Tunel foliowy (konstrukcja,budowa,mocowania,problemy)
-
- 100p
- Od: 30 wrz 2013, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tunel foliowy (konstrukcja,budowa)
Jak wasze tunele? Naciągacie już folie na swoje konstrukcje?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 sty 2015, o 12:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moj zamówiony tunel już czeka na złożenie ale jeszcze musze nając rolnika żeby zaorał teren i będe ustawiał. Ziemia już odmarzła więc już niebawem, nie mogę się doczekać.
Chińskie przysłowie mówi: chcesz być szczęśliwy jeden dzień - upij się, chcesz być szczęśliwy tydzień - ożeń się, chcesz być szczęśliwy całe życie - zostań ogrodnikiem.
Ja planuje dopiero w kwietniu stawiać...
Witam w tym temacie . Zacząłem budować tunel z wykorzystaniem ściany budynku taki przylepiec , Jako budowa nie robi problemu tak zastanawiam się nad ścianą . Ściana południowa 8x3m tunel przyklejony 7,5x3m wys 2,6m Czy taka ściana nagrzewana przez cały dzień mogła by służyć za akumulator ciepła i czy można było by określić na ile taki akumulator zabezpieczył by pomidory ?. Jest to kilka ton cegieł i zaprawy .
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeśli do tego jeszcze będzie tunel miał podwójną folię po bokach i suficie, to do minus 5 oC na dworze, wewnątrz powinno być dodatnio. Ciemna ściana bardziej się nagrzewa, ale przecież jej nie przemalujemy. Też zakładam, że ściana nie jest ocieplona styropianem.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Ściana jest z tradycyjnego tynku wapiennego na boki planuje folię bąbelkową w około tunelu . Kolor ściany biały ale.... Ty dałeś mi dobry pomysł . Miejsce jest osłonięte z trzech stron co powoduje szybkie nagrzewanie się . Przez ostatnie dni praca odbywała się w ubraniu typu t-shirt gdzie poza tym miejscem trzeba założyć coś dodatkowego . O drugiej folii nie myślałem ale może coś cienkiego trzeba będzie pomyśleć do tego ustawiony jest na podmurówce z bloczku betonowo wapiennego (ciężki i wiekowy
) Później wrzucę jakieś fotki .

- zenmach
- 200p
- Od: 11 lip 2011, o 23:03
Adam mam taki sam tunel z jedną ścianą ceglaną. Sciana silnie się nagrzewa ale cieplo ucieka wzdluż ściany do góry i pomidorom to niewiele daje, jedyny plus to że przez tę powierzchnie nie ucieka Ci ciepło na zewnątrz tak jak ma to miejsce w tradycyjnym foliaku. Ja swoją wybieliłem w zeszłym roku a wczoraj poprawiałem przed sezonem, różnica jest kolosalna jeśli chodzi o warunki świetlne dla roślin, zwlaszcza przy gęstych nasadzeniach, i to jest plus takich konstrukcji bo można wykorzystać światło odbite od ściany, gdzie w normalnych tunelach przechodzi na przestrzal. Moze i grunt na wiosne szybciej się nagrzewa od wiekszej ilości promieni slonecznych?
Tego się obawiałem to jeszcze co trzeba zrobić . Zostały jeszcze okna i drzwi do zrobienia wyheblowanie rantów otulina i folia , i przechodzimy do agrotechniki . 

- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Wprawdzie nie do mnie to było pisane, ale mam ten sam problem co Laryssa. Bardzo potrzebuję kupić dobry tunel ( 6mx3m) w rozsądnej cenie ( 50-60 zł za metr uważam za rozsądną cenę) ale ciągle nie znajduję takiego, który odpowiadałby mi całkowicie. Jak ktoś wstawia jakieś linki to zaraz zostają zmoderowane.sloneczny25 pisze:Larrysa, Pluszak czeka na folię a nie na tunel.
Dobra folia kosztuje 10-14zł za mb o szerokości 8m
Pisałem już Ci że wszystkie te tunele z cienkich rurek będę miał ciężko oprzeć się wichurze.
Dobry tunel kosztuje ok 50-60zł za m2
Jeśli możecie mi coś podpowiedzieć to proszę o PW.
I niech mi ktoś wyjaśni jak to jest z foliami, które mają zatopione siatki w różnych kolorach - czy one nie pochłaniają zbyt wiele światła?

