Taki - sobie ogród cz.4
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Taki - sobie ogród cz.4
Ależ masz dużego derenia. Bym sobie wianek z gałązek uwiła. Moje dwa maluchy też ciachałam dzisiaj. Kazali ciachać, to ciachałam.
Już siejesz? Fakt, pogoda zachęca, ale moja gliniasta ziemia jeszcze troszkę musi poczekać. Papryka wysiana? Moja też, wczoraj posiałam. Tydzień przede mną ciężki pracowo, więc czas w weekend spożytkowałam jak tylko kręgosłup dał radę.
Już siejesz? Fakt, pogoda zachęca, ale moja gliniasta ziemia jeszcze troszkę musi poczekać. Papryka wysiana? Moja też, wczoraj posiałam. Tydzień przede mną ciężki pracowo, więc czas w weekend spożytkowałam jak tylko kręgosłup dał radę.
- camellia
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
Cudne krokusy
Te pierwsze jak miód z mlekiem... ale wszystkie śliczne!
W doniczkach to wszystkie pomidorki? Ale będzie smacznie.
Ja już wysiałam rzodkiewkę i sałatę, czekam aż skiełkuje.

Te pierwsze jak miód z mlekiem... ale wszystkie śliczne!
W doniczkach to wszystkie pomidorki? Ale będzie smacznie.

Ja już wysiałam rzodkiewkę i sałatę, czekam aż skiełkuje.
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Asiu! Faktycznie są milusie! Mam je kilka lat i utworzyły fajne kępki
Wiosenne zasiewy to tyle radości. W doniczkach pomidory i papryki: Hungarian Red Wax, Rokita i mała ostra (nie wiem, jak się nazywa). W zeszłym roku dostałam na wymianie nasion. W tym roku nie uczestniczyłam, bo ani nie miałam nadwyżek, ani nie miałam potrzeb. Nadwyżki sadzonek rozdaję rodzinie i znajomym. W tm roku nawet w pracy składali się na ziemię do zasiewów i pikowania
Małgosia! Na razie wszystko wrzuciłam na chrust, ale powygrzebuję gałązki derenia i coś tam do ozdób wykorzystam. Przez chwilę o tym myślałam, ale jak było tyle roboty, nie było czasu na refleksje
Pomyśleć, że ja tego derenia w Auchanie kupiłam za 3 zł wielkości 20cm.
Melduję, że paprykę wysiałam! Patrz wyżej!
Tulap! Dereń wielki, bo mnie lubi!
A piękniusie kępy dziękują i dygają grzecznie 
Mati! Rozgarnęłam, bo mnie to już wkurzało. Będę korę kupowała i rozrzucała i kopczyki mi by przeszkadzały. Dereń opitoliłam, ale co roku rośnie jak głupi
Jacku! Już wszystkie aktualne! Dwa słoneczne dni i idą jak burza!
Jeszcze dziś trochę pokrzątałam się w ogrodzie, ale ze względu na niedzielę i święto, nie przesadzałam. Takie tam porządki i przycinania. W końcu nie wysiałam niczego do gruntu, bo nie miałam konewki z wodą, żeby to potem podlać, a nie chciało mi się uruchamiać pompy
I wiosny aktualnej ciąg dalszy!

Wiosenne zasiewy to tyle radości. W doniczkach pomidory i papryki: Hungarian Red Wax, Rokita i mała ostra (nie wiem, jak się nazywa). W zeszłym roku dostałam na wymianie nasion. W tym roku nie uczestniczyłam, bo ani nie miałam nadwyżek, ani nie miałam potrzeb. Nadwyżki sadzonek rozdaję rodzinie i znajomym. W tm roku nawet w pracy składali się na ziemię do zasiewów i pikowania

Małgosia! Na razie wszystko wrzuciłam na chrust, ale powygrzebuję gałązki derenia i coś tam do ozdób wykorzystam. Przez chwilę o tym myślałam, ale jak było tyle roboty, nie było czasu na refleksje

Pomyśleć, że ja tego derenia w Auchanie kupiłam za 3 zł wielkości 20cm.
Melduję, że paprykę wysiałam! Patrz wyżej!
Tulap! Dereń wielki, bo mnie lubi!

