Niecierpek (Impatiens walleriana)wysiew,uprawa. Cz.1
- gaura
- 500p
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Niecierpki z nasion
U mnie niecierpek balsamina rozsiewa się sam. Niecierpka walleriana sieję z nasion, bardzo dobrze wschodzą i nie mam z nimi problemów.
Ale niecierpka nowogwinejskiego warto mnożyć z sadzonek, bo tak się je zwykle uprawia, nasion jak dotąd nie znalazłam w sprzedaży.
Ale niecierpka nowogwinejskiego warto mnożyć z sadzonek, bo tak się je zwykle uprawia, nasion jak dotąd nie znalazłam w sprzedaży.
Pozdrawiam, Kasia
Mojej koleżance całą obecną zimę kwitnie na parapecie wykopana jesienią, zaczynająca kwitnienie samosiejka walleriana.Można się pokusić w takim przypadku, wykopać i traktować przez zimę jak kwitnącą roślinę pokojową.Wykopywać starszego krzaka i przycinać nigdy nie próbowałam, ale u mnie korzenie jesienią zawsze mają mocno rozrośnięte , więc nie wiem czy by się dało i miało to ogólnie sens.Raz tylko robiłam sadzonki w sierpniu ze względu na ładny kolor, ale szybko je wyrzuciłam, bo zaczęły marnieć.
Przechowywanie i robienie sadzonek wiosną ma sens w przypadku pełnokwiatowych, ale pojedyncze moim zdaniem lepiej wyprowadzić z siewu.Mają lepszy pokrój, lepiej się krzewią, jakoś też szybciej i bardziej zdecydowanie rosną.
Przechowywanie i robienie sadzonek wiosną ma sens w przypadku pełnokwiatowych, ale pojedyncze moim zdaniem lepiej wyprowadzić z siewu.Mają lepszy pokrój, lepiej się krzewią, jakoś też szybciej i bardziej zdecydowanie rosną.
- amarylis384
- 500p
- Od: 5 sty 2014, o 18:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Julka-11
- 100p
- Od: 24 sie 2010, o 15:05
- Butterfly1007
- 50p
- Od: 20 sie 2014, o 21:28
Super roślinki , spore już
Ja swoje dopiero wysiałam
Jak u nich jest ze wzrostem. Szybko rosną czy raczej potrzebują więcej czasu?

Ja swoje dopiero wysiałam

Natalia
- ewelkacha88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Raczej rosną szybko. Wysiałam w ten sam dzień co petunie i są dwa razy większe. No ale petunie mają mikroskopijne nasionka i wschodzą później (przynajmniej tak było u mnie ). Nie martw się dadzą radę. Jeszcze 2 miesiące mają
. Pozdrawiam 

- Butterfly1007
- 50p
A kiedy wysiałaś swoje niecierpki
Obudziłam się dopiero teraz zachęcona waszymi pozytywnymi opiniami o tych roślinkach 

Natalia
- Julka-11
- 100p
- Od: 24 sie 2010, o 15:05
- Butterfly1007
- 50p
- ewelkacha88
Ja też się pospieszyłam i siałam 27 stycznia. Później wysiałam jeszcze trochę no i mają liścienie dopiero. Czekam na właściwe i będę pikować. A te z pierwszego siewu są już spore- jak znajdę chwilę to wstawię fotki. Słońce świeci i każdy brud na oknach widać chcę się za to dzisiaj zabrać
.

- ewelkacha88
- asta6265
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
To już spora młodzież
A czy wiecie może czy kolor liścia niecierpków świadczy o kolorze kwiatu? Zauważyłam, że niektóre mają listki zielone a niektóre bardziej w zielono brązowe wpadają?

A czy wiecie może czy kolor liścia niecierpków świadczy o kolorze kwiatu? Zauważyłam, że niektóre mają listki zielone a niektóre bardziej w zielono brązowe wpadają?
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
- amarylis384
- 500p
- Od: 5 sty 2014, o 18:50
Anka; zawsze tak miałam, że listki z ciemniejszymi przebarwieniami kwitły na kolory ciemniejsze: czerwony, biskupi itp ; zielone listki miały kwiatki od różowego do białego.
Julita śliczne niecierpki
, nawet wypuszczają "boczki"
Ewelina tak się przypatrywałam i wygląda na to, że trafiłaś na bardzo dobry siew i nie będą to "badyle". Takie "badyle" zdarzały mi się często i od razu po wzejściu miały grubszą łodygę, większe liście i bardzo wybiegały.
Życzę Wam i sobie udanego niecierpkowego sezonu
-- 9 mar 2015, o 11:20 --
Przepraszam, pomyliłam wpisy do Eweliny i Julity
Julita śliczne niecierpki

Ewelina tak się przypatrywałam i wygląda na to, że trafiłaś na bardzo dobry siew i nie będą to "badyle". Takie "badyle" zdarzały mi się często i od razu po wzejściu miały grubszą łodygę, większe liście i bardzo wybiegały.
Życzę Wam i sobie udanego niecierpkowego sezonu

-- 9 mar 2015, o 11:20 --
Przepraszam, pomyliłam wpisy do Eweliny i Julity

Cudne, zawsze wschodzą , szybko cieszą oko. 

- ewelkacha88
Tak tak wypuszczają boczki i to mnie strasznie cieszy tym bardziej , że ich nie uszczykiwałam
. Mam nadzieje, że będą ładnie kwitły. Pozdrawiam i powodzenia życzę
.