Pod dębami cz.14 - róże wspominać będę

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pod dębami cz.14 - róże wspominać będę

Post »

Wandziu w jakim markecie nabyłaś te różyczki? Do mnie mają przyjść od Choduna. ;:65
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Takasobie, ale fajne odmiany angielek udało ci się zdobyć! I to za grosze. Ciekawa jestem, jak ci zakwitną w tym roku. A to w markecie kupiłaś? Miejsca mówisz, nie masz, to może z kilku dalii zrezygnujesz ;:173
Leszczyno, kupować można też i bez marketów, sama zresztą wiesz. Ty to masz przynajmniej miejsce, to masz mniejszy problem. A my, jak wchodzimy do marketów i mamy te róże na oczach, to istne męki przeżywamy ;:145
Dorotka, najpierw o hortensjach. Bounty jest krewną Anabelle, ale nieco mniejszą, choć i tak jest niemała. Ma bardziej sztywne pędy niż Anabelka. Bombshell jest taka w sam raz, rośnie nam do pasa. Silver Dollar już trochę wyższa, ale wysokość można regulować cięciem. Wszystkie trzy odmiany są wręcz obłędne. ;:167
Co do róż, to ta różowa wygląda faktycznie na Leonardo, ale Leonardo jest różą Mailanda, więc jakoś budzi moje wątpliwości. Ignis napisała, że to może być też Mary Rose. No nic, zobaczy się w sezonie. Dobrze, że mamy takie same odmiany, łatwiej nam będzie zidentyfikować. A ta żółta to może także być Amber Queen albo Golden Celebration.

Dla ciebie zdjęcie przebarwionej Bombshell w tle. Widać, że jest niewysoka.
Obrazek

Garden11, no ładne są na obrazku.
Anna11, z tych, co wymieniłaś, mam Concerto. Jest po prostu wspaniała, same zalety. Kupiłam kiedyś w LM, a potem już nigdy nie było :( .
Cyma, w Au też były wielkokwiatowe, ale to już okazało się ponad moje możliwości terytorialne i donicowe.
Usa, też zauważyłam, że mamy podobną kolorystykę w kwestii różanej. A kopanie dołków to jednak ja muszę przyśpieszyć, bo chodzi nie tylko o wykopanie, ale też o dodanie kompostu, porządnej ziemi i innych smaczków, a to już pochłania sporo czasu, mimo że też nie pracuję już zawodowo.
Justi, nie bojsa, wszystko się zmieści. Ja działam według staej zasady. Najpierw kupuję, a potem miejsce samo się znajduje. Kilka sztuk jeszcze nie wiem, gdzie posadzę, ale czas mi pokaże.
Jagi, mój ogródek wypełniony co prawda po brzegi, ale jeszcze wzwyż zostało trochę miejsca! I dlatego trochę pnących kupiłam.Dobrze będzie :lol:
Ignis, sama jestem ciekawa, co będzie z tych kartoników. Fajna zabawa, nie sądzisz? Ty się nacięłaś, bo miał być Avalon, a nie był, ale w moim przypadku nie piszą w ogóle co ma być. Jedynie, że angielska. ;:108 Może Mary Rose, może Leonardo, może Pomponella... ruletka.
Koziorożec, jak to dobrze, że przetrwaliśmy zimę, możemy znów realizować swoje marzenia :uszy
Lady, kupiłam w A na Radzymińskiej, po 4, 60zł. Natomiast ja czekam od Ćwika i od Ewy, ale dopiero po 15 marca. Muszę się śpieszyć z dołkami.

Nie wiem, czym Was mogę zainteresować, bo wspomnienia prawie już wyczerpane.
Niech więc będzie historia przebarwiania się w minionym roku hortensji Vanille Fraise

KONIEC LIPCA
Obrazek

10 SIERPNIA
Obrazek

17 SIERPNIA
Obrazek

Obrazek

22 SIERPNIA
Obrazek

8 WRZEŚNIA
Obrazek

24 WRZEŚNIA
Obrazek
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Niewiele jest roślin , które po przekwitnięciu wyglądają nadal bardzo atrakcyjnie , nic nie tracą ze swojego wyglądu. ;:131 A Vanilka z rumieńcami wygląda na inną odmianę , dwa w jednym :D
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ukorzeniam patyczki z takiego ,,cuda" ;:333 Tylko kiedy doczekam się tak pięknych kwiatów?
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Zakupy jak się patrzy, różanka pięknie się powiększy, oj będziemy oglądać. ;:oj ;:138
Zawsze wzdycham oglądając Vanillkę ;:oj podoba mi się metamorfoza jej okazałych kwiatostanów i ten jesienny rumieniec. ;:215
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Jak to Wandziu zrezygnować z kilku dalii!!!??? ;:202 Niemożliwe! :wink: Jest areał dla dalii i jest miejsce dla róż. Te zmówione wcisnę, ale już wiem, że jedną podaruję przyjaciółce do nowego ogrodu. Na wszystkie zamówione i obiecane dalie też nie mam miejsca, ale na pewno jakoś wcisnę!
Angielki kupiłam w Leroju. Były też inne, ale już miałam więc nie kupiłam. Teraz żałuję, też mogłam mieć na prezenty :wink: Też jestem ciekawa, co z tego będzie, mizerne były strasznie. Teraz całkiem przyzwoicie wyglądają, ale cudów w tym sezonie się nie spodziewam ;:224

I ciesze się bardzo, ze mam Vanilla Fraise, Twoje zdjęcia potwierdzają, że to był dobry wybór.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Wandziu wyeksponowany bukszpan w pięknej kompozycji. ;:180 Wanilka jest niesamowita. Też mam malutką.
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Wanda,
Normalnie szok ;:oj
Ale wzorowa ta twoja wanilka. Czy ona taka ciemna jest zawsze, czy zaleźy od roku?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Czekam niecierpliwie na efekt rewolucji
Mam nadzieje, że będę mogła zobaczyć naocznie.
Chociaż tak jak Justy nie wiem gdzie to wciśniesz. Chyba że czegoś się pozbywasz
Może Cześka? :wink:
Chociaż czemu ja się dziwię, przecież mam to samo.
Ale nie do tego stopnia ;:306
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Wandziu w takim razie poszukam Bombshell, bo chciałabym aby była trochę niższa.
Wiem, że Leonardo to róża Meillanda, ale faktem jest, że zamiast różowej angielskiej, wyrósł mi piękny Leonardo da Vinci ;:167 ...I powiem Ci, że wcale mnie to nie martwi, bo to prześliczna róża.
Ciekawe co z tych kartoników wyrośnie w tym roku ;:224 Już się nie mogę doczekać ;:65
PS. A jak wysoka rośnie Vanille Freise? Kolejna ślicznotka.
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p
Od: 3 gru 2014, o 10:16

Post »

Vanille Fraise pięknie się przebarwia, końcowy efekt najładniejszy:)
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Wandziu ;:196 zaglądam jak mam chwilę, chociaż nie zawsze udaje mi się coś napisać :(
Widziałam, że masz hortensję Hayes Starburst i to jaką dużą ;:oj Do mnie przyjechała takowa dwa dni temu, ale strasznie mikra :roll: Ciekawa jestem co możesz o niej powiedzieć. Jak długo ją masz? Czy kwitnie tak obficie jak Anabell?
Hortensje bardzo lubię, podobnie jak TY :D Szczególnie za to, ze zdobią ogród późnym latem i jesienią, jak również za to, że tolerują cień, co w moim przypadku jest bardzo istotne.
Piękne zamówienie różane zrobiłaś ;:63 Nie wiem czy czerwone róże dobrze się skomponują z różowymi, bo wszystko zależy od odcienia różu. Z mojego doświadczenia wynika, że zestaw jasna czerwień i mocny róż wygląda "żrąco", natomiast jasny, pastelowy róż i mocna czerwień lub bordo, komponuje się idealnie :D
Ja zestawiam czerwienie i purpury z kremowymi, zobaczę w sezonie jak wyjdzie ;:224
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Wandziu, ja nawet uwielbiam czytać nazwy zamawianych różyczek i wcale nie muszą to być moje zamówienia :;230
Cudne róże! Z pewnością coś wymyślisz i pięknie je wkomponujesz :D
A ta różowa, w kartonie najbardziej przypomina mi Leonarda, ale jak ma być angielską, to obstawiam Gertrude Jekyll lub Mary Rose...
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

WANDZIU poszlam w Twoje ślady i też zaszlałam, aż 15 krzaczkow zamówiłam - ale oczywiście miejsca na razie nie mam gotowego. :wit
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wandziu nadrabiam zaległości forumowe, witaj kochana ;:196
Aż nie mogę w to uwierzyć, że nadal szalejesz z różyczkami... niesamowite, gdzie Ty to wszystko mieścisz ;:oj Oj, będzie co podziwiać latem, już nie mogę się doczekać :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”