Mały przegląd moich storczyków

Awatar użytkownika
Agnieszka_73
200p
200p
Od: 16 paź 2008, o 21:17

Post »

Cattleye.. Nic dodać nic ująć :) Małgosiu wstawiaj resztę :D:D:D:D:D
To ja typ niepokorny :)
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p
Od: 28 kwie 2007, o 00:37

Post »

Mniam, mniam, uczta dla oczu ;:138.
Oj będzie sie w tym wątku działo..... :D.

Pozdrowienia,
Mysza

'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
x-k-a
200p
200p
Od: 11 wrz 2008, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

witaj Małgosiu :wit
masz niesamowitą kolekcję, ta mnogość kolorów mnie odrobinkę przygniotła ;)
Iwangara, zjawiskowa.
Paphiopedilum, cudowne.
różowa Miltonia, niesamowita.
aż mi ;:152 ;)

witaj wśród nas:)
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

sbb28 pisze:Basiu - prawie moja rodaczko - mam do Ciebie czyli do Poznania tylko 30 km :wink:
Małgorzato, mnie (nas) teraz "wyrzuciło" :wink: z Poznania pod Murowaną Goślinę, lecz pracuję w samym centrum miasta, więc pępowina nadal nie odcięta :wink: :lol:
sbb28 pisze:Phalaenopsis mannii to mój grudniowy zakup w promocji Roellke za 5 Eu maleństwo w nawet nie 5 cm średnicy doniczce;
zakupiłam już z pędem kwiatowym i moim sukcesem było to, że nie zmarnowałam kwitnienia tej jak się okazało krzyżówki w obrębie mannii :wink:
szokiem dla mnie było, że na początku kwiatki sa przejrzyste dopiero później się głębiej wybarwiają :wink:
Ciekawie natura to urządziła :)
... a teraz czy zanosi sie na coś?
Jak długo utrzymywał kwiaty?
sbb28 pisze:Następna phalaenopsis z tej promocji - equestris zakwitła mi w sierpniu - tez maleństwo ...
Obrazek
Malgorzata
Ten z kolei, to moje wieeeeelkie chciejstwo :)
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p
Od: 23 paź 2008, o 18:29

Post »

Witaj Małgosiu :),
Twoje kwiatki są przepiękne. Mam nadzieję, że ja też będę umiała zadbać o swoje maluchy tak dobrze, jak Ty o swoje;)
Pozdrawiam cieplutko :)
życie pełne jest pasji...:) i urody:)
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Cattleyami zostałam powalona. I co ja biedna mam teraz zrobić? W okolicy nie ma, pozostaje mi zamówienie na Allegro, o ile trafię. Tak bym chciała taką śliczna i pachnącą!
jolcia.
50p
50p
Od: 4 paź 2008, o 14:20

Post »

Niesamowita kolekcja ;:111
Pozdrawiam i czekam na nastepne fotki
Jola
Awatar użytkownika
Paweł,,<
50p
50p
Od: 6 lip 2007, o 20:27

Post »

Wspaniałości
Życzę częstych i długich kwitnień
Jestem obcy i nic co obce nie jest mi obce
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p

Post »

SIedzę i siedzę, patrzę i patrzę- czego do szczęścia mi brak......:) Zakochałam się w miniaturce ale jeszcze takiej w Obi nie widziałam- ja chcę miniaturkę!!!! :):):)
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Małgosiu :P

Cieszę się,ze Twoje * zdobyczne* z wojaży storczyki zaczynają pokazywać oblicze.
Nie ma jak wybierać samemu.
A jak ten wypatrzony przez Sz.M- gigant --->czy nie zabiera się do kwitnienia ponownie?

powodzenia życzę - katlejki wiele koloru nam dają,akurat na te jesienne dni jak znalazł.

J ;:76 VANKA
sbb28
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 paź 2008, o 22:00

Post »

Dziękuję Wam za pochwały :oops:
Małe wyjaśnienie Blondysiu phalaenopsis equestris nie jest miniaturką - teraz jest bardzo młodziutką rośliną ale z czasem potrafi urosnąć do sporych rozmiarów :shock: tyko kwiatki ma drobne i dużo :lol:

Jovanko niestety mężowski gigant Rossioglossum Rawdon Jester zostal wiosna podzielony na dwie części po 6 ps.bulw każda (jedna część pojechała na południe :wink: ) w mojej cześci jedna ps.bulwa dojrzała ale nie wypuściła pędu, :cry: natomiast jest zaczątek następnej młodej ps.bulwy więc podział się udał.
Wstawię kwiaty dla przypomnienia sobie i pokazania Wam jak pięknie kwitł

Obrazek Obrazek Obrazek

pozdrawiam
Małgorzata
Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p

Post »

Dziękuję za wyjaśnieni :)
Nie umiem jeszcze rozróżnić :( Twój kwiatek tak czy inaczej jest piękny;) Ale to prawda, że choruję na miniaturkę;)
Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Małgorzato - wyjaśnij proszę, dlaczego wstawiłas smutną buźkę :( przy zdaniu : "w mojej części jedna psb
dojrzała , ale nie wypuściła pędu" Czy to znaczy, że sprawa jest w tym momencie przesądzona i nie ma już szans na pęd ?
Pytam, bo u jednej z moich cambrii, młoda psb jest również już zupełnie dojrzała i też NIC !
Jednak myślałam, że trzeba cierpliwie czekać... ;:24
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Moja cambria tez niestety chyba już zasnela snem zimowym :cry:
sbb28
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 paź 2008, o 22:00

Post »

Art

nadzieja na kwitnienie jest zawsze ale po tym co storczyk przeszedł ( wyciełam przy podziale sporą część korzeni) uważam ,że wszystkie siły poświęcił na ukorzenienie;
nie jest jeszcze do końca przesądzone czy nie wypuści pędu kwiatowego - przechłodzenia miał; teraz stoi na parapecie południowego okna wychodzacego na loggię - czyli nie ma bezpośredniego słońca- jest to jedyne moje okno starego skrzynkowego typu czyli nadal ma róznice temperatur dnia i nocy;
W zeszłym roku kwitł w grudniu czyli może jeszcze coś wypuścić ale czy wypuści - nie bardzo w to wierzę dlatego mój "smutek" w przypadku tego storczyka, natomiast u cambrii zawsze predzej czy później u mnie nastepowało kwitnienie - one kwitna praktycznie na przestrzeni całego roku natomiast Rossioglossum Rawdon Jester i wszystkie rodzajowe Rossioglossum kwitną tylko późną jesienią lub wczesną zimą.

Pestk@
jak wyżej pisałam cambrie nie mają jakiekoś określonego porą roku czasu spoczynku - większość moich kwitnie raczej późną jesienią i zimą; są też takie jak Burgeara: Nelly Isler i Stefan Isler, które kwitną u mnie dwa razy w roku - zależy ile i w jakim okresie jest nowych dojrzałych ps. bulw.

pozdrawiam
Małgorzata
Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”