Moje spełnione marzenie... tu.ja cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izo! Wiele jeszcze kwitnących niespodzianek u Ciebie. Aż miło popatrzeć :!: Ja mam młode siewki gaury i właśnie je dziś zadołowałem. One mają plamy czerwone na liściach. Podobno to choroba grzybowa. Jak przeżyją zimę, to będę próbował je leczyć.
Bardzo żal mi kotka :cry:
Pozdrawiam i życzę kolejnych niespodzianek :!: :)
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Ojej, szkoda kociaka...
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Obrazek

Ona potrafi kwitnąc nawet po pierwszym śniegiem !
Obok New Dawn, Iceberg, to królowa zimy :P
Dobrze wybrałaś nasadzenia, Kochanie.
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Przeglądarki mają to do siebie, że lubią wysypywać się po naciśnięciu przycisku "wyślij". I to wszystkie. Dopóki się pisze, nawet brak netu nie jest problemem, bo pisze się u siebie. Dosyć prostym rozwiązaniem na to jest przed wciśnięciem "wyślij" zaznaczyć cały text i skopiowac do schowka (Ctrl+c). Jak wywali net lub przeglądarkę, to można go wkleić. Oczywiście nie pomoże to na brak prądu, czy zwiechę systemu, ale w pozostałych przypadkach tak.
Polecam przy elaboratach :lol:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Dzięki wszystkim za odwiedziny i ciepłe słowo.

Aga - dzięki za pocieszenie. Sumienie mam czyste. Wypadki chodzą po ludziach i po kotach też...

Marto - begonie bardzo lubię, zanim miałam działkę to sadziłam je co roku na balkonie. Zaglądam czasem do Ciebie i muszę powiedzieć,że bardzo mi przypadł do gustu Twój mały ogródek. a 'pas startowy" to rewelacja w porze kwitnienia.

Jacku - ja gaurę kupiłam wiosną jako sporą sadzonkę. Widziałam,że są też nasiona. W przyszłym roku planuję kupić jeszcze białą. Teraz tak myślę,że właściwie nic nie wiem o roślinnych chorobach...Chyba powinnam te braki wiedzy uzupełnić zimą. A czym będziesz leczył gaurę?

Dzięki Haneczko, wielkie dzięki. Przynajmniej teraz wiem jak nazywa się ta piękność. Zaczyna kwitnąć bardzo wcześnie, a kończy bardzo późno. Mam 2 takie krzewy - jeszcze po poprzedniku.

Tak Asiu - szkoda, ale takie jest życie. Nie da się wszystkiego przewidzieć.

Dzięki Krzysiu za techniczne porady. Spróbuję skorzystać. Chociaż ostatnio nie wiem jak ale udało mi się odzyskać nie wysłany post. To był chyba cud.
Awatar użytkownika
TAJGA 2008
1000p
1000p
Od: 5 sie 2008, o 09:44

Post »

Witaj Iza, dawno nie byłam u Ciebie. Jesień ładna i kolorowa w Twoim ogródku.
Bardzo spodobał mi się pomysł na kompostownik.

Pozdrawiam
Pozdrawiam i zapraszam
Ogródek TAJGI 2008 2009 2010/2011
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cieszę się Basiu, że nie zapomniałaś o mnie i znów mnie odwiedziłaś. Ja do ogródków szczecinianek zaglądam regularnie :lol:

Dostałam dziś od M takie cudo:

Obrazek Obrazek

To dendrobium. Muszę koniecznie poczytać i dokształcić się by nie zmarnować piękności.
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cudny ten storczyk. Wiem, że go nazwałaś jakoś inaczej ale je nie odróżniam tych roślin. Twój jest piękny i ma mnóstwo pączków, powinien Ci kwitnąć miesiącami. Podejrzałam u Gagawi, że robisz dżemy w Termolu. Jak je robisz? Ja mam Termola od wielu lat, kocham go miłością wielką ale dżemów w nim nie robiłam. Gotuję zupy, robię sosy, wyrabiam chleb, moj ulubiony to wiejski z jabłkiem i płatkami owsianymi i tymiankiem, robię ciasto na naleśniki, placki z jabłkiem, robie pasztet i różne potrawy na parze, ale dżemu nie. Raz zrobiłam i coś mi w nim przeszkadzało ale juz ni pamiętam co. Czy możesz coś skrobnąć o dżemach?
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Iza!!! Nasionka dotarły :D , nie jedna firma wysyłkowa powinna się od Ciebie nauczyć jak pakować i opisywać swoje delicje, kurcze Ty to zrobiłaś po mistrzowsku ;:138 , mało tego tych nasionek jest duuużo jestem w siódmym niebie.

