Cztery pory roku w moim ogrodzie. Rok 2014 i 2015

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cztery pory roku w moim ogrodzie 2014 rok

Post »

...małe sprostowanie. Oczywiście mam zapisaną Obielę a Szkarłatkę zamawiała miwa
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Januszku , choć wiosna na naszym wschodzie zawsze później , tym razem pospieszyła się ;:oj
Z jednej strony to powód do uciechy , ale jak pomyślę , że jeszcze zimy tak naprawdę nie było , a może pojawić się , skóra mi cierpnie. ;:24 To że krokusy , ranniki czy przebiśniegi kwitną , to nie nie powód do obaw. Ale to że serduszka , ostróżki , tojady , orliki ruszyły . Ba , nawet różom pączki puchną. W przyszłym tygodniu o ochłodzeniu mówią , niezbyt dużym , nie powinno zaszkodzić , ale do wiosny jeszcze sporo czasu. Choć dzisiaj 10* było i piękne słońce , a miało padać ;:7 ;:7 Okrycie zdjąłem , leży z boku i czeka . Lepiej niech nie będzie potrzebne ;:333
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tadziu. Z tym pospiechem to różnie jeszcze może być. Wczorajszy dzień był piękny. Prawie cały dzień przebywałem w ogrodzie w samym swetrze a dziś trudno było wytrzymać w ciepłej kurtce. Podobnie jak u ciebie wszystko budzi się do życia i teraz jest dylemat odkrywać zabezpieczone rośliny czy jeszcze wstrzymać się. Różom wyrastają nowe pąki, przetrzymać dłużej to przy odkrywaniu dużo pąków zniszczy się.
Krety robią takie wielkie kopce jak w jesieni, to nie wróży na ciepło.
Na razie wziąłem się za szpalery. 25 m. mam obcięte pozostało tylko 110 i to na wysokościach.
Niedziela się kończy - to miłego tygodnia.

:wit

Mogę jeszcze edytować więc dopisze do poprzedniego postu a raczej załączę dzisiejsze zdjęcia z ogrodu

Przebiśniegi były dzisiaj rano w pełni tego słowa znaczeniu. Po nocnej śnieżycy prawie były niewidoczne. Całe szczęście,że nie trwało to długo i śnieg stopił się. Jednak jest zimno i nieprzyjemnie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Siewka ciemiernika
Obrazek

Starsze egzemplarze
Obrazek

Obrazek

o ciemnych kwiatach są późniejsze
Obrazek

Skimja

Obrazek

Wrzosiec Erica

Obrazek

Obrazek

siewka Żurawki

Obrazek
Patiann
200p
200p
Od: 6 maja 2012, o 12:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiosna prawie na całego ;:138 Moje kanny przeżyły dzielenie i gonią w donicach Twoje;) Dziękuję jeszcze raz za poradę. A jak tam cesarzowe, pokazują już nosy?
Pozdrawiam Patrycja- Ania
Zgoda na brak polskiej czcionki
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Janusz teraz to już chyba u Ciebie wiosna pełną gębą jak już 1 marca tak pięknie kwiatły przebiśniegi .

ja też już otworzyłam swój wątek .
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Witaj Januszu. Trafiłam do Ciebie z wątku sprzedażowego. Pomyślałam sobie; warto zobaczyć co Janusz ma w ogrodzie, by mnie więcej wiedzieć czego można się spodziewać.
Po pierwsze: Jesteś mistrzem w utrzymaniu ładu i porządku na swoich całkiem sporych areałach. ;:180 Przez wszystkie strony watku i tak wielu zdjęć nie widziałam ani jednego chwasta ale czyściutko zagrabioną ziemię. ;:180 Masz mój pełen szacunek.
Na dodatek ta mnogość roślinności. Nie no... raj mogłabym powiedzieć. A Twój szpaler z róży na pniu będzie śnił mi się po nocach. ;:131
Cudowny masz ogród. Widać, że bardzo wiele pracy i serca w niego wkładacie. Pozdrawiam serdecznie.
perla
500p
500p
Od: 18 lis 2007, o 10:36

Post »

-- Pn 16 mar 2015 09:13 --

Witaj Januszu
Masz przepiękny,zadbany i wypielęgnowany ogród ;:167
Miło u Ciebie spacerować :D
Patiann
200p
200p
Od: 6 maja 2012, o 12:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Januszu, mam jeszcze jedno pytanie. Na moich Kannach skrapia się woda, czy to znaczy, ze za wilgotno maja?
Pozdrawiam Patrycja- Ania
Zgoda na brak polskiej czcionki
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Patrycjo- Aniu.
Coś trochę drgnęło w wiosennych poczynaniach. Mamy słoneczne dni ale z zimnym wiatrem. W sumie jest nieprzyjemnie. W ogrodzie chowam się w zaciszne miejsca by coś zrobić a prace piętrzą się. Po za porządkami czas odkrywać róże, by jak najmniej uszkodzić wyrosłe już pąki.
Szachownice jeszcze śpią choć jedną już dzisiaj widziałem na wierzchu.
Co do kropli na liściach Kann to tym nie przejmuj się. One reagują tak na wilgotność powietrza podobnie jak Aron czy Kalie.

Geniu.
Mieszane uczucia z tą wiosną. Przyroda budzi się do życia choć to nie kalendarzowa pora. Zimne wiatry są dokuczliwe i niebezpieczne . Spocić się łatwo,bo jeszcze nie przywykliśmy do cięższej pracy a zimny wiatr może zagonić nas do łóżka. Wredna grypa zbiera co raz większe żniwo.
Świetnie,że otworzyłaś wątek. Zajrzę ale pewnie dopiero jutro.

Kłaniam się Aniu!!!
Ta jednak warto coś sprzedawać choćby po to ,by przyciągnąć gości do ogrodu. Dziękuję za tak miłe pochwały. Przyznam,że nie zawsze udaje się nam utrzymać ogród bez chwastów, szczególnie przy dłuższej deszczowej aurze. Większość czasu poświęcamy na prace w ogrodzie a na chwasty mamy szczególne uczulenie.

Agnieszko!!!
Zapraszam na częstsze spacery, bo teraz ogród będzie się zmieniał. Dziękuję za wizytę i ocenę ogrodu.
..a teraz kwitną krokusy..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

nabrzmiałe pąki Derenia

Obrazek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Januszu witaj. :wit
Ogród cudownie ukwiecony i posprzątany. ;:138
Moje róże jeszcze w kopczykach i nie przycinane, gdyż nocą są spore przymrozki. Chociaż w weekend trzeba będzie się za nie zabrać. Korony cesarskie już powychodziły z ziemi , ale czy zakwitną, to wielka niewiadoma. :)
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Witaj Januszu, cały czas cichaczem zaglądam do Ciebie, w oczekiwaniu na te zmiany o których pisałeś w zeszłym sezonie, ciekawa jestem co też takiego wymyśliłeś, fakt zielska u Was nigdy nie widziałam, ładna wiosenka u Ciebie ;:108
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Teresko.
Noce zimne i u nas ale tak w granicach 0. Dzisiaj niewiele odkryłem róż, bo jeżdżę na rehabilitację kręgosłupa i z rana parę godzin mi ucieknie. Nie będę spieszył się z odkrywaniem,bo niektóre odmiany pod ziemią mają mniejsze pąki niż nad. Ziemia jednak schładza pędy i spowalnia wegetację.
Szachownice nie boją się mrozu, chyba,że byłby bardzo duży. Często po przymrozkach całe pędy leżały na ziemi ale słonko przygrzało i wszystko wróciło do normy.

Ilonko.
Na zmiany trochę trzeba poczekać, bo większość jeszcze śpi. Czy tak istotne zmiany to nie wiem raczej trochę ubędzie. Natomiast powiększy się trawnik to znak,że ogród chyli się ku upadkowi.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Ja tylko swoje pienne róże odwinęłam z włókniny ,troszke się boję czy przymrozki im nie zaszkodzą ;:7
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też odkryłem pienne a dzisiaj było -4. Ciemierniki pochyliły się do ziemi to znaczy,że przy gruncie musiało być poniżej -4
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Witaj Janusz , czytam tak u Ciebie z odkrywaniem róż , a ja już większość nie tylko odkryłam ,ale również i przycięłam , myślę ,że tak żle nie będzie , ale zawsze czytam rady i uwagi bardziej doświadczonych, u mnie tak zimno nie ma ;:3 . to może i przetrwają pozdrawiam :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”