Mączka rogowa, wióry rogowe.
- mora1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2006, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Wióry rogowe.
Czy ktoś z Was stosował w swoim ogrodzie wióry rogowe? Czytałam gdzieś ,że są świetne dla róż i rododendronów. Dziś widziałam w sklepie i nie wiem kupić czy nie kupić
Poradźcie proszę . A może jeszcze ktoś miał psa na działce i wie jak reagują na nie futrzaki?

Pozdrawiam Monika
moja skarpa
moja skarpa
Mączka rogowa, wióry rogowe.
Witam 
Dzisiaj kupiłam w L. mączkę rogową, a w zasadzie są to drobne wiórki. Mam pytanie- do jakich roślin najlepiej ją przeznaczyć? ( raczej zamierzam ją wykorzystać do ozdobnych).

Dzisiaj kupiłam w L. mączkę rogową, a w zasadzie są to drobne wiórki. Mam pytanie- do jakich roślin najlepiej ją przeznaczyć? ( raczej zamierzam ją wykorzystać do ozdobnych).

Pozdrawiam, Mila.
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mączka rogowa, wióry rogowe.
I bardzo słusznie.
Ja daję pod wszelkie nasadzenia wieloletnie, ale głównie pod róże.
Ja daję pod wszelkie nasadzenia wieloletnie, ale głównie pod róże.
Ja w zeszłym roku dałam ją również moim młodym drzewkom owocowym rozsypując w okręgu korony.
Uwaga, psy też ją lubią. Potrafią próbować ją zjadać i uwielbiają tarzać się w niej jak szalone,
więc podsypując trzeba pomyśleć i o tym aspekcie.
Uwaga, psy też ją lubią. Potrafią próbować ją zjadać i uwielbiają tarzać się w niej jak szalone,
więc podsypując trzeba pomyśleć i o tym aspekcie.

-
A czy mączka nadaje się również pod piwonie? Chętnie bym je zasiliła po zeszłorocznej przeprowadzce w inne miejsce jaką im zafundowałam.
pozdrawiam Mariola
bynajmniej to nie przynajmniej!
bynajmniej to nie przynajmniej!
W takim razie pójdzie pod piwonie, zwłaszcza drzewiaste, a jesienią do dołków pod przesadzane róże. Dzięki za info 

Pozdrawiam, Mila.
A czy można już teraz zastosować tą mączkę ? Również mam zamiar zakupić tą w Lidlu.
- marzena06
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
Czy dużo kosztuje??? nie wydaje mi się to wygórowana cena , zwłaszcza po efekcie jaki można zauwarzyć u roślin po jej zastosowniu. Róże dały w ubiegłym roku taki popis, nie tylko bujniej się rozkrzewiając ale też kwitnienie było imponujące. Nie wspominając już lili ,hortensji czy budlei.Warto zainwestować i kupić mączkę. Ja już dałam ją pod roślinki, ale robiłam dołki i dokładnie zasypywałam ziemią 

-
- 100p
- Od: 9 kwie 2009, o 12:46

Pozdrawiam serdecznie Jola
-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale na efekty chyba trzeba trochę poczekać? Pewnie nie działa zbyt szybko? Ja będę celowała pod drzewka owocowe 

-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Ja stosuje mączke POD sadzonki. Długo sie uwalnia i nie ma obawy przenawożenia. Sypanie wokół roślin ma sens jeśli ziemię zmiesza sie z mączką.
-
- 100p
- Od: 9 kwie 2009, o 12:46
Hejka
dziewczyny dziękuję po świętach podsypię roślinki 

Pozdrawiam serdecznie Jola
- Ann_85
- 1000p
- Od: 26 mar 2010, o 14:00
Witajcie, chciałam kupić wióry rogowe dla róż, które zamierzam sadzić jesienią. Jednak towar jakiś trudno dostępny... W Lidlu podobno jest co roku w marcu, ale gdzie to dostać teraz? 

A ja chciałem zapytać czy nie macie problemów z nornicami itp. po tego typu nawozach ? Troche obawiam się używania tego na działce, bo wojne z tymi włochaczami pare lat temu już toczyłem i nie chciałbym do tego wracać.
- toldi
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
Weźcie pod uwag, że sama mączka rogowa nie jest nawozem pełno składnikowym jak np obornik zawiera duże ilości azotu, fosfor, wapń ale nie zawiera potasu i mało mikroelementów. Dla wzbogacenia mieszana jest z mączką z krwi i kości. Gdyby tak jednak nie było (trzeba by sprawdzić skład) to brakujące pierwiastki należało by uzupełnić w innej formie.
Pozdrawiam. Jacek