Mati! Rozgarnęłam, bo mnie to już wkurzało. Będę korę kupowała i rozrzucała i kopczyki mi by przeszkadzały. Dereń opitoliłam, ale co roku rośnie jak głupi

Jacku! Już wszystkie aktualne! Dwa słoneczne dni i idą jak burza!
Jeszcze dziś trochę pokrzątałam się w ogrodzie, ale ze względu na niedzielę i święto, nie przesadzałam. Takie tam porządki i przycinania. W końcu nie wysiałam niczego do gruntu, bo nie miałam konewki z wodą, żeby to potem podlać, a nie chciało mi się uruchamiać pompy

I wiosny aktualnej ciąg dalszy!

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- camellia
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
Rety, już pszczoły
Mi krokusów ubywa, chyba... Choć jeszcze ciągle coś wychodzi z ziemi więc okaże się, co mi zakwitnie.

Mi krokusów ubywa, chyba... Choć jeszcze ciągle coś wychodzi z ziemi więc okaże się, co mi zakwitnie.
- Tolinka
- Od: 1 mar 2013, o 23:30
Piękna wiosenka Miłka u Ciebie
Pogoda dzisiaj chyba wszędzie dopisała,aż miło było popracować w ogrodzie.Ty juz siejesz marchewkę i pietruchę do gruntu?Fajnie że masz szklarenkę ,ja nie mogę się doprosić ,a przydałaby się oj przydała
Za twoim przykładem chyba posieje papryczkę ostrą ,bo nie ma to jak własna 

- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Miłko u Ciebie już zwierzątka fruwają
, pogoda sprzyja i będzie coraz piekniej 

- rys11
- 200p
- Od: 11 wrz 2012, o 12:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Witaj Miłko!
Wspaniale u Ciebie wyglądają zwiastuny wiosny! U mnie podobnie wygląda, tylko przylaszczka nie pokazała w pełni rozwiniętych kwiatów!
Wspaniale u Ciebie wyglądają zwiastuny wiosny! U mnie podobnie wygląda, tylko przylaszczka nie pokazała w pełni rozwiniętych kwiatów!
Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
U mnie też pszczoły szturmują krokusy z obłędem w oczach. 

- takasobie
Majka! Pszczoły zbierają pyłek! Rzeczywiście latają wśród krokusów jak opętane. Przecież tak dawno nic nie kwitło!
Rysiu! Teraz nasze ogrody są coraz piękniejsze. Teraz cebulowe zaczynają festiwal! (przypomniałam sobie, że jeszcze lilie muszę posadzić
). Przylaszczki wszystkie w pąkach, biała też!
Iwonko! Weekend był przecudny! Dawno nie nabrałam tyle energii! Czekam na kolejne ciepłe dni, ale takie, kiedy będę miała wolne
Marta! Popracowałam w weekend, ale z niecierpliwością czekam na następny. Będzie jeszcze bardziej pracowity.
Marchewkę i pietruchę posieję dopiero, bo się nie ogarnęłam ze wszystkim. I tej wody do podlania nie miałam w konewce
Paprykę posiej! Polecam! Rośnie i owocuje obficie i nie ma jak własna ostra papryczka pod ręką! To, co zebrałam jesienią, jem teraz w postaci suchej
Asiu! Wyjdzie jeszcze sporo. Mam taką odmianę krokusa, która kwitnie bardzo późno , prawie razem z tulipanami!
Jeszcze trochę wczorajszej wiosny:

I byłam dziś w Lidlu. Kupiłam wymarzoną, upragnioną mączkę rogową
, pazurki do zgarniania (moje zginęły po Wszystkich Świętych, pewnie leżą w jakieś siatce z akcesoriami cmentarnymi) i dalie, które pewnie wysadzę u siostry, bo u mnie na pewno nie będzie miejsca

Rysiu! Teraz nasze ogrody są coraz piękniejsze. Teraz cebulowe zaczynają festiwal! (przypomniałam sobie, że jeszcze lilie muszę posadzić

Iwonko! Weekend był przecudny! Dawno nie nabrałam tyle energii! Czekam na kolejne ciepłe dni, ale takie, kiedy będę miała wolne

Marta! Popracowałam w weekend, ale z niecierpliwością czekam na następny. Będzie jeszcze bardziej pracowity.
Marchewkę i pietruchę posieję dopiero, bo się nie ogarnęłam ze wszystkim. I tej wody do podlania nie miałam w konewce

Paprykę posiej! Polecam! Rośnie i owocuje obficie i nie ma jak własna ostra papryczka pod ręką! To, co zebrałam jesienią, jem teraz w postaci suchej

Asiu! Wyjdzie jeszcze sporo. Mam taką odmianę krokusa, która kwitnie bardzo późno , prawie razem z tulipanami!

