Ogrodowe początki.

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogrodowe początki.

Post »

Ja jeżówki kupuję teraz wyłącznie w BR zresztą nie tylko jeżówki... ;:224 mam od nich również większość moich traw i całą masę bylin...
A tu najprostszy przykład ich różnorodności...
Obrazek

Obrazek

Uwielbiam też rudbekie:
te to byliny
Obrazek
a ta odmiana jednoroczna
Obrazek
Daj znać to skasuję zdjęcia.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Szamanka pisze:Kobietki,
a co myślicie o żywopłocie z tui Szmaragd? Ma to sens?
A co masz na myśli pytając czy ma to sens? U mnie jest żywopłot ze szmaragdów. Ja posadziłam po to, aby osłonić się od wiatru, kurzu z ulicy, chwaściorów nawiewających z pola i oczywiście od wścibskich sąsiadów ;:198 Do tego doszedł jeszcze jeden plus - utwozrzyły mi trochę cienia, bo u mnie wystawa południowa i patelnia jak smok. Ja sobie chwalę, są praktycznie bezobsługowe, nie trzeba przycinać kilka razy w roku (chyba że ktoś chce to przycina na wysokość) i nie rozrastają się mocno na boki.
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Szamanko, też mam szmaragdy, żeby osłonić się od drogi. Dom stoi 5m od niej, mam metr rabaty, bo wzdłuż biegnie droga do garażu. Żaden inny żywopłot, by się nie zmieścił. Jest zielony, łatwy w prowadzeniu i niedrogi. W innych częściach mam cisy, świerki i liściaste.
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Reniu,
bardzo lubię jeżówki i rudbekie również :tan zdjęcia zostaw, piękne są :) właśnie czaję się na owe pannice w BR, powstrzymuje mnie póki co zastawiony balkon i mnóstwo czekającej pracy na działce... aaaale, co się odwlecze to nie uciecze ;:224
(mam tam jeszcze na oku kilka floksów i ostróżek :wink: ;:224 )

Zuza,
pytanie o sens żywopłotu z tui wynikło z mojego braku wiedzy :wink: Zastanawiałam się czy z tej odmiany można takowy zrobić, ale z tego co tu czytam, to widzę, że tak. Ostatnio też odkryłam tujowe żywopłoty koło mojego osiedla - codziennie tamtędy przechodzę i jakoś ich nie zauważyłam wcześniej ;:306
ciągle się biję z myślami czy kupić tuje, czy może obsadzić ligustrem, ale może jednak tuje?... ;:124

Soniu,
jednak opinia osoby, która zna sprawę z autopsji - jest dla mnie najcenniejsza ;:196
Szmaragdy są tańsze od cisów, te drugie widziałam po 17 zł w Obi, stąd pomysł na tuje.

Dziś zaopatrzyłam się w 2 worki mączki rogowej (skoro już przejeżdżałam koło Lidla... ;:224 ). Nie mam pojęcia czy tyle wystarczy, może ktoś doradzi? Ile się tego sypie pod jedną roślinę? Czy daje się bezpośrednio pod czy trzeba wymieszać z ziemią najpierw? Zostawiłam ją w bagażniku, więc nawet nie sprawdziłam czy coś napisane na worku).
Miałam dziś pomysł, żeby wybrać się na działkę, ale tak wieje zimny wiatr, że masakra... :roll: Fajnie by było, gdyby w piątek była dobra pogoda, to wzięłabym sobie wolne. Zwłaszcza, że weekend zapowiada się pogodowo kiepściutko, więc z prac ogrodniczych nici...
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Szamanko ja sypię garść wiórów w dołek na to skórkę z banana i na to warstwę ziemi i dopiero roślinę. ;:215
Szamanka
1000p
1000p

Post »

ooo....dzięki Aniu ;:196 teraz wiem jak z tym postępować. A czy można dawać ją pod wszystkie rośliny czy raczej jest preferowana tylko przez róże i hortensje?
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Myślę, że można pod wszystkie, które nie preferują ziem ubogich do wzrostu. :wink: :wink: Ja dawałam pod powojniki i róże. Pod hortensje nie sypnęłam... a szkoda...
Wydaje mi się, że im miejsza roślina tym tych wiórów mniej... ale to tak na mój chłopski rozum...
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Szamanko, ja Szmaragdy chcę prowadzić jak żywopłot, jak się zagęszczą zasłonią mnie od drogi. Będę je ciąć na wysokości około 2,5 metra. Szmaragdów mam 58, wszystkie się przyjęły. Żywotniki są mocno krytykowane, ale jak się je ładnie skomponuje z kolorowymi krzewami i kwiatami to są ciekawe. Też mi się nie podobają, jak dominują w ogrodzie z zielonym trawnikiem i kilkoma innymi iglakami. ;:222 Cisów mam około trzydzieści, płaciłam po 11 zł, ale były małe 30-35 cm. Nie mam zaufania do dużych sklepów, o rośliny tam nie dbają, nigdy nie wiadomo w jakim stanie się kupuje. Wolę pobliskie szkółki, jak masz możliwość tam szukaj żywotników.
Szamanka
1000p
1000p

Post »

Aniu,
dzięki za kolejne info ;:196 pewnie z wiórami, jak z innymi nawozami - trzeba dostosować do roślinki.

Soniu,
właśnie czegoś na żywopłot mi trzeba, dlatego pomyślałam o szmaragdach :wink: na działce czasem czuję się jak na "talerzu", więc przyda się osłona od wścibskich spojrzeń.
58 sztuk robi wrażenie :wink: Ja myślałam o skromnych 20. U mnie iglaków nie ma żadnych, więc myślę, że szmaragdy nie zdominowałyby ogródka. A jeszcze jak są bezproblemowe.. :uszy
myślę, myślę intensywnie..

jutro mam wolne, więc uderzam na działkę ;:108
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myśl, myśl - szmaragdy utworzą zieloną ścianę, która nie dominuje przestrzeni gdyż są kolumnowe a nie szerokie, a tworzą piękne tło dla rabat ;:215
Jako parawan od sąsiadów spisują się świetnie ;:333
U mnie 84szt w szpalerze i jedna wolnostojąca ;:183
Pozdrawiam, Zuza
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

A przed wiatrem schronią. Nie wymarzną. Od strony pőłnocnej muszę coś posadzić.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuś, jak gęsto posadzisz, to ściana powstanie chroniąca od wiatrów i mrozów.
U mnie rosną na trzech wystawach: południowej, zachodniej i północnej. Z żadnej strony nie wymarzały.
Pozdrawiam, Zuza
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

A jakie odstepy robić ?