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 26 cze 2012, o 12:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Beato, linki są moderowane ( usuwane), bo taki jest regulamin forum!
Nie jesteśmy forum reklamowo- handlowym, dlatego nie ma co narzekać.
Internet jest przebogaty w wiedzę z każdego tematu, dlatego nie rozumiem narzekania na brak handlowych linków, na tym
forum.
Na różnych popularnych platformach handlowych, można się zapoznać z ofertą handlową w każdej dziedzinie.
Na naszym forum, jest mnóstwo zdjęć tuneli, upraw z tym związanych i innych interesujących wiadomości.
Może trzeba porozumieć się przez pw. w tej sprawie.
Na pewno większość osób korzystających z tuneli, podzieli się z Tobą doświadczeniem na ich temat.
Ja osobiście mam tunel z wtopioną kolorową siatką, nie zauważyłam żeby pochłaniała ona zbyt wiele światła przy hodowli pomidora i papryki.
W tych tunelach z wtopioną siatką, nie ma problemu z przepuszczalnością światła, jest za to inny problem.
One są dosyć delikatne konstrukcyjnie, niby ocynkowane rurki, okazują się pomalowanymi proszkowo dosyć delikatnymi rureczkami.
Dlatego radzi się, umiejscawiać taki tunel w zadrzewionym terenie, chyba tylko po to, żeby przy pierwszej silniejszej burzy nie odleciał
taki tunel do ciepłych krajów.
Jeśli wejdziesz w aukcję takiego tunelu, na pewno będzie to tam napisane, jeśli tak jest, to znaczy że sprzedawca nie ma przed Tobą tajemnic co do tunelu.
Są to tunele sprowadzane z GB, gdzie jak wiadomo klimat jest ciut spokojniejszy.
U nas, nie nadaje się taki tunel do zostawienia na zimę, pierwszy cięższy śnieg, połamie te rurki, a przynajmniej dosyć znacznie powygina, także i tak nadają się do wymiany.
Miałam taki przypadek, dlatego o tym piszę.
Nie jesteśmy forum reklamowo- handlowym, dlatego nie ma co narzekać.
Internet jest przebogaty w wiedzę z każdego tematu, dlatego nie rozumiem narzekania na brak handlowych linków, na tym
forum.
Na różnych popularnych platformach handlowych, można się zapoznać z ofertą handlową w każdej dziedzinie.
Na naszym forum, jest mnóstwo zdjęć tuneli, upraw z tym związanych i innych interesujących wiadomości.
Może trzeba porozumieć się przez pw. w tej sprawie.
Na pewno większość osób korzystających z tuneli, podzieli się z Tobą doświadczeniem na ich temat.
Ja osobiście mam tunel z wtopioną kolorową siatką, nie zauważyłam żeby pochłaniała ona zbyt wiele światła przy hodowli pomidora i papryki.
W tych tunelach z wtopioną siatką, nie ma problemu z przepuszczalnością światła, jest za to inny problem.
One są dosyć delikatne konstrukcyjnie, niby ocynkowane rurki, okazują się pomalowanymi proszkowo dosyć delikatnymi rureczkami.
Dlatego radzi się, umiejscawiać taki tunel w zadrzewionym terenie, chyba tylko po to, żeby przy pierwszej silniejszej burzy nie odleciał
taki tunel do ciepłych krajów.
Jeśli wejdziesz w aukcję takiego tunelu, na pewno będzie to tam napisane, jeśli tak jest, to znaczy że sprzedawca nie ma przed Tobą tajemnic co do tunelu.
Są to tunele sprowadzane z GB, gdzie jak wiadomo klimat jest ciut spokojniejszy.
U nas, nie nadaje się taki tunel do zostawienia na zimę, pierwszy cięższy śnieg, połamie te rurki, a przynajmniej dosyć znacznie powygina, także i tak nadają się do wymiany.
Miałam taki przypadek, dlatego o tym piszę.
Pozdrawiam, Agata.
Ja sobie buduje coś takiego jeszcze z pół dnia i będzie można brać się za podłoże

7.5X3M wysokość 2.6x2 m ( w pierwszych planach miał być 2x2m potem rozrósł się )
Koszt materiału około 700PLN i parę wieczorów pracy. To co oglądałem gotowego wygada jak jednorazówka na rok , ceny podobne do cen mojego materiału . W przyszłości chciałbym folię zamienić na poliwęglan ale rok może dwa popracuje w nim . Z resztą nie wiem jak poliwęglan spisuje się w praktyce ? Może ktoś ma ? Muszę jeszcze wymyśle montaż drutów do podwieszenia pomidorów i ogórków

7.5X3M wysokość 2.6x2 m ( w pierwszych planach miał być 2x2m potem rozrósł się )
Koszt materiału około 700PLN i parę wieczorów pracy. To co oglądałem gotowego wygada jak jednorazówka na rok , ceny podobne do cen mojego materiału . W przyszłości chciałbym folię zamienić na poliwęglan ale rok może dwa popracuje w nim . Z resztą nie wiem jak poliwęglan spisuje się w praktyce ? Może ktoś ma ? Muszę jeszcze wymyśle montaż drutów do podwieszenia pomidorów i ogórków

- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
pomidorzanka
Już zrozumiałam o co chodzi przy wyborze tunelu. To nie folia jest problemem tylko konstrukcja.
Ja niestety muszę coś kupić bo mój M ma dwie lewe ręce do takich prac i pomysł alfamixi u mnie ię nie sprawdzi. Znalazłam coś takiego całkiem niedaleko mnie bo w Trzebini, mam zamiar podjechać i sprawdzić jakość rurek.
Już zrozumiałam o co chodzi przy wyborze tunelu. To nie folia jest problemem tylko konstrukcja.
Ja niestety muszę coś kupić bo mój M ma dwie lewe ręce do takich prac i pomysł alfamixi u mnie ię nie sprawdzi. Znalazłam coś takiego całkiem niedaleko mnie bo w Trzebini, mam zamiar podjechać i sprawdzić jakość rurek.
Dziękuję za radyTunel foliowy 3m x 6m wymiary Tunele foliowe szklarnia szklarnie
Powierzchnia: 18 m? Długośc tunelu: 6 m Szerokość tunelu: 3 m Wysokość tunelu:: 2,50 m Waga: 58 kg
Konstrukcja
Konstrukcja tuneli oparta jest na mocnych rurach galwanizowanych o średnicy fi 25mm i grubości ścianki 1mm o podwyższonych parametrach wytrzymałościowych. Rury takie nigdy nie zardzewieją i nie popękają. Można je eksploatować w każdych warunkach atmosferycznych latami. Lekka konstrukcja ułatwia szybki montaż i demontaż, oraz jest łatwa w przestawieniu w razie potrzeby na inne miejsce. Dzięki zastosowaniu na dole poziomych rur skręcanych śrubami na wylot łączących pałąki tunelu, stworzona została bardzo stabilna i praktyczna konstrukcja.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- zenmach
- 200p
- Od: 11 lip 2011, o 23:03
Alfamixi tunel prawie identyczny jak mój, ale pomyśl o wietrzeniu, bo z tego co widze masz tylko jedne drzwi? 

Zenek ja mam uchylny szczyt ze strony przeciwnej do drzwi i obok drzwi jest uchylne całe okno na szczycie obok drzwi
jak go skończę to zrobię zdjęcia otwartego 

-
- 100p
- Od: 30 wrz 2013, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zbudowałem konstrukcję tunelu foliowego, jednak teraz nie wiem o ile większą trzeba kupić tą folie. Ile trzeba doliczyć z długości, na zrobienie tego zgrzewu na sznurek do naciągnięcia? Ile wkopujecie do ziemi, po 50cm naokoło wystarczy, czy lepiej zostawić więcej? U mnie niestety, dosyć mocno wieje i już nie jeden fruwający tunel widziałem, sam wolałbym tego uniknąć. Głównie chodzi mi o wymiar tej foli, która będzie nachodziła z góry ( dach ). Wymiary tunelu na rysunku poniżej.