Dziwne warzywa
-
- 50p
- Od: 27 lut 2014, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dziwne warzywa
Dziękuję. Już widzialam i trochę zniechęciłam się do uprawy, skoro mam nasionka, to w tym roku jednak poeksperymentuję 

- Sybil
- 200p
- Od: 9 kwie 2013, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No pewnie! Zawsze jak człowiek sam spróbuje, to wie na pewno, czy cos lubi, czy nie. Tym bardziej jak juz nasiona są.
Kiwano uprawiałam już kilka sezonów. Pierwszy raz było w gruncie (jeszcze nie miałam tunelu), wysadziłam kilka sadzonek, głowy nie dam, ale może 5? Owoce zebrałam dopiero we wrześniu, zwinełam kłąb liści, zrolowałam jak koc, a owoce lezały pod spodem. Zebrałam kilka wiader tych kolczastych stworów, a zbierałam w skórzanych rękawicach spawalniczych
Smak delikatny, wodnisty, smaczne ale bez rewelacji- rozdawałam znajomym jako ozdobę kuchenną.
Po Nowym Roku w naszej szkole podstawowej byl konkurs dla klas w ramach dnia owoców i warzyw- zaniosłam całe wiadro, żeby ozdobic klasę -niedługo było tego zdobienia, bo dzieci się dosłownie rzuciły na kiwano i zjadły!
Moje dziecko w wieku przedszkolnym uwielbia kiwano- rozcinam owoc na pół i wcina te galaretkowe nasionka łyżeczką.
Może dzieci mają bardziej wyczulony smak? (O ile nie kupujemy im codziennie chipsów.)
W tym roku znów kiwano będzie, koniecznie, bo ma swoich lobbystów
Kiwano uprawiałam już kilka sezonów. Pierwszy raz było w gruncie (jeszcze nie miałam tunelu), wysadziłam kilka sadzonek, głowy nie dam, ale może 5? Owoce zebrałam dopiero we wrześniu, zwinełam kłąb liści, zrolowałam jak koc, a owoce lezały pod spodem. Zebrałam kilka wiader tych kolczastych stworów, a zbierałam w skórzanych rękawicach spawalniczych

Smak delikatny, wodnisty, smaczne ale bez rewelacji- rozdawałam znajomym jako ozdobę kuchenną.
Po Nowym Roku w naszej szkole podstawowej byl konkurs dla klas w ramach dnia owoców i warzyw- zaniosłam całe wiadro, żeby ozdobic klasę -niedługo było tego zdobienia, bo dzieci się dosłownie rzuciły na kiwano i zjadły!

Moje dziecko w wieku przedszkolnym uwielbia kiwano- rozcinam owoc na pół i wcina te galaretkowe nasionka łyżeczką.
Może dzieci mają bardziej wyczulony smak? (O ile nie kupujemy im codziennie chipsów.)
W tym roku znów kiwano będzie, koniecznie, bo ma swoich lobbystów

Kiwano siejesz w słońcu, czy w cieniu? W tym roku po raz pierwszy sieję i chcę zaplanować miejsce
Nie wolno w lesie kląć, kapelusz trzeba zdjąć
Pozdrawiam Violetta
Pozdrawiam Violetta
- Faworyt
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Ja miałem pięć lat temu kiwano,i rosło u mnie w pełnym słońcu.Pędy rozpełzły się we wszystkie strony. Obrodził bardzo dobrze,tylko jak zabrałem go na targ musiałem udzielać ludziom instrukcji obsługi.Jedni chcieli go kisić,tylko im te kolce nie pasowały,inni gotować zupę.Byli nawet tacy którzy twierdzili że tu ich wykiwano. 

Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
-
- 100p
- Od: 9 mar 2014, o 08:13
U mnie kiwano niesamowicie się rozrosło, było jego strasznie dużo. Niestety, smak to taki nieciekawy słodki ogórek ;)
Na pewno go więcej nie powtórzę ;)
(za to bardzo smakowało kurom
)
Na pewno go więcej nie powtórzę ;)
(za to bardzo smakowało kurom

- Sybil
- 200p
- Od: 9 kwie 2013, o 21:44
Ciekawostka: w Lublinie w markecie Lec.... można kupić kiwano w jakieś szalonej cenie, drożej niż cytrusy!
Jak zpbaczyłam, jakie jest drogie, od razu zaczęło mi lepiej smakować
Dorotaka23- ekskluzywną wyżerkę miały twoje kurki, nie rozpieszczaj ich tak, bo sobię następnym razem zażyczą kawioru
Jak zpbaczyłam, jakie jest drogie, od razu zaczęło mi lepiej smakować

