Pomidory w donicach cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory w donicach cz.2

Post »

Rzepko sadzę podobnie z tym,że w szklarni.Malinowy olbrzym +maskotka .Z betaluxem nie polecam.Zanim malinowy odskoczy w zwyż trochę się wzajemnie zacieniają ,ale maskotka jest wiotka ,więc pochylam ją ku ziemi .W dużej donicy myślę ,że możnaby puścić maskotkę na całkowity zwis.Oczywiście więcej papu im się należy :D
Awatar użytkownika
Nanavel
200p
200p
Od: 5 mar 2014, o 11:10

Post »

W tym roku też intensywnie myślę o hodowli pomidorów w pojemnikach, znalazłam coś co się nazywa kasta budowlana, dla mnie to prostokątna czarna "donica" 60l o wymiarach wysokość 280 szerokość 410 długość 710, na allegro można je kupić po 12,99 więc nie taki straszny wydatek, pytanie czy się sprawdzi i ile pomidorów mogę zmieścić w jednej? Myślałam żeby dać dwa koktajlowe wysokie, lub trzy krzaczki wysokie wielkoowocowe prowadzone na jeden pęd a dół marzy mi się obsadzony bazylią. Ktoś już hodował pomidory wprostokątnych kastach budowlanych?? czy lepiej jest zapatrzeć się w wiadra np 20 litrowe i sadzić po dwie sztuki- wysoka odmiana z karłową? Wtedy wiadra można rozsunąć względem siebie, a w takiej kaście pomidorki pewnie będą upchane:( Mam 9 miesięcznego owczarka podhalańskiego który namiętnie gryzie doniczki;/ i boje się że 20litrowe wiadro z łatwością przewróci i pozbędzie się zawartości zyskując "zabawkę" a z 60l pojemnikiem już tak łatwo mieć nie będzie. Właściwie o hodowli pomidorów w pojemnikach też myślę ze względu na psa, 2 sezony uprawiałam pomidory w gruncie, niestety mój 50kg "taran" pod koniec zeszłego sezonu skutecznie zniszczył część uprawy, wtedy piesek był szczeniaczkiem a pomidory były już wyrośnięte, teraz pomidory będą malutkie a piesek już duży;/ muszę się zabezpieczyć na wypadek gdyby uprawa w gruncie nie przyniosła żadnych plonów, pomidorki chociaż na spróbowanie bym miała z tych kast. Myślałam o zagospodarowaniu 3-4 takich pojemników, a w takim wypadku zaczynam się zastanawiać czy jako podłoża mogę użyć ziemi ogrodowej zmieszanej z kupną ziemią uniwersalną? Dół donic obciążyć kamieniami? czy jak wysokość takiego pojemnika to 28cm to te kamienie niepotrzebnie zabiorą miejsce?
Awatar użytkownika
Gekoon
500p
500p
Od: 24 gru 2014, o 23:00

Post »

Ile pomidorów maskotka możę na raz rosnąć w 20l worku?
Awatar użytkownika
Johna
200p
200p
Od: 10 wrz 2013, o 12:39

Post »

Nanawel - w zasadzie wszystkie odpowiedzi znajdziesz w tym wątku ...
Krótko:
- nawet w kaście budowlanej pomidor urośnie, rosną nawet w doniczkach 10 litrowych. Im większa doniczka i przestrzeń przeznaczona na jednego pomidora tym lepiej, tzn. więcej owoców, mniej podlewania, mniejsze niebezpieczeństwo zasolenia. Optymalnie powinno się przeznaczyć 20 litrów na jedną sadzonkę.
- ziemia - ja stosuję uniwersalną sterluxa i fertuguję florowitem. I to wystarcza.
- pomidory wysokie wraz z owocami mogą być nie stabilne nawet w kaście. Ja psa nie mam ale wiatry ze dwa razy poprzewracały mi pomidory na tarasie. Pomogło obłożenie kamieniami ale na wierzchu i po bokach doniczek.
Pozdrawiam Asia
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Rosnąć, a plonować, to dwie różne sprawy. Myślę, że ta czarna budowlana "kasta" jest za niska na kilka krzaczków. Pomidor potrzebuje głębszego pojemnika.
Gekoon - 20 l na 1 sztukę :D
D3flo
200p
200p
Od: 2 cze 2013, o 10:41

Post »

Też się kiedyś zastanawiałem nad uprawą pomidorów w kastrze ale jakoś wybiłem sobie to z głowy. Wydaje mi się że pojemność takiego kastra jest nieproporcjonalna do szerokości i długości. Wejdzie tam z 80l ziemi a nie wsadzisz więcej niż 3 pomidory, dwa byłoby w sam raz w odstępie 50cm. Wolałem zatem kupić doniczki produkcyjne 18sto litrowe wysokie na 29cm co wg mojej mądrości najbardziej odpowiada pomidorom które maja system korzenia palowego który idzie dosyć głęboko. W każdym bądź razie na jesień widziałem że bryła korzeniowa jest wypełniona dosyć szczelnie i do samego dna, pomidorki były fantastyczne i zdrowe.
Nanavel zdecydowanie można by oduczyć pieska takich zabaw ale nie myślałaś o wkopaniu tych doniczek do ziemi? uchroniło by to przed ich przewróceniem i chroniłoby przed przegrzewaniem korzeni.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
Trixi11
100p
100p
Od: 27 lut 2015, o 17:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Od 3 lat mam pomidory w kastrach budowlanych w pierwszym roku mialam po 3 w jedenej co sprawdza sie przy odmianach karlowych ,duze pomidory wsadzam po 2 i tez jest dobrze. One maja pojemnosc 65 litrow wiec ziemi jest wystarczajaco.
Awatar użytkownika
Nanavel
200p
200p

