Różyczki u Ewki

Zablokowany
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Różyczki u Ewki

Post »

Jadziu - rozum podpowiada mi, że warto kupować sprawdzone róże z ADR, a więc ze szkółek. A ja często działam pod wpływem impulsu ;:131 - stąd zakup kartonikowych. I choć kolejny raz obiecałam sobie, że teraz to juz na pewno tylko różyczki ze szkółek, to serducho mi mocniej zabiło, gdy dziś M. oznajmił mi, że jurto w L-u będą jakieś różyczki.

Dorotko - wszystko przygotowane do posadzenia , ale od jutra w L-u jest mączka rogowa ( wyczytałam to na jednym z forum), ponadto będą jakieś nawozy, w tym do róż. Mączkę wykorzystuję każdorazowo przy sadzeniu, uważając tylko, by nawóż nie dotykał korzeni. Myślę, że poczekam więc na jutrzejszy zakup, bo dzięki niemu, mam nadzieję, kwiaty będą ładniej kwitnąć.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No tak ADR bardzo ważny ,ale i róże bez niego [oczywiście niektóre] również dają sobie radę ..Mam taką jedna czerwona NN która każdego roku jest zdrowa do samej zimy .Może miejsce jej odpowiada ,czy ma dobrą podkładkę sama nie wiem .W ubiegłym roku też kupowałam Harkneski w A,, i niestety same pomyłki a wszystkie były opisane .Dzięki ;:180 za info o Wiórach rogowych na pewno tam zajrzę ,bo też je używam
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ewciu rok temu też zaszalałam w Auch z różami i wszystkie ładnie się przyjęły i kwitły oprócz jednej, której sama zrobiłam krzywdę sadząc w złym miejscu :? I nawet zgodziły się kolorami i wyglądem z okładką :D Będzie ślicznie ;:215
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W tej chwili wolniutko ruszają krokusy

Obrazek

Najszybciej zakwitły te, które urosły pod lawendą. Nie zobaczyłabym ich, gdybym nie zaczęła jej przesadzać

Obrazek

Obrazek

Myślę, że to hiacynty:

Obrazek

Tym razem nie mam wątpliwości, że to tulipany. I jest ich coraz więcej ;:138

Obrazek

W przygotowaniu są drewniane skrzynie. Dziś M. pomalował je drewnochronem i teraz się suszą. Ziemię już zakupiłam, najtańsza jaką znalazłam - jest w B., różyczki też już czekają. Okazało się, że w donicy chcę mieć oprócz rabatówek jedną pnącą. Może ktoś ma pomysł, jaką różę pnącą moge posadzić w takiej donicy ( gł. 50 cm)

Obrazek

Obrazek

A tu coś, co jest naprawdę niezbędne - to dzisiejszy zakup

Obrazek
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Ewunia dzięki za namiary na mączkę rogową,byłam ,kupiłam,tylko teraz powiedz jak ją używać ;:306
Donice superaśne ;:333 Posadź http://www.floribunda.pl/spirit-of-free ... -2355.html
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewciu wszystko ładnie startuje hiacynty, tulipany a krokusy już kwitną ;:333
Róża w donicy ładnie będzie się prezentować, ale na zimę zabierzesz do domu? bo nie wiem czy korzeniom nie będzie za zimno?
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tolinko - myślę o róży pnącej, która osiągnie ok. 2,5 m wysokości. Obok będzie rabatówka. A mączka rogowa? Moja już w ziemi zasila nowe różyczki. Ponieważ nie można jej przedawkować, więc nie ma obawy. Ja 2-3 garście mączki mieszam z ziemią i tak przygotowaną mieszankę kładę w wykopany dół. W to wsadzam róże. Mączka nie popali korzeni! Można oczywiście posypać mączką wierzchnią warstwę ziemi na różach, ale mój pies zjada ją natychmiast!
Zakupiłaś też nawóz do róż w kartoniku? Ja zdębiałam widząc jego cenę - 9,99 zł. Taniej chyba nie ma nigdzie.
Marysiu - kiedy juz nasypię ziemię i posadzę kwiaty, ze wzgledu na ciężar, nie bedę w stanie przenieść skrzyń. One naprawdę są wielkie, na zdjęciach na takie nie wyglądają. Będą więc zimować na dworze ( czy też jak kto woli: na polu :;230 . Tylko gdzie w Poznaniu jest pole? ;:306 )

Dzięki temu, że pogoda dopisała, mogłam posadzić nowozakupione.
Tu angielka w kolorze pomarańczowym, podobno ;:65

Obrazek

Trzy angielki posadzone przy tarasie. Mam nadzieję, że żadnej z nich nie mam.

