Teoria taka, a u mnie 30 cm jest za mało na pietruszkę, marchewkę, a jak pomiędzy marchwią posadziłam cebulkę to marchew mi zagłuszyła - dwa rzadki marchwi w odległości 60 cm od siebie przykryły cebule między nimi i nie urosła.Ginka pisze:Przeczytałam proponowany rozstaw pietruszki (wynosi akurat 20cm).
Zakładamy ogród warzywny Cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Zakładamy ogród warzywny...
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kamolotka jeśli ktoś miał tam śmietnik to może warto pokopać trochę głębiej,bo nie wiadomo co za skarby mogą jeszcze być w ziemi.Jak dużo patyków,to raczej nic korzeniowego i nic bulwiastego,bo będą zniekształcone.
zakrzew folia taka, podnosi temperaturę i wilgotność .Poza tym ogranicza występowanie pchełek ,które przyklejają się do kropel rosy na folii.
zakrzew folia taka, podnosi temperaturę i wilgotność .Poza tym ogranicza występowanie pchełek ,które przyklejają się do kropel rosy na folii.
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Dwa rzędy co 50 cm i przerwa szersza.
Kiedyś sadziłam co 50 cm jak leci i potem chodząc sama strącałam pomidory albo uszkadzałam pędy a gruba nie jestem. No chyba że upilnujesz na 1-2 pędy.
Kiedyś sadziłam co 50 cm jak leci i potem chodząc sama strącałam pomidory albo uszkadzałam pędy a gruba nie jestem. No chyba że upilnujesz na 1-2 pędy.
-
- 100p
- Od: 4 kwie 2014, o 10:23
Dzięki za odpowiedzi. Na pewno zrobię jak radzicie. To mój pierwszy rok w uprawie pomidorów i chcę zrobić jak najmniej błędów, choć bez nich się i tak nie obejdzie.
Świat bez roślin nie istnieje
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
W opcji żeby pomidory posadzić na obrzeżach warzywniaka będziesz miała lepszy przewiew, więc łatwiej upilnować przed zarazą ziemniaka.
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Ja myślałam nad tym "rozkładaniem się liści" i przyszło mi na myśl żeby w razie potrzeby zbić z cieniutkich deseczek lub gałązek takie jakby podpórki, żeby liście były podniesione idealnie do góry (wiązanie ich nie miałoby sensu, być może więcej szkody niż pożytku).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
O jakim rozkładaniu liści piszesz?
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Kilka postów wcześniej ktoś napisał,że seler,czy pietruszka ,szeroko rosną -rozkładają liście i zagłuszają wszystko,co rośnie obok.
-
- 100p
- Od: 4 kwie 2014, o 10:23
Mam pytanie do bardziej doswiadczonych. Siałam dzisiaj salatę i zauważyłam, że mam w warzywniaku pełno cieniutkich białych i krótkich glist. Czy to jakieś szkodniki? Nie wiem co z nimi zrobić, żeby czasem mi warzyw nie zjadły.
Świat bez roślin nie istnieje
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Jak ma urosnąć to musi mieć miejsce i dostep do światła.kaLo pisze:Kilka postów wcześniej ktoś napisał,że seler,czy pietruszka ,szeroko rosną -rozkładają liście i zagłuszają wszystko,co rośnie obok.
dziękuję za odpowiedź, myślę że śmietnika raczej tam nie było, mąż pogrzebał same cienkie patyczki pocięte, a może posadzić tam dyniowate ???kaLo pisze:Kamolotka jeśli ktoś miał tam śmietnik to może warto pokopać trochę głębiej,bo nie wiadomo co za skarby mogą jeszcze być w ziemi.Jak dużo patyków,to raczej nic korzeniowego i nic bulwiastego,bo będą zniekształcone.
Pozdrawiam Kamilla
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Czy ktoś zamawiał na tej stronie http://www.dobryogrodniczy.pl/en/narzed ... chmet.html spulchniacz obrotowy o którym rozmawialiśmy jakiś czas temu ?
Złożyłam spore zamówienie tydzień temu i cisza
Dostałam tylko maila z automatu o przyjęciu zamówienia i nic poza tym. Nie widzę na stronie żadnych danych do kontaktu ze sklepem. Pytałam ,co z moim zamówieniem mailowo,przez funkcję "odpowiedz" i nadal nic. Dziwny ten sklep jest 
Złożyłam spore zamówienie tydzień temu i cisza

Pozdrawiam serdecznie- Ela
- emilka79
- 200p
- Od: 29 maja 2014, o 12:26
Jeśli mogę coś podpowiedzieć
, to ja kupiłam taki spulchniacz u mnie w ogrodniczym, ale zaraz wymieniłam na taki:

Ten który chcesz kupić ma jedną rączkę i ciężko sie nim manewruje, ten drugi szerokość ma tę samą, ale dwie rączki metalowe (których tu na zdjęciu nie ma-ale u mnie są-metalowe, przyspawane na stałe).
Po drugie- te "gwiazdki" u mnie są dodatkowo pozaginane, co dużo lepiej spulchnia glebę.
Na zdjęciu różnic nie widać, ale jak się weźmie oba do ręki, to bez porównania.

Ten który chcesz kupić ma jedną rączkę i ciężko sie nim manewruje, ten drugi szerokość ma tę samą, ale dwie rączki metalowe (których tu na zdjęciu nie ma-ale u mnie są-metalowe, przyspawane na stałe).
Po drugie- te "gwiazdki" u mnie są dodatkowo pozaginane, co dużo lepiej spulchnia glebę.
Na zdjęciu różnic nie widać, ale jak się weźmie oba do ręki, to bez porównania.
Pozdrawiam -Marta
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Ja sobie chwalę z jedną rączką, bo nabyłam wprawy, a ponadto często "motyczkuję" nim uprawy w rządkach na grządce, gdy sama idę z boku na ścieżce i wyciągam jedną rękę z narzędziem. Chciałabym mieć po prostu oba
, ale gdy jeden, to wolę mój.
*U mnie gwiazdki są tez pozaginane w odpowiedni sposób.
*Mój spulchniacz jest lżejszy.

*U mnie gwiazdki są tez pozaginane w odpowiedni sposób.
*Mój spulchniacz jest lżejszy.
Moje nowe imię Szansa 

- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Ja też wolę lżejszy,bo mam skłonność do odcisków na rękach 

Pozdrawiam serdecznie- Ela