Ogrodowe początki.

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogrodowe początki.

Post »

Ania!!! ;:oj
hahahha! 17 sztuk?? ;:oj a ja myślałam, że Ty jesteś Powojnikowa Dziewczyna i na nic innego nie masz miejsca :;230

Moje różyczki właśnie dotarły :tan Sąsiadka przed chwilką podrzuciła mi przesyłkę, bo niestety kurierzy zawsze uderzają do mnie, gdy jestem w pracy ;:224
Nie jest to sam nagi korzeń jak mi się wydawało ;:131 ale korzeń + pędy, więc wygląda to jak krzaczek :D (To małe info dla takich laików jak ja :wink: )
Właśnie zastanawiałam się czy powinnam je namoczyć, bo takie info przeczytałam na załączonej instrukcji.. Zastanawiam się tylko czy moczenie może potrwać dłużej niż kilka godzin, czy może być np. 24 h... :roll: Bo jeśli krócej, to zdaje się, że noc mnie przy nich zastanie 8-) A jakby dało rady te 24 h, to jutro po pracy miałabym zajęcie :D
Dotarły też hortensje, które zamówiłam 6.03 ;:oj Jutro tata mi je podrzuci, bo zamówiłam je do rodziców, a oni na wyjeździe, więc się trochę namieszało ;:219
Boszzzz... lekka panika mnie ogarnia: gdzie ja to wszystko upchnę :?: ;:224 A rabatki nawet nie tknięte... i pogoda się popsuła... ;:124
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Będzie się działo, jak tyle paczek dostarczono. ;:215 Hortensje mogą stać w doniczkach, podlać, nic im nie będzie. Ja róże moczyłam 24 godziny i wsadziłam do doniczki i do garażu, bo miały liście. Z pewnością by zmarzły na polu.
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Szamanko, pracy troszkę Cię czeka, ale jaka potem satysfakcja, czytałam kiedyś, że nie wskazane jest za długie moczenie róż, ale nie pamiętam teraz o jaki czas chodziło, w każdym bądź razie ja również moczyłam swoje przez 24 godziny, gdyż innego wyjścia nie miałam i nic im się nie stało, lecz dłużej to bym już ich nie moczyła ;:185 .
Szamanka
1000p
1000p

Post »

Dzięki za radę Ilonko ;:196

kolejne moje pytanie: jak myślicie - czy mogę zakupione róże i hortensje wystawić na balkon? pogoda niby na plusie, w nocy może minimalny mrozik, ale ten wiatr... :roll:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ja bym wystawiła, tylko ochroń czymś od wiatru.
Szamanka
1000p
1000p

Post »

Posadziłam róże w donice, pocharatałm sobie ręce, bo nie mam w domu roboczych rękawic :roll: Mam nadzieję, że nie zrobi im różnicy, że wsadziłam je po kilka do jednej dużej donicy. Wiadomo, że to sytuacja tymczasowa. Na hortensje brakło mi już sił, więc zostawiłam w kartonie, w którym przyszły, a który nawet je osłania od wiatru.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Spokojnie możesz wystawić na balkon zarówno róże i hortensje. Ja zawsze tak robię i nic złego nigdy się nie zadziało. ;:333
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Moje róże już w ziemi ;:65 ;:224
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

jak miło wiedzieć, że przychodzą już pierwsze paczki ;:224 z tymi roboczymi rękawicami to moim zdaniem przereklamowana sprawa. Albo tylko ja tak mam. Kupiłam porządne, skórzane rękawice specjalnie dla moich kolczatych krzaczków i po prostu nie potrafię w nich pracować..Straszecznie niewygodnie :roll: . Już wolę ubrać te najzwyklejsze "wampirki" albo pozwolić różycom na kłucie ..
Różom w doniczkach nic nie będzie. Najważniejsze żeby ich nie przesuszyć i przed sadzeniem jeszcze namoczyć w wodzie ;:108 ... No to przy najbliższym czasie czekamy na zdjęcia z placu boju.
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

Te grube rękawice są jak zbroja :-D używam cienszych.
Szamanka
1000p
1000p

Post »

Plocczanko,
tak właśnie zrobiłam, stoją grzecznie na balkonie ;:108

Kasia,
zazdroszczę, że Twoje już w ziemi 8-) Ja jeszcze nie przygotowałam dla moich miejsca ;:224

Nifredil,
oj tak, paczki już zaczynają spływać i choć jakoś bardzo się dziś zmęczyłam tym sadzeniem i szarpaniem z kwiatuchami, to jednak serducho mi się strasznie raduje, że już coś się zaczęło dziać i że mogę powiedzieć, że sezon ogrodowy rozpoczęłam :tan ;:65
Co do rękawic - nie wiem jakie miałabym wrażenie pracując w roboczych, wiem jednak na pewno, że róże mają bardzo ostre kolce :roll: Bardziej niż mi się wydawało :roll: Przyznaję jednak, że nawet w pracach domowych żadnych rękawiczek nie używam, bo nie lubię i nie umiem w nich pracować.
Róże moczyły się od wczoraj, więc mam nadzieję, że zrobiłam wszystko dobrze ;:131
Zdjęcia mają być z placu boju balkonowego czy działkowego? Na razie oba wyglądają kiepsko ;:306

Rozana,
mnie trudno stwierdzić co wolę :wink: Na pewno moim gołym łapkom różyce dały dziś popalić :wink:
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Ja też nie lubię w rękawicach pracować w domu, jedynie zakładam wampirki do ogrodu, żeby czarnych pazurków nie mieć w pracy :;230
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

Dobrze Szmamanko, że ja już ten etap mam za sobą, wiem jak wiele pracy przed Tobą, ale późniejsze efekty wynagrodzą w dwójnasób Twój wysiłek.
Widzę, że u Ciebie też czarodziejskie koszyczki się pojawiły, gratuluję :wink: Zakupy już zrobione, więc wszystko idzie ku lepszemu ;:333
Teraz tylko potrzebna wiosna ;:108 Powodzenia ;:333
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Szamanka
1000p
1000p

Post »

Daysy,
ubolewam, że weekend ma być brzydki, a od poniedziałku pogoda ma się poprawić :roll: Póki dzień jeszcze krótki, to nie mam możliwości podjechać na działkę w tygodniu...
no, ale nie ma co narzekać - jakoś temat ogarnę :wink:
Najważniejsze, że mam już namacalny dowód, że moje plany powoli zaczynają ruszać do przodu ;:108
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Szamanko ano jam Ci powojnikowa dziewczyna, nic w tej kwestii się nie zmienia. :wink: Róże mają być pięknym dopełnieniem dla moich clematisów. A jak dla mnie róża + powojnik = najpiękniejszy roślinny duet. ;:167
Trzymam kciukasy za ogarnięcie paczkowego szaleństwa. Wkrótce i mnie to czeka. ;:209
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”