Dziki zakątek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dziki zakątek

Post »

Trzeba przemyśleć sprawę tych desek. A dziś nową kuchenkę mi przywieźli. Będę niedługo piekła chleby :-D
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie jestem wielkim znawcą w kwestii drewna, ale deski suszone naturalnie , tak jak kiedyś ,mają dużo większą trwałość. Teraz drewno się odrzywicza i suszy w przyspieszonym tempie stosując jakieś sztuczne technologie i środki. Finalnie jest ono też dużo lżejsze a poza tym trzeba je bardzo dobrze zabezpieczyć bo jest duużo mniej trwałe. Właśnie sobie względu na trwałość ale i oryginalność wyglądu mają zbyt na takie starocie, szczególnie na zachodzie, gdzie już od dawna nie ma starych drewnianych stodół.
Kiedyś taka stodoła z surowych desek mogła wytrzymać i sto lat , z tych obecnych nie wiem czy by wytrzymała 10 bez zabezpieczenia.

Marto a jaki chlebek będziesz piekła?
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p

Post »

A na razie nie będę sobie głowy zawracać deskami. ;-) Chcę upiec na zakwaszenie ale muszę zakwaszenie zrobić. Dziś przygotuję. Muszę przejrzeć przepisy w necie.
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p

Post »

witam. Kobea od wczoraj bardzo poszła w górę, szaleje dziewczyna. :). Ja dostałam od mamy z 5 cebulek mieczyków. Chyba najlepiej będzie je wysadzić w kiwetniu do gruntu. Chcę je posadzić tam gdzie są tulipany narcyzy. A dostałam jeszcze jakieś białe kwiatki w małych cebulkach, ale nie znam nazwy. Pokażę jak urosną. Moja mama je kupiła w lidlu. Właściwie na opakowaniu pisało, żeby sadzić od marca do maja. Ale chyba bliżej kwietnia byłoby najlepiej. Co myślicie?
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18

Post »

Marto ja nie jestem ekspertem kiedy co wysadzić i mam ten sam problem.Mam masę cebulek mieczyków swoich z zeszłego roku jak i od naszej koleżanki z forum .Ja jak zwykle pójdę na żywioł i pewnie wsadzę pod koniec marca, albo na początku kwietnia.Ja przed świętami powiedziałam sobie,że muszę mieć wszystko już na dworze ,więc pewnie tak zrobię.Ja w zeszłym roku canny już w kwietniu wysadzałam to co tam wszystko można ;:124
lucynda
200p
200p
Od: 4 sty 2015, o 19:39

Post »

Byłam w piątek w lidlu. Mają niedrogie cebulki kwiatów, wszystkie kapersy po 4 z groszami. W kapersie jest np. 15 mieczyków, duże cebule ,( taniocha) ,25 liatry różowe, 50 żółtych czosnków ozdobnych itp. Te białe kwiatki to chyba będzie Acidantera też jest w lidlu.

Mieczyki i inne letnie celowe sadzę od początku kwietnia do maja włącznie. Często jeszcze w maju coś człowieka skusi ;:108. Wszystkie mieczyki jakie mam dzielę na trzy porcje i sadzę je w odstępach dwu tygodniowych . Dłużej wtedy cieszę się ich kwiatami.
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p

Post »

O tak, to te białe kwiatki właśnie. Dzięki, poczytam o nich. :D
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p
Od: 3 gru 2014, o 10:16

Post »

Martuś tu na forum będą trąbić jak nastanie pora sadzenia mieczyków i innych bądź spokojna. Pamiętaj tylko o moczeniu w środku grzybobójczym i na szkodniki ;:333
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p

Post »

A nie mam takiego środka. Podpowiedz jaki to kupię.
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39

Post »

Kobea będzie piękna :wink:
A można mieczyki moczyć tuż przed posadzeniem? Też trochę ich mam, ostatnim razem po prostu wrzuciłam do dołka w ziemi, ale były świeżo ze sklepu...
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Martuś, anioł piękny. ;:196 Też mam kilka, ale mieszkają w domu. Kobea wyjątkowo dorodna. Jeśli chcesz mogę Ci podesłać swój przepis.
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p

Post »

Soniu, to poproszę przepis :D . Ja już mam w ogródku jednego aniołka, ale odpadło mi skrzydło , to zupełnie jak mi :lol: ( taki żarcik) .Mam do nich sentyment. :) . Zaraz pstryknę fotkę obrazu.
Odbiło się światło, i słaba jakość. Lubię ten obraz, ma taką podniszczoną ramę. Dostałam go od mamy, jest starusieńki. :D Ale go bardzo lubię.

Obrazek
trochę pod dziwnym kątem zrobiłam fotkę, ale nie to jest najważniejsze.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękna pamiątka. ;:168 Dzisiaj ludzie wyrzucają rzeczy z duszą, a to przecież wspaniałe wspomnienie bliskich. ;:167
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p
Od: 3 gru 2014, o 10:16

Post »

Martuś, grzybobójczy środek np topsin, zrób miksturę w wiaderku i mocz mieczyki partiami przed posadzeniem ;:333
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p

Post »

A to mam topsin. :D . Nie będę musiała kupować. :D
Zablokowany