Najładniej prezentują się gymnole oczywiście, nie zapominaj ich pokazywać

Świetnie to opisałaś,ale niestety taką cenę się płaci za uwielbienie do tych roślin.DAK pisze:Kręgosłup w stanie nie dającym zapomnieć, że on tam jest, w oczach kaktusowo, ręce w cierniach, a w nozdrzach mogłabym chyba posadzić jakieś maluchy i na brak podłoża by nie narzekały.
To masz pracowity czas. Ta przyjemność jest jeszcze wciąż przede mną... I do przesadzania mam sporo więcej roślin...DAK napisał(a):
mam w tym miesiącu już 140 kaktusów przesadzonych
Jeśli tak jest w doniczkach to znaczy, że rośliny są zdrowe i prawidłowo pobierają składniki odżywcze z podłoża.Nie spodziewałam się, że będę odkrywać w korzonkach aż takie braki substratu. - Czy one tę ziemię to żrą? - Tam w większości to były korzenie i żwirek.
Doskonały pomysł. Trzeba jedynie pamiętać aby rośliny podlewać mniej obficie bo w wyższych doniczkach substrat wolniej przesycha i istnieje niebezpieczeństwo że korzenie mogą mieć wciąż mokro. A to są w większości korzenie palowe i tego bardzo nie lubią...nie spodziewałam się, że medio będą miały tak pozawijane korzonki - dostały wyższe doniczki to będą mogły sobie nóżki wyprostować