Dziki zakątek
- Rozana
- 1000p
- Od: 20 wrz 2014, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dziki zakątek
Trzeba przemyśleć sprawę tych desek. A dziś nową kuchenkę mi przywieźli. Będę niedługo piekła chleby 

- anastazja B
- 1000p
- Od: 3 mar 2013, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie jestem wielkim znawcą w kwestii drewna, ale deski suszone naturalnie , tak jak kiedyś ,mają dużo większą trwałość. Teraz drewno się odrzywicza i suszy w przyspieszonym tempie stosując jakieś sztuczne technologie i środki. Finalnie jest ono też dużo lżejsze a poza tym trzeba je bardzo dobrze zabezpieczyć bo jest duużo mniej trwałe. Właśnie sobie względu na trwałość ale i oryginalność wyglądu mają zbyt na takie starocie, szczególnie na zachodzie, gdzie już od dawna nie ma starych drewnianych stodół.
Kiedyś taka stodoła z surowych desek mogła wytrzymać i sto lat , z tych obecnych nie wiem czy by wytrzymała 10 bez zabezpieczenia.
Marto a jaki chlebek będziesz piekła?
Kiedyś taka stodoła z surowych desek mogła wytrzymać i sto lat , z tych obecnych nie wiem czy by wytrzymała 10 bez zabezpieczenia.
Marto a jaki chlebek będziesz piekła?
- Rozana
- 1000p
A na razie nie będę sobie głowy zawracać deskami. ;-) Chcę upiec na zakwaszenie ale muszę zakwaszenie zrobić. Dziś przygotuję. Muszę przejrzeć przepisy w necie.
- Rozana
- 1000p
witam. Kobea od wczoraj bardzo poszła w górę, szaleje dziewczyna.
. Ja dostałam od mamy z 5 cebulek mieczyków. Chyba najlepiej będzie je wysadzić w kiwetniu do gruntu. Chcę je posadzić tam gdzie są tulipany narcyzy. A dostałam jeszcze jakieś białe kwiatki w małych cebulkach, ale nie znam nazwy. Pokażę jak urosną. Moja mama je kupiła w lidlu. Właściwie na opakowaniu pisało, żeby sadzić od marca do maja. Ale chyba bliżej kwietnia byłoby najlepiej. Co myślicie?

- beacia0088
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lis 2013, o 20:18
Marto ja nie jestem ekspertem kiedy co wysadzić i mam ten sam problem.Mam masę cebulek mieