Storczyki Blondysi :)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bożenko, Załóż swój wątek i pochwal się storczykami :D
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p
Od: 23 paź 2008, o 18:29

Post »

Witaj Jeanne ;:7
Nie chcę zapeszać, ale dotychczasowa uroda tych śliczności to zasługa ogrodników. Kiedy dochowam się własnego potomstwa- to będzie najlepszy dowód, że moim kwiatkom jest u mnie dobrze :)
Co do imion- jak wcześniej wspominałam- długo ich nie miały ale dzisiaj po głębszej obserwacji same zabłysły w mej świadomości. Najwięcej problemu miałam z Oncidium. Jednak po jakimś czasie, z wiązku z jego nieszczęściem z mszycami, olśniło mnie, że tą jedną łodyżką odrodził się jak Feniks z popiołów. I tak zostanie ;)
Pozdrawiam Cię cieplutko ;)
Przychylam się do prośby Agness - proszę wrzuć fotki swoich kwiatków ;:48
życie pełne jest pasji...:) i urody:)
Awatar użytkownika
marta c
200p
200p
Od: 7 cze 2008, o 01:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dusiu a ty tez masz przeciez swoje imie ktorym sie do ciebie zwracaja(chyba nikt do ciebie nie mowi "hej TY" a oprocz tego jeszcze imie zdrobniale lub moze jakies przezwisko wiec tak sobie pomysl ze każdy storczyk ma swoja nazwe a my im dodajemy tylko nasz wymyslone przez nas zdrobnienia.swoja droga to kwiaty rowniez pieknie rosna przy ladnej muzyce co czesto stosuje wiec jak nie lubisz z nimi rozmawaiac to im wlacz muze to posluchaja troche :lol:
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p

Post »

A wiecie, że z muzyką jeszcze nie próbowałam? Moje kwiatki najczęściej słuchają AXN z telewizora :) Ale masz rację Marto, wszystkiego można spróbować ;)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

marta c pisze:Dusiu a ty tez masz przeciez swoje imie ktorym się do ciebie zwracaja(chyba nikt do ciebie nie mowi "hej TY" a oprocz tego jeszcze imie zdrobniale lub moze jakies przezwisko wiec tak sobie pomysl ze każdy storczyk ma swoja nazwe a my im dodajemy tylko nasz wymyslone przez nas zdrobnienia.swoja droga to kwiaty rowniez pieknie rosna przy ladnej muzyce co czesto stosuje wiec jak nie lubisz z nimi rozmawaiac to im wlacz muze to posluchaja troche :lol:
do mnie się zwracają wszyscy moją ksywką, zdrobnieniem od prawdziwego imienia, czyli Dusia (Dusia nie jest moim prawdziwym imieniem). jak się ma parę storczyków to prędzej można dać imiona, ja przy takiej ilości to po kilku godzinach już bym zapomniała, jak je nazwałam... ale na forum lepiej używać nazwy Phalaenopsis (na Phalaenopsisa), bo nie każdy wie, co to jest np. Seledynek itp. a muzyki nie mam im jak puścić, bo nie mam.
Awatar użytkownika
marta c
200p
200p
Od: 7 cze 2008, o 01:37

Post »

wiesz to zalezy jaka muzyke lubisz ja lubie klasyke wiec czesto slucham jak nie ma nikogo w domu bo jak juz dzieciaki wroca to po prostu uszy puchna od ich muzyki ale za to w samochodzie to musi byc cos z bitem tak jakos sie przyzwyczailam i wtedy corci muzyka mi nawet odpowiada :lol:
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p

Post »

Masz rację, że opisywanie imionami na forum może wprowdzić trochę zamętu, ale imiona nadaję im nie tyle dla potrzeb identyfikacji co raczej dla nadania szczególnego klimatu w rozmowie z nimi ;P:P
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Blondysia pisze:Masz rację, że opisywanie imionami na forum może wprowdzić trochę zamętu, ale imiona nadaję im nie tyle dla potrzeb identyfikacji co raczej dla nadania szczególnego klimatu w rozmowie z nimi ;P:P
w domu to sobie każdy może nazywać jak chce. bo ty wiesz, jak który storczyk ma na imię, a na forum nie każdy wie. nazwa Phalaenopsis jest dość trudna w wymowie i w domu używam skrótów, ale tylko w domu. Vandy nazywam Vandami.

a co do muzyki, ja nie słucham żadnej :)
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p

Post »

Na Wasze życzenie i dla Waszej przyjemności, oraz wygody, ochoczo mogę pisać:" Mój piękny, biały Phalaenopsis- zwany Konstancją" :)
Sama jestem ciekawa jak to będzie kiedy kolekcja urośnie :P:P
Awatar użytkownika
ljlj100
100p
100p
Od: 1 paź 2008, o 11:41

Post »

Ilu ludzi tyle charakterów. Jak ktoś lubi rozmawiać z kwiatkami, to niech rozmawia. A może za ileś tam lat okaże się, że rośliny nas słyszą? Nie nadaje imion moim roślinom bo bym ich nie spamiętała - kilkadziesiąt kaktusów, kilkanaście storczyków i 2 tys. bylin na działce. Ale czy to nie fajnie uśmiechnąć się rano do ulubieńca i zapytać: Hej Maniek, jak minęła noc? Pozdrawiam.Bożena.
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p

Post »

Bożenko, takie powitanie to naprawdę fajna sprawa :) Pierwsze, co widzę po przebudzeniu, to oczka mojego psa - Hektora. Sama jego obecność cudownie nastraja. Gdy zaraz potem wciągnę zapach mojej Cambrii - Jasmin czuję się naprawdę szczęśliwa i lecę do okna żeby się z nimi przywitać:) Dzięki temu nigdy nie wstaję z łóźka lewą nogą:)
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Musze sie przyznać, że na swój własny użytek tez sobie nazywam swoje storczyki. Np. biały Phalaenopsis White Venis jest dla mnie Białą Venus, inny Brother Sara Gold, podobny do Liodoro - jest Braciszkiem Złotej Sary itp.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Ja też nazwałam swoje dwa pierwsze storczyki. Jeden to 'Cudaczek', a drugi 'Tygrysek'. :lol:
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p
Od: 8 cze 2008, o 22:32

Post »

Anuska, posługujesz sie na tym forum tymi okresleniami|?
platynka :)
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Od teraz chyba zacznę, jeśli nikomu to nie przeszkadza :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”