Obrazek

Na kolejnych dwóch zdjęciach posadziłam drugi i trzeci rząd . Z tyłu są starsze okazy. Mam tylko nadzieję, że wszystkie zakwitną. Szczególnie obawiam się o trzy różyczki, które zakupiłam w A. w kartoniku. Miały nazwy: Tom Tom, Mr Lincoln i Flamenco. Po wyjęciu z kartonika i odwinięciu folii zamiast ziemi wysypały się jakieś wióry. Może tak miało być, nie wiem i nie to mnie przeraziło. Znacznie gorszy był fakt, że system korzeniowy w każdym przypadku był tak niewielki, że żal było patrzeć. Mam nadzieję, że wszystkie trzy różyczki sobie poradzą. Pracy jak widać jeszcze wiele, oj wiele przede mną.

Obrazek

Obrazek

Z róż posadzonych w ubiegłym roku zdjęłam igliwie ochronne, ale kopczyki zostawiłam. Niestety nie wszystkie są ok. Zresztą i starsze róże wymagają reanimacji, ale z cięciem jeszcze poczekam do kwitnienia forsycji.

Obrazek

Obrazek

Na szczęście są i takie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewunia mój Tom Tom kupiony w zeszłym roku w A też nie zachwycał ,ale przeżył ,zobaczymy w tym roku co pokaże.A jaki kolor róż chcesz do tych donic?
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewciu widzę że u Ciebie inny klimat moje róże jeszcze nic nie wypuszczają, a przyciąć zawsze trzeba. Tylko jak mówią na FO jak będą kwitły forsycje :D Te przysłane parę dni temu też nie mają listków i dobrze, bo u mnie idzie ochłodzenie ;:202 a nawet śniegiem straszą ;:202
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tolinko- pnąca w donicy ma być posadzona przy żółtej rabatówce bez nazwy. Z pnących mam Jasminę, That Jazz i Snow Mount. Kilka jest takich, które osiągają 2m: Westerland. Eden Rose, R.de Violettes, Santana, Rosarium U. czy Uncle Water. Może coś tam jeszcze, ale z tych 2,5 - 3 m , to na pewno niczego więcej nie mam. Do żółtej rabatówki pasuje każdy kolor, a ja nie mam dobieranych róż w jednobarwne pola, tylko celowo kolory mieszam jak tylko można. Ma być wesoło i kolorowo - to reakcja na dominujący przez wiele, wiele lat kolor zieleni ( trawa+iglaki), który był wszechobecny w moim ogrodzie.
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu - u nas śniegu brak, za to takie oto śmieszności można spotkać w poznańskim A. No cóż, dla prawdziwego Poznaniaka nawet jeden grosz się liczy :;230 . Tylko czy na pewno, bo nie wiem czy śmiać się czy wkurzać :evil: ?

Obrazek
sawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lis 2011, o 21:02

Post »

Jest taka nowa seria Starlet Rosen. To róże pnące polecane do donic.
http://rosarium.com.pl/kategoria-produktu/starlet-rosen
Pozdrawiam. Sławka
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Ewa te moje rabatówki z A tez mają słabe korzonki...jakby je ktoś dobrze po nóżkach trącił :roll: Czas pokaże, czy sobie poradzą.
Pytałaś mnie o gipsówkę. Była dzisiaj w Lidlu i kupiłam jedną. Mam zamiar posadzić ją do donicy. Zobaczę, czy bardzo się rozrośnie przez sezon i pomyślę, czy warto ją posadzić do gruntu. Trochę boję się, że będzie zbyt ekspansywna ;:218
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zakupiłaś też nawóz do róż w kartoniku? Ja zdębiałam widząc jego cenę - 9,99 zł. Taniej chyba nie ma nigdzie
Nie kupiłam Ewuś ,pospieszyłam się i kupiłam w C oczywiście drożej ;:223 ale w innych latach kupowałam ten nawóz w L ;:108
Z tych róż,które wymieniłaś mam Westerland ale on u mnie przemarza i nie jest wysoki,Eden Rose raczej też nie osiągnie powyżej 2m ,może zobacz tutaj http://rosarium.com.pl/kategoria-produktu/roze-pnace
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj. Masz dużo róż. Piękne.
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”