Tunel foliowy (konstrukcja,budowa,mocowania,problemy)

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
michal4823
100p
100p
Od: 30 wrz 2013, o 17:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tunel foliowy (konstrukcja,budowa)

Post »

Jak wasze tunele? Naciągacie już folie na swoje konstrukcje?
Henryp
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 sty 2015, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moj zamówiony tunel już czeka na złożenie ale jeszcze musze nając rolnika żeby zaorał teren i będe ustawiał. Ziemia już odmarzła więc już niebawem, nie mogę się doczekać.
Chińskie przysłowie mówi: chcesz być szczęśliwy jeden dzień - upij się, chcesz być szczęśliwy tydzień - ożeń się, chcesz być szczęśliwy całe życie - zostań ogrodnikiem.
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15

Post »

Ja planuje dopiero w kwietniu stawiać...
x-a-xi
---
Od: 1 lut 2015, o 20:35

Post »

Witam w tym temacie . Zacząłem budować tunel z wykorzystaniem ściany budynku taki przylepiec , Jako budowa nie robi problemu tak zastanawiam się nad ścianą . Ściana południowa 8x3m tunel przyklejony 7,5x3m wys 2,6m Czy taka ściana nagrzewana przez cały dzień mogła by służyć za akumulator ciepła i czy można było by określić na ile taki akumulator zabezpieczył by pomidory ?. Jest to kilka ton cegieł i zaprawy .
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeśli do tego jeszcze będzie tunel miał podwójną folię po bokach i suficie, to do minus 5 oC na dworze, wewnątrz powinno być dodatnio. Ciemna ściana bardziej się nagrzewa, ale przecież jej nie przemalujemy. Też zakładam, że ściana nie jest ocieplona styropianem.
x-a-xi
---

Post »

Ściana jest z tradycyjnego tynku wapiennego na boki planuje folię bąbelkową w około tunelu . Kolor ściany biały ale.... Ty dałeś mi dobry pomysł . Miejsce jest osłonięte z trzech stron co powoduje szybkie nagrzewanie się . Przez ostatnie dni praca odbywała się w ubraniu typu t-shirt gdzie poza tym miejscem trzeba założyć coś dodatkowego . O drugiej folii nie myślałem ale może coś cienkiego trzeba będzie pomyśleć do tego ustawiony jest na podmurówce z bloczku betonowo wapiennego (ciężki i wiekowy :roll: ) Później wrzucę jakieś fotki .
Awatar użytkownika
zenmach
200p
200p
Od: 11 lip 2011, o 23:03

Post »

Adam mam taki sam tunel z jedną ścianą ceglaną. Sciana silnie się nagrzewa ale cieplo ucieka wzdluż ściany do góry i pomidorom to niewiele daje, jedyny plus to że przez tę powierzchnie nie ucieka Ci ciepło na zewnątrz tak jak ma to miejsce w tradycyjnym foliaku. Ja swoją wybieliłem w zeszłym roku a wczoraj poprawiałem przed sezonem, różnica jest kolosalna jeśli chodzi o warunki świetlne dla roślin, zwlaszcza przy gęstych nasadzeniach, i to jest plus takich konstrukcji bo można wykorzystać światło odbite od ściany, gdzie w normalnych tunelach przechodzi na przestrzal. Moze i grunt na wiosne szybciej się nagrzewa od wiekszej ilości promieni slonecznych?
x-a-xi
---

Post »

Tego się obawiałem to jeszcze co trzeba zrobić . Zostały jeszcze okna i drzwi do zrobienia wyheblowanie rantów otulina i folia , i przechodzimy do agrotechniki . ;:173
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

sloneczny25 pisze:Larrysa, Pluszak czeka na folię a nie na tunel.

Dobra folia kosztuje 10-14zł za mb o szerokości 8m

Pisałem już Ci że wszystkie te tunele z cienkich rurek będę miał ciężko oprzeć się wichurze.

Dobry tunel kosztuje ok 50-60zł za m2
Wprawdzie nie do mnie to było pisane, ale mam ten sam problem co Laryssa. Bardzo potrzebuję kupić dobry tunel ( 6mx3m) w rozsądnej cenie ( 50-60 zł za metr uważam za rozsądną cenę) ale ciągle nie znajduję takiego, który odpowiadałby mi całkowicie. Jak ktoś wstawia jakieś linki to zaraz zostają zmoderowane.
Jeśli możecie mi coś podpowiedzieć to proszę o PW.
I niech mi ktoś wyjaśni jak to jest z foliami, które mają zatopione siatki w różnych kolorach - czy one nie pochłaniają zbyt wiele światła?
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
pomidorzanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 26 cze 2012, o 12:57

Post »

Beato, linki są moderowane ( usuwane), bo taki jest regulamin forum!

Nie jesteśmy forum reklamowo- handlowym, dlatego nie ma co narzekać.

Internet jest przebogaty w wiedzę z każdego tematu, dlatego nie rozumiem narzekania na brak handlowych linków, na tym

forum.

Na różnych popularnych platformach handlowych, można się zapoznać z ofertą handlową w każdej dziedzinie.

Na naszym forum, jest mnóstwo zdjęć tuneli, upraw z tym związanych i innych interesujących wiadomości.

Może trzeba porozumieć się przez pw. w tej sprawie.

Na pewno większość osób korzystających z tuneli, podzieli się z Tobą doświadczeniem na ich temat.

Ja osobiście mam tunel z wtopioną kolorową siatką, nie zauważyłam żeby pochłaniała ona zbyt wiele światła przy hodowli pomidora i papryki.

W tych tunelach z wtopioną siatką, nie ma problemu z przepuszczalnością światła, jest za to inny problem.

One są dosyć delikatne konstrukcyjnie, niby ocynkowane rurki, okazują się pomalowanymi proszkowo dosyć delikatnymi rureczkami.

Dlatego radzi się, umiejscawiać taki tunel w zadrzewionym terenie, chyba tylko po to, żeby przy pierwszej silniejszej burzy nie odleciał

taki tunel do ciepłych krajów.

Jeśli wejdziesz w aukcję takiego tunelu, na pewno będzie to tam napisane, jeśli tak jest, to znaczy że sprzedawca nie ma przed Tobą tajemnic co do tunelu.

Są to tunele sprowadzane z GB, gdzie jak wiadomo klimat jest ciut spokojniejszy.

U nas, nie nadaje się taki tunel do zostawienia na zimę, pierwszy cięższy śnieg, połamie te rurki, a przynajmniej dosyć znacznie powygina, także i tak nadają się do wymiany.

Miałam taki przypadek, dlatego o tym piszę.
Pozdrawiam, Agata.
x-a-xi
---

Post »

Ja sobie buduje coś takiego jeszcze z pół dnia i będzie można brać się za podłoże
Obrazek

Obrazek
7.5X3M wysokość 2.6x2 m ( w pierwszych planach miał być 2x2m potem rozrósł się )
Koszt materiału około 700PLN i parę wieczorów pracy. To co oglądałem gotowego wygada jak jednorazówka na rok , ceny podobne do cen mojego materiału . W przyszłości chciałbym folię zamienić na poliwęglan ale rok może dwa popracuje w nim . Z resztą nie wiem jak poliwęglan spisuje się w praktyce ? Może ktoś ma ? Muszę jeszcze wymyśle montaż drutów do podwieszenia pomidorów i ogórków :tan
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

pomidorzanka
Już zrozumiałam o co chodzi przy wyborze tunelu. To nie folia jest problemem tylko konstrukcja.
Ja niestety muszę coś kupić bo mój M ma dwie lewe ręce do takich prac i pomysł alfamixi u mnie ię nie sprawdzi. Znalazłam coś takiego całkiem niedaleko mnie bo w Trzebini, mam zamiar podjechać i sprawdzić jakość rurek.
Tunel foliowy 3m x 6m wymiary Tunele foliowe szklarnia szklarnie
Powierzchnia: 18 m? Długośc tunelu: 6 m Szerokość tunelu: 3 m Wysokość tunelu:: 2,50 m Waga: 58 kg
Konstrukcja
Konstrukcja tuneli oparta jest na mocnych rurach galwanizowanych o średnicy fi 25mm i grubości ścianki 1mm o podwyższonych parametrach wytrzymałościowych. Rury takie nigdy nie zardzewieją i nie popękają. Można je eksploatować w każdych warunkach atmosferycznych latami. Lekka konstrukcja ułatwia szybki montaż i demontaż, oraz jest łatwa w przestawieniu w razie potrzeby na inne miejsce. Dzięki zastosowaniu na dole poziomych rur skręcanych śrubami na wylot łączących pałąki tunelu, stworzona została bardzo stabilna i praktyczna konstrukcja.
Dziękuję za rady :wit
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
zenmach
200p
200p
Od: 11 lip 2011, o 23:03

Post »

Alfamixi tunel prawie identyczny jak mój, ale pomyśl o wietrzeniu, bo z tego co widze masz tylko jedne drzwi? ;:136
x-a-xi
---

Post »

Zenek ja mam uchylny szczyt ze strony przeciwnej do drzwi i obok drzwi jest uchylne całe okno na szczycie obok drzwi :D jak go skończę to zrobię zdjęcia otwartego :wit
michal4823
100p
100p
Od: 30 wrz 2013, o 17:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zbudowałem konstrukcję tunelu foliowego, jednak teraz nie wiem o ile większą trzeba kupić tą folie. Ile trzeba doliczyć z długości, na zrobienie tego zgrzewu na sznurek do naciągnięcia? Ile wkopujecie do ziemi, po 50cm naokoło wystarczy, czy lepiej zostawić więcej? U mnie niestety, dosyć mocno wieje i już nie jeden fruwający tunel widziałem, sam wolałbym tego uniknąć. Głównie chodzi mi o wymiar tej foli, która będzie nachodziła z góry ( dach ). Wymiary tunelu na rysunku poniżej.
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”