Dorotaka23- ekskluzywną wyżerkę miały twoje kurki, nie rozpieszczaj ich tak, bo sobię następnym razem zażyczą kawioru

-
- 50p
- Od: 27 lut 2014, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wystarczy egzotyczna nazwa i od razu dobro luksusowe i jakie smaczne, haha.Sybil pisze:Ciekawostka: w Lublinie w markecie Lec.... można kupić kiwano w jakieś szalonej cenie, drożej niż cytrusy!
Jak zpbaczyłam, jakie jest drogie, od razu zaczęło mi lepiej smakować![]()
czy ktoś uprawiał Chobot bulwiasty inaczej Apios? M wynalazł i jest bardzo ciekawy warzywka.
-- 23 mar 2015, o 15:28 --
W tym roku mam zamiar pouprawiać skorzonerę
.Zobaczymy 
-- 23 mar 2015, o 15:28 --
Owszem uprawiam topinambur. Przereklamowany. Czasami używam go jako składnik surówki. Zielone M kompostuje.Asia_P pisze:Czy ktoś z was uprawia skorzonerę albo topinambur?
W tym roku mam zamiar pouprawiać skorzonerę

Nie wolno w lesie kląć, kapelusz trzeba zdjąć
Pozdrawiam Violetta
Pozdrawiam Violetta
- Aquaforta
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Kiwano ma ciekawą cechę. Może leżeć nawet pół roku i ciut więcej. Z zielonego zrobi się żółto-pomarańczowe i nadal będzie soczyste w środku.
Pozdrawiam
- offca11
- 200p
- Od: 4 mar 2013, o 07:47
Kiwano jak poprzednicy mówili rośnie jak szalone. Owocuje bardzo obficie. Generalnie bezproblemowe. Smak przynajmniej dla mnie - nie jadalne. Ale jest wspaniałą ozdobą kuchni. Rozdawalem wiaderkami, znajomi zachwyceni wyglądem (nie smakiem). U mnie potrafiło w warunkach pokojowych leżeć grubo ponad rok nim zaczęło się psuć. A w wiaderku w piwnicy moich rodziców leży już 3 rok i wygląda jakby nigdy nic. Jako niecodzienna ozdobą - tak, a jako warzywo (do jedzenia) to zdecydowane nie.
Pozdrawiam Mateusz
- Aquaforta
- Kontakt:
Próbowałam jeść kiwano w różnych fazach dojrzałości. Baaaardzo chciałam doszukać się smaku, gdy zobaczyłam leclerkowe ceny 
Ale nie dało się, też jest w domu jako ozdoba. Ciekawe czy np kury by to jadły?
offca11, może spróbuj tego 3 letniego, może z wiekiem nabrało szlachetności i smaku
I zostanie odkryta tajemnica kiwano

Ale nie dało się, też jest w domu jako ozdoba. Ciekawe czy np kury by to jadły?
offca11, może spróbuj tego 3 letniego, może z wiekiem nabrało szlachetności i smaku

Pozdrawiam
- aniag78
- 200p
- Od: 7 sie 2013, o 22:07
Kiedyś gdzieś próbowałam kiwano. Posmakowało mi. I ten wygląd
Nasiona udało mi się kupić, więc zobaczymy co w tym roku z tego będzie.

Nasiona udało mi się kupić, więc zobaczymy co w tym roku z tego będzie.
- Krzysztof59
- 200p
- Od: 29 lip 2013, o 17:39
Ilu ludzi - tyle opini na temat smaku kiwano - dlatego i ja w tym roku posieję. Piłem napój z dodatkiem soku z kiwano - smakował całkiem fajnie. 

Pozdrawiam - Krzysztof
- Aquaforta
- Kontakt:
Też posieję, są naprawdę bardzo ładne
Dla mnie do ozdoby, ale może wśród znajomych będzie jakiś amator

Dla mnie do ozdoby, ale może wśród znajomych będzie jakiś amator

Pozdrawiam
- offca11
- 200p
- Od: 4 mar 2013, o 07:47
To jest wyzwanieAquaforta pisze: offca11, może spróbuj tego 3 letniego, może z wiekiem nabrało szlachetności i smaku![]()

Pozdrawiam Mateusz