p
Od: 17 mar 2014, o 19:40

Post »

Są zielone te jalapeno, które kupiłem. Będę je hodował na wacikach a jak wykiełkują przesadzę je do doniczki z ziemią ( w mieszkaniu). Czy w końcu nasiona z zielonych jalapeno wykiełkują? Czyli można jeszcze je sadzić teraz?
Jak je zjem (chyba jeszcze w tym tygodniu albo następnym) to planuję je położyć na waciki dzień później. Oby zaowocowały w tym roku.
Zwycięscy to przegrani, którzy się nie poddali.
Pozdrawiam Jan
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mrau pisze:W sensie pikować już do innej ziemi? Myślałam, że mogę użyć tej samej ?
Kupiłaś ziemię "do wysiewu i pikowania" więc śmiało pikuj w tą ziemię.
Kubki początkowo 200ml, zaś 400/500ml.
I paprykę i pomidory w taki sam sposób pikuję i z plonów jestem zadowolona.
Wyczytałam, że chcesz używać Florovitu, z tego co pamiętam to było 3ml/1l wody.
Pozdrawiam Kaśka
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

ogrodnik12 pisze: Czy w końcu nasiona z zielonych jalapeno wykiełkują? Czyli można jeszcze je sadzić teraz?
Nasiona można jeszcze siać, jeśli w przypadku jalapeno interesują Cię zielone owoce, no to myślę, że owoców powinieneś się doczekać :) Ale niestety obawiam się, że nasiona zebrane z niedojrzałych papryk moga nie wykiełkować :( Ale spróbuj, a nuż się uda :)
Awatar użytkownika
Mrau
50p
50p

Post »

minia821 pisze: Kupiłaś ziemię "do wysiewu i pikowania" więc śmiało pikuj w tą ziemię.
Kubki początkowo 200ml, zaś 400/500ml.
I paprykę i pomidory w taki sam sposób pikuję i z plonów jestem zadowolona.
Wyczytałam, że chcesz używać Florovitu, z tego co pamiętam to było 3ml/1l wody.
:) tak też uczynię.

Co do kubków - nie wiem, czy dobrze zrozumiałam - pikować do mniejszych a potem przesadzać?
Kupiłam kubki 500ml i do nich chciałam od razu pikować.

A i czy ta ziemia co ją zostawiłam na balkonie na zimę do czegoś się jeszcze nada? Mam w planach posadzić kilka papryczek i pomidorków w doniczki na balkon, czy mogę tej ziemi użyć?
Awatar użytkownika
Geniodekt
500p
500p
Od: 27 kwie 2014, o 20:45

Post »

Do starej ziemi można z powodzeniem sadzić duże, zahartowane rośliny- tu problemu nie widzę. Natomiast broń Boże pikować czy siać do takiego podłoża, kto wie jakie świństwa tam się zalęgły. Ale to chyba wiesz :)
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Nawet pikując do świeżo kupionej ziemi ,nie ma pewności.Pozostaje tylko Previcur.
Awatar użytkownika
Mrau
50p
50p

Post »

Geniodekt pisze:Do starej ziemi można z powodzeniem sadzić duże, zahartowane rośliny- tu problemu nie widzę. Natomiast broń Boże pikować czy siać do takiego podłoża, kto wie jakie świństwa tam się zalęgły. Ale to chyba wiesz :)
Oj ja to jeszcze mało wiem :) to będzie mój pierwszy sezon z takim forumowym wsparciem :) no i pierwszy działkowy!
Wcześniej sadziłam tylko pomidorki koktajlowe na balkonie i w tamtym roku mieliśmy więcej szczęścia niż rozumu bo coś tam nawet zjedliśmy :D wydawało mi się to wszystko takie proste i zamiast najpierw poczytać to się robiło, tym razem robię to bardziej świadomie :)
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mrau pisze: Co do kubków - nie wiem, czy dobrze zrozumiałam - pikować do mniejszych a potem przesadzać?
Kupiłam kubki 500ml i do nich chciałam od razu pikować.
Ja pikuję 2 razy, najpierw do mniejszych kubków po same liścienie, a czasem nawet liścienie odrywam i pikuje po same liście właściwe, zaś do większych też po same liście.
Jakbyś teraz przepikowała te pomidory do kubków 500ml to za 2-3 tyg, będziesz musiała je przesadzić do jakichś pojemników jeszcze raz większych.
Pozdrawiam Kaśka
Awatar użytkownika
Mrau
50p
50p

Post »

Teraz mam tylko papryczki do pikowania :) pomidory wysiałam niedawno i dopiero mają te pierwsze listeczki i są malutkie :)
A papryczki chyba zostaną wszystkie w domu, więc z tym nie ma problemu.
Ale może faktycznie na razie znajdę im mniejsze kubeczki ... tylko myślałam, że nie można za często przesadzać roślinek.
Hmm mam chyba gdzieś plastiki 200ml ...
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”