DZIĘKI
Pozdrawiam cieplutko
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

bishop pisze:Przeglądarki mają to do siebie, że lubią wysypywać się po naciśnięciu przycisku "wyślij". I to wszystkie. Dopóki się pisze, nawet brak netu nie jest problemem, bo pisze się u siebie. Dosyć prostym rozwiązaniem na to jest przed wciśnięciem "wyślij" zaznaczyć cały text i skopiowac do schowka (Ctrl+c). Jak wywali net lub przeglądarkę, to można go wkleić. Oczywiście nie pomoże to na brak prądu, czy zwiechę systemu, ale w pozostałych przypadkach tak.
Polecam przy elaboratach :lol:
Word 2003 poradzi sobie nawet z brakiem prądu.
Jeśli w trakcie pisania tekstu w tym edytorze zabraknie prądu,
to przy ponownym uruchomieniu komputera program pokazuje ten dokument
i pyta,czy chcesz go zapisać? :D :D
Kilka razy już uratował mi życie.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Wiosną córka ucieszyła mnie okazem Dendrobium nobile. Zajrzyj tutaj, dość fajnie napisane. Werandowałam i liczę po cichu na ponowne kwitnienie. Podobno jeden z łatwiejszych w uprawie.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkie miłe Panie!
Bogusiu - w zasadzie nie mam jakieś specjalnego przepisu na dżemy z Thermomixa. Kupuję żelfix i z nim robię dżemy ze wszystkich możliwych owoców. Hitem w moim domu jest dżem truskawkowy z jabłek :lol: Wygląda to tak, że do jabłek ( 90% ) dodaję truskawki (10% ). Truskawki nadają kolor, aromat i poprawiają smak. Zawsze dodaję szczyptę cynamonu i kilkanaście kropel soku z cytryny. Kiedyś jak zaczynałam swoją przygodę z termolem miałam przepis (taki specjalny na to urządzenie ) na dżem jabłkowy i jabłkowy z bananem bez dodatku zagęszczaczy. Niestety gdzieś go wcięło przy kolejnych przeprowadzkach. Z tego co pamiętam gotowało się na dość wysokich obrotach. W tym roku mam już grubo ponad 100 słoiczków dżemów - najróżniejszych. Ze względu na urodzaj jabłek większość z nich jest jabłkowa, a część jabłko+ inny owoc.

Tija - aż się zarumieniłam czytając Twoje pochwały. Cieszę się,że nasiona już dostałaś i jesteś zadowolona z wymiany. Polecam się na przyszłość.

Aniu - nie przepadam za edytorem. Jestem zbyt żywiołowa. Jeśli będę miała częściej takie "niespodzianki" z przeglądarką to chyba jednak przemyślę taką możliwość. Zdjęcie termola podeślę może jutro...

Asiu - jesteś kochana...Zajrzałam tam i faktycznie uprawa wydaje się prosta. Dzięki!!! Może mi się uda... Wstyd się przyznać,ale odkąd mam działkę domowe zeszły na dalszy plan. A nawet zdarza mi się zapominać o podlewaniu :oops:

Zajrzałam na działkę ( dokarmić kompostownik :D ) i z przykrością stwierdziłam,że nocne przymrozki ścięły moje tygrysówki. Aż pożałowałam,że nie ścięłam ich do wazonu. Jeszcze przez długi czas mogłabym je podziwiać.
Chciałabym się pochwalić chryzantemami jakie mi obiecała P.Sąsiadka na wiosnę ( ta od róż):

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Izo, czytamo Twoich przygodach z kwiatami domowymi...i mam to samo! Biedaczyska zapominam podlać, bo wciąż wydaje mi się że to było wczoraj podlane....a to przez działkę....
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30

Post »

I moje traktuję po macoszemu :roll: ,palma znalazła nowy dom :roll:
kot z przyschniętych liści juki zrobił sobie drapak ;:144 ale jeszcze troche,będę je reanimować :oops:
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53

Post »

ja w termomiksie robiłem ostatnio marmoladę jabłkowo gruszkowo pigwową - pychotka :D
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”