ja nie daję nic - nie chcę chemii w warzywniaku - jeśli się uda zdobyć to ziemia po pieczarkowa będzie albo obornik granulowany - rzędowo pod truskawkami a w międzyrzędziach czosnek więc może cokolwiek skorzystaDziunia87 pisze:Jeśli dostanę gdzieś jakąś odmianę wiosenną, to też chciałabym posadzićCo można dać na dno dziury do której wsadzę czosnek? Czy to koniecznie musi być superfosfat?
Dodam tylko, że mam ciężką, tłustą i zalewowa glebę. Jak powinnam przygotować takie podłoże?
Czosnek jary/wiosenny- uprawa, odmiany.
Re: Czosnek wiosenny sadzenie
Magda - pilna uczennica Matki Natury
- offca11
- 200p
- Od: 4 mar 2013, o 07:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A co to takiego jak nie chemia?Mineralka pisze:
...nie chcę chemii w warzywniaku (...) ziemia po pieczarkowa będzie albo obornik granulowany
Pozdrawiam Mateusz
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Co zatem najlepiej dać? Zależy mi na dorodnych główkach
A jaką odmianę najlepiej wsadzić, by można było jak najdłużej po zbiorach z niego korzystać? Który najlepiej się przechowuje?

A jaką odmianę najlepiej wsadzić, by można było jak najdłużej po zbiorach z niego korzystać? Który najlepiej się przechowuje?
obornik granulowany to np kurzeniec tyle że wygotowany i odparowany i wysuszony - sama natura skondensowana
-- Wt 04 mar 2014 12:54 --
Dziunia z tego co wiem to dorodne główki są z czosnku zimowego - wiosenny niestety jest mały tzn mniejszy od zimowego
-- Wt 04 mar 2014 12:54 --
Dziunia z tego co wiem to dorodne główki są z czosnku zimowego - wiosenny niestety jest mały tzn mniejszy od zimowego
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ozimy jest większy, ale gorzej się przechowuje - o tej porze zaczynają mu wyrastać pędy - czuje wiosnę, nawet w mieszkaniu czy lodówce
.

- offca11
- 200p
- Od: 4 mar 2013, o 07:47
I ta natura dalej jest chemią, przepraszam, że się czepiam, ale nie rozumiem takiego myślenia.Mineralka pisze:sama natura skondensowana
Pozdrawiam Mateusz
Mateusz oczywiście masz rację i tu i tu związki chemiczne - ale to tak jak z witaminami sztuczne w tabletkach bardzo ciężko przyswajamy a naturalne z warzyw i owoców same się do nas wpraszają - po co mi więc nawozy sztuczne skoro mogę mieć naturalne łatwo przyswajalne i niezagrażające aż tak zdrowiu moich dzieci - kiedyś tego dziadostwa nie było i byliśmy zdrowsi teraz dzieci rodzą się z rakiem - chcę tego zwyczajnie zaoszczędzić moim potomkom - po to też chcę mieć własne warzywka żeby sztucznych plastikowych ze sklepu nie jeść :/
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
U mnie w okolicy mogę kupić wtorek obornika bydlecego...można taki sypnąć na dno dołka, przysypac ziemia i dać na to ząbek czosnku?
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lepiej zrobić z niego gnojówkę, wlać w rowek, trochę przysypać ziemią i dopiero czosnek
.

- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
W zeszłym tygodniu posadziłem czosnek Latowicki. Chcę zatem zapytać czy ktoś z Was go uprawiał oraz jak plonuje 

Re: Czosnek wiosenny "jary" sadzenie
http://images64.fotosik.pl/1144/c76977151aa6f438.jpg
http://images61.fotosik.pl/1142/c2aed565fe49addc.jpg
To mój drugi sezon z czosnkiem. W tym roku w ogóle nie był nawożony. Myślicie że już można zbierać .?
http://images61.fotosik.pl/1142/c2aed565fe49addc.jpg
To mój drugi sezon z czosnkiem. W tym roku w ogóle nie był nawożony. Myślicie że już można zbierać .?
pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Ale to nie bardzo jest czosnek wiosenny .Wygląda na sztywnołodygowy , i ma 4-6 ząbków , to prawdopodobnie Ornak .
- Rancho-Relaxo
- 50p
- Od: 1 lis 2014, o 19:57
- Kontakt:
Jurto sadzimy Jarusa. Trochę się stresuje bo pierwszy raz w takiej ilości - kilka tysięcy ząbków. Mam plan aby sadzić naprzemienne rzędy czosnek-bób. Odległości między rzędami ok. 20cm, czyli wychodzi 40cm czosnek od czosnku i tak samo bób od bobu (Figaro). Będzie dobrze czy zwiększyć odległości ?
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kompletnie się nie znam na uprawie czosnku z bobem, ale pamiętam z ubiegłego roku, że bób "zabił" mi mieczyki rosnące w odległości 30 cm na południe od bobu. Widać, ze nie zacienił, a mimo to mieczyki w tym rządku zmarniały, dopiero następne rzędy mieczyków w odległości 60, 90 cm dały radę.
Odległość 20 cm wydaje mi się niewyobrażalnie mała.
Sama czekam na opinie specjalistów.
Odległość 20 cm wydaje mi się niewyobrażalnie mała.
Sama czekam na opinie specjalistów.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- Rancho-Relaxo
- 50p
- Od: 1 lis 2014, o 19:57
- Kontakt:
Zapewne masz rację, poniosło mnie z tymi 20cm ;-( Na szczęście miejsca mamy pod dostatkiem, idę przygotować coś więcej.