Ogród z psami, lasem i różami

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Michasia1
200p
200p
Od: 6 lis 2014, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród z psami, lasem i różami

Post »

Witaj
Ale masz potężne borówki aż Ci zazdroszczę. Moja jest nedzna i karleleje z roku na rok. Ziemia u mnie raczej kwaśna. Może troszeczkę mnie podszkolisz ;:180 i pomożesz mojej biedaczce, bo przy mnie padnie zupełnie :D
Ewka42
200p
200p
Od: 26 sty 2012, o 11:19

Post »

Witaj Michasiu,
uprawa borówki wymaga sporo wiedzy, nie chciałabym powtarzać tak dużej ilości informacji, które już tu na forum są. Spójrz na wątek o borówce (już chyba 5.część) w dziale "Drzewa i krzewy owocowe", tam jest mnóstwo informacji.
Napiszę tylko najważniejsze: " kwaśny odczyn i dużo wody". Bez tego nie ma co liczyć na borówki.
Awatar użytkownika
Michasia1
200p
200p
Od: 6 lis 2014, o 22:03

Post »

Dziękuję
Na pewno zajrzę i zobaczę jak najlepsze stworzyć im warunki :D
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Witaj Ewo w nowym sezonie :wit
Dobrze że zajrzałam, muszę się przyjrzeć moim borówkom, czy przypadkiem nie wymagają przycięcia jakiejś gałązki. Moje znacznie młodsze, bo 4-letnie więc może się okazać że jeszcze nie muszę ich ciachać.
Twoje mają imponujące pędy, widać że dokarmione solidnie.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewo pospacerowałam po Twoim ogrodzie. :wit Jest wyjątkowo klimatyczny, drzewa nadają mu charakter, a to co do nich dołożyłaś sprawiło, że jest przepiękny. ;:180 Róże i lawenda mnie zauroczyły. Z wiedzy na temat borówek skorzystam, posadziłam kilka. Też od trzech lat próbuję w nowym miejscu stworzyć ogród. Podrap moją imienniczkę za uchem. ;:167
Ewka42
200p
200p

Post »

Michasiu, warto poczytać bo wprawdzie borówka nie wymaga jakiś specjalnie dobrych warunków, ale naprawdę wymaga wiedzy:)

April, no wreszcie, już myślałam, że znikniesz jak Constancja:) Nie zauważyłam, że założyłaś nowy wątek. Napisałam u ciebie.
Teraz jest najlepszy czas na cięcie borówek.

Niebawem fotorelacja z zakładania nowego niewielkiego zakątka w lesie. Już działamy, na razie roboty ziemne. Było tak:

Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ewo, mam sentyment do ogrodów w lesie.
Moi teściowie mieli taki.
Dlatego wpisuje się, żeby śledzić Twoje dalsze poczynania
Ewka42
200p
200p

Post »

Margo, witam i zapraszam:) U mnie na ogół bardzo spokojnie, ale coś tam od czasu do czasu zdziałam:)

Zrobiłam ku pamięci zdjęcia "robót ziemnych". Ten jasny piasek to zasypany w celu zafugowania placyk z cegły rozbiórkowej, które układałam osobiście. Na tyłach, na linii sznurka będzie żywopłot z głogu. Głóg radzi sobie jako tako w naszym lesie.
Jest tam różnica poziomów, stąd niziutki murek z kamienia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ewka42
200p
200p

Post »

Witaj Soniu, chyba pisałyśmy jednocześnie, bo nie zauważyłam twojego postu. Dziękuję w imieniu mojej Soni, ona uwielbia drapania za uchem:) Ładne imię swoją drogą.
Mam nadzieję, że moje róże w tym roku pokażą już coś więcej. Mają już tak rozwinięte pączki, że zastanawiam się, czy wytrzymam z cięciem do czasu kwitnienia forsycji.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewo szacunek za umiejętność układania cegieł. ;:180 Zakątek fantastyczny. Ja mam dopiero od ubiegłego roku róże, ale właśnie Bonici mają takie duże pąki, że chyba przytnę.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Widzę, że ogród zajmuje coraz więcej lasu :D
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41

Post »

Po takim zaangażowaniu widać już, że będzie pięknie :D
Co dokładnie tam planujesz posadzić?
Ewka42
200p
200p

Post »

Soniu, cegły się łatwo układa, mieszkam na "pokrzyżackich" terenach, więc rozbiórkowej cegły jest sporo i jest tania.
Gosiu, jeżeli chodzi o wkraczanie z cywilizowanym ogrodem do lasu to to jest już koniec, więcej nie robię:) Połączyłam dwie części i wystarczy, kto to potem z wodą nastarczy, tam jest sucho nawet w ulewy.
Ewo, co do planu nasadzeń - częściowo jest konkretny, trochę improwizacji też będzie. "Plecy" to jak już pisałam gęsto nasadzony rząd głogów, wokół placu przy niby murku kilkanaście trzmielin Fortunea, po bokach hortensje bukietowe, 5-6 szt i kilka cisów (monotonnie, ale te jako jedne z niewielu się u mnie sprawdzają). Z przodu chyba bukszpan i kontynuacja rzędu hakonechloe. Tu akurat sprecyzowanych planów nie mam. Pośrodku nieregularny pas trawy łączący oba trawniczki istniejące.
Za trawą kolejna rabatka składająca się paproci, funkii i jarzmianki plus jakaś cienioznośna trawa, jeszcze nie wiem jaka.
Spróbuje to narysować.
Jak widać po doborze roślin, stałe nawadnianie jest absolutne koniecznie. Wszystkie te rosliny już mam i znam, jedynie jarzmianka będzie debiutem.
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41

Post »

No, no zapowiada się ciekawie :) U mnie w trudnych warunkach niedźwiedzia trawa się sprawdziła. Mając na myśli trudne: susza, bo pod wielkim jesionem, cień od tegoż jesiona a podłoże sam gruz. I rośnie :) całkiem dobrze nawet :D Podobno jest też odmiana złota ale ja mam tą najzwyklejszą zieloną.
3 KOTY
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2010, o 11:08

Post »

Znalazłam Twój ogródek i chyba w nim zagoszczę na dłużej - pozwolisz? :wit
Marta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”