No niestety mini sobie nie pokwitła. Prawdopodobnie przez zmianę otoczenia zrzuciła większość kwiatów i pąków i obecnie wygląda tak:
Za to kupiłem sobie nowego, żółciutkiego storczyka. Niepokoją mnie tylko jego liście, to normalne że ich brzegi sa takie karbowane?
Piękny żółty storczyk! Liście może dla tego są pokarbowane, bo otoczenie było ekstremalnie suche. Ja mam jednego takiego storczyka, też kupiłam takiego jakiś miesiąc temu, tylko kolor kwiatu był inny. Powiem tak: ma te karbowane liście ale nie wpływa to na ogólną kondycję rośliny, pojawił się też nowy listek i on już jest normalny.
Swoją drogą to dziwne, bo zwykle phalaenopsisy, które miały kiedyś problem z korzeniami czy niedoborem wody mają starsze liście oklapnięte a nie harmonijkowate?
Dawno nic nie pisałem bo w sumie nie było czym się pochwalić. Żółty i ciemno różowy dalej kwitną, trzy inne rosną w liście i korzenie. Tymczasem dzisiaj udałem się do OBI i zakupiłem dwie przekwitnięte miniaturki. Ogólnie nie kupuję gdy nie ma choć jednego kwiatka bo nie wiadomo co się wzięło, ale te dwa mają po dwa basal keiki. Tak więc za trochę ponad 20 złotych mam 6 storczyków zamiast dwóch. :P
Ale Ci się udało z tymi miniaturkami z keiki, sama też czasami szukam takiego z gratisem ale nigdy nie znalazłam,także gratuluje udanego zakupu i niech zdrowo rosną i oczywiście zakwitną, pozdrawiam
Ostatnio moje storczyki mocno ruszyły ze wzrostem, widać nowy nawóz im służy. Najstarsza miniaturka wypuściła też coś spod odgałęzienia pędu i chyba to jest keiki, ale póki co jest ta wypustka za mała i nie mam pewności, może ktoś bardziej doświadczony rozpozna. :P
Reszta sobie rośnie, kwitnie, wypuszcza korzenie i liście.
Do końca nie wiem czy to pęd boczny czy keiki ale pewnie wkrótce zagadka zostanie rozwiązana, czas pokaże Pięknie Ci rosną twoje storczyki, życzę samych sukcesów w ich uprawie.
Dziękuje, dziękuje.
Tymczasem pochwalę się nowym nabytkiem. Już dawno miałem zamiar kupić ten kolor miniaturki, ale jakoś mi było nie po drodze a teraz mam. Trochę zmierzwiona roślinka i przekwitająca powoli, ale ma jakieś dwa kiełki u podstawy więc coś jeszcze wypuści.