Piękna Brassia. Miałam taką kiedyś w łapkach ale wzięłam inne pachnące cudeńko. Pamiętam, że zapach miała podobny do lilii. Kattleya ma śliczny kolorek
Maly update odnosnie moich storczykow. Dzis odcinek poswiecony zieleninie:)
Brassia ktora kupilam ok 3 miesiace temu szybko przekwitla ale puszcza juz nowe 2 pedy! ma tez 2 nowe przyrosty. Ciesze sie ogromnie bo to moje pierwsze oncidiowate a to oznacza ze bedzie ich wiecej
Jeśli chodzi o falki - nie mam żadnych nowości. Idą w zielone. Część puszcza pędy, kilka kwitnie.. Jeden mnie szczególnie cieszy.. A mianowicie moj reanimek z OG. Chciałabym Wam pokazać ile można zdziałać w rok przy odpowiedniej opiece i nowym podłożu własnej roboty;)Basalki które wypuścił coraz śmielej sobie poczynają. Jak tak dalej pójdzie to niedługo będą kwitły. Puściły nowe liście.
Wszystko to nowe korzenie:
Co ciekawe kształt kwiatów nieco się zmienił w stosunku do tego co wam pokazywałam ostatnio:
A teraz dendrobia.. Wszystkie puszczaja przyrosty. Niektóre nawet po 4! Noi korzenie rosną jak szalone co mnie bardzo cieszy bo wszystkie przesadziłam. Oto kilka:
Berry Oda puszcza 3:
Noi i dziw na dziwy - keiki na D. Phalaenopsis :
Noi na koniec moje ulubienice- katlejki. Pierwszą katlejkę kupiłam rok temu i w życiu bym nie pomyślała że uda mi sie tak szybko doprowadzić ją do kwitnienia. Wszystkie puszczają nowe przyrosty, rosną w korzenie a 1 będzie kwitła! Cieszę się jak dziecko
To co mnie zdziwiło to to jak szybko rosną te przyrosty. Właściwie to można powiedzieć ze rosną w oczach. Poza tym nie spodziewałam się też że pąki puszczą zaraz:) Myślałam że to potrwa kilka miesięcy... No ale czegoś się nauczyłam przynajmniej