Jeszcze trochę wczorajszej wiosny:

I byłam dziś w Lidlu. Kupiłam wymarzoną, upragnioną mączkę rogową

Miłka
- Tolinka
- Od: 1 mar 2013, o 23:30
Ja też zakupiłam mączkę ,a to wszystko dzięki naszej Ewuni ,która ogłosiła że będzie w L już od jakiegos czasu jej szukałam ,no ale teraz zrobiłam już zapas
U mnie nie było już pazurków ,ale jutro pojadę do innego L może tam zakupię,bo dzisiaj jak cięłam moje formowane ,to rzeczywiście by się przydały do sprzatania zamiast moich własnych
Czy ty Miłeczko juz uzywałaś mączkę rogową?

Czy ty Miłeczko juz uzywałaś mączkę rogową?
-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Ileż pięknych kwiatów. Na bogato.
A coś narzekałaś że masz pusto...a tu proszę proszę krokusy i irysy i inne co ich nie znam.
Muszę podjechać do L. Wczoraj zakopałam się w zaległej robocie domowej i pracowej i czasu mi zabrakło. Ale dzisiaj mam chwilkę to może wjadę.

Muszę podjechać do L. Wczoraj zakopałam się w zaległej robocie domowej i pracowej i czasu mi zabrakło. Ale dzisiaj mam chwilkę to może wjadę.
- iwona0042
No piękna ta Twoja wiosna, czy przylaszczka jest biała?
Następna,co w lidlu była
Ale krokusiki masz,aż mnie zazdrość zżera

Ale krokusiki masz,aż mnie zazdrość zżera

- takasobie
Tulap! Coś się nie podoba? W Lidlu kupuję ogrodowe akcesoria co roku, rośliny też. Wszystko ma dobrą jakość i zgodność odmienową, więc co nie pasuje?
Krokusy dziękują
Iwonko! Przylaszczka biała! Coś nieśmiało się wychyla
Małgosiu! Ja kolejne zakupy wydelegowałam, bo w moim Lidlu skończyło się to, co chciałam. Kwiatów coraz więcej. Dziś rozkwitły te irysy błękitne. Nie zrobiłam zdjęć, bo już ciemnawo było, jak wróciłam z pracy. Co roku dosadzam krokusy, pamiętam o tym we wrześniu, bo mam cały czas niedosyt.
Marta! Stosowałam już kilka lat mączkę rogową. Wsypuję pod warzywa, dalie, nowoposadzone rośliny wszelakie. Wszystko dobrze rośnie, czyli musi być ok!
Dziś ochrzciłam parę kolejnych rasowych ogrodników. Koleżanka i kolega pierwszy raz w życiu robili wiosenne porządki w ogrodzie (wprowadzili się do kupionego domu jesienią), ja ich pochwaliłam lekko doradziłam i odetchnęłam z ulgą, że ze spokojem sobie poradzą w niewielkim i dobrze zrobionym ogrodzie przez poprzednich właścicieli domu. Koleżanka kupiła pierwszą roślinę - tawułkę w rożowym kolorze i bardzo się z tego cieszę, że się odważyła

Iwonko! Przylaszczka biała! Coś nieśmiało się wychyla

Małgosiu! Ja kolejne zakupy wydelegowałam, bo w moim Lidlu skończyło się to, co chciałam. Kwiatów coraz więcej. Dziś rozkwitły te irysy błękitne. Nie zrobiłam zdjęć, bo już ciemnawo było, jak wróciłam z pracy. Co roku dosadzam krokusy, pamiętam o tym we wrześniu, bo mam cały czas niedosyt.
Marta! Stosowałam już kilka lat mączkę rogową. Wsypuję pod warzywa, dalie, nowoposadzone rośliny wszelakie. Wszystko dobrze rośnie, czyli musi być ok!

Dziś ochrzciłam parę kolejnych rasowych ogrodników. Koleżanka i kolega pierwszy raz w życiu robili wiosenne porządki w ogrodzie (wprowadzili się do kupionego domu jesienią), ja ich pochwaliłam lekko doradziłam i odetchnęłam z ulgą, że ze spokojem sobie poradzą w niewielkim i dobrze zrobionym ogrodzie przez poprzednich właścicieli domu. Koleżanka kupiła pierwszą roślinę - tawułkę w rożowym kolorze i bardzo się z tego cieszę, że się odważyła

Miłka
- iwona0042
Prześliczna, nawet nie wiedziałam, że i białe przylaszczki są, oj ciągle się czegoś nowego dowiaduję