Post »

Trixi11 :tan no to jak tobie się udało to ja też spróbuję :D a obsadzasz dół pod pomidorami jakimiś roślinkami żeby ładnie było?? Czy same pomidory??
Te kasty to największe widziałam 80litrowe. Najbardziej to mi się marzą takie skrzynie tarasowe z drewna ehhh no ale różnica w cenie 150zł a 12,99 ......

Pieska próbuję oduczyć tylko że on broi w nocy to rano już nie wie o co ma się do niego pretensję :( liczę na to że wyrośnie z tego, to rasa olbrzymia i według opisu pies powinien znaleźć sobie w ogrodzie punkt obserwacyjny i leżeć obserwując.... to tyle teorii hahah praktyka jest taka że energii ma nadmiar, biega skacze i wyrywa z korzeniami drzewka;/ ( pozbyłam się 2 jabłonek, śliwki, wiązu werdei, klonu czerwono listnego, porzeczek, i niektórych iglaków;/ po pomidorach przegalopował, a tam gdzie tyczki były metalowe a pomidory duże i czerwone w nocy znikały i pojawiały się w różnych miejscach nadgryzione, przy czym pies "zasiał" w ten sposób pomidory w innych częściach ogrodu.... :roll:
Liczę że duże donice będzie mu można wyperswadować ;:223 Dobry pomysł z tym wkopaniem ich lekko w ziemię. Chyba się zdecyduję na eksperyment:D:D
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11

Post »

Ja uważam, że ilość ziemii nie ma znaczenia w plonowaniu pomidora. Uprawiałam pomidory ( normalne wysokie odmiany ) juz w 5l, 10l , 20l, 45l i 90l donicach. I plonowały dobrze.Im mniejsza doniczka tym szybsze przesychanie podłoża i problemy z wywrotnością przy wietrze.
Najważniejsze i tak jest nawożenie, a dla mnie osobiście nawozy z gnojówek, ktore nadają charakterystycznego dobrego posmaku pomidorom.
Kasta sprawdzi się bardzo dobrze. Proponuje posadzić do niej 2 sadzonki( wysokich pomidorów).Natomiast do kasty wejdzie Ci 60l ziemii.Wydajniejsze sa wiaderka.Mniej ziemii wiecej krzaków.
Aga
Trixi11
100p
100p
Od: 27 lut 2015, o 17:55

Post »

Nanavel, sadze same pomidory bez obsadzania czymkolwiek ,stoją one u mnie od południowej strony wiec maja dużo słońca ,a przez to ze kastry są duże i dużo ziemi pomieszcza nie wysycha ona tak szybko. W donicach tez miałam pomidory ,ale mi się przy dużym wietrze przewracały. Plusem donic jest na pewno to ze można je przesunąć lub przestawić .
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

? gdzieś pod daszek jak pada deszcz 8-)
Kasia
Awatar użytkownika
Nanavel
200p
200p

Post »

No ja planuję ustawić pod ścianą domu gdzie jest lekkie zadaszenie ( no chyba że deszcz zacina pod skosem;/) docelowo ma być tam taras ale że w tym roku się jeszcze nie zapowiada to wkopię lekko te pojemniki żeby się nie poprzewracały. Dam po dwa pomidory w kombinacjach z bazylią, aksamitką, surfinią i bez niczego lub z maskotką bez podparcia i zdam relacje co z tego wyszło :P ;:224 W sumie zależy mi nie tyle na wysokim plonowaniu co na ozdobieniu niezbyt ciekawego zakątka po budowlanego. Same kwiaty by mnie tak nie cieszyły :P
emilijaie
200p
200p
Od: 18 lut 2014, o 08:28

Post »

Ja też będę mieć pomidory w donicach. Zamówiłam bio obornik kurzy jak go właściwie użyć? Czy zmieszać go z ziemią czy sypnąć pod korzenie??? Jak będzie właściwie?
Pozdrawiam
Emilia

Ogród warzywny na balkonie
D3flo
200p
200p
Od: 2 cze 2013, o 10:41

Post »

Ja bym wymieszał z dolną połową ziemi w doniczce dwa tygodnie przed posadzeniem roślin i dobrze podlał. Tak właśnie robię z kurzeńcem naturalnym tylko dodatkowo go moczę w wodzie jakiś miesiąc.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
emilijaie
200p
200p
Od: 18 lut 2014, o 08:28

Post »

D3flo dzięki za szybką odpowiedź. Zrobię tak jak mówisz. Powiedz mi jeszcze ile tego sypać do donicy 10l. Nie widziałam opakowania być może będą jakieś proporcje podane.
Pozdrawiam
Emilia

Ogród warzywny na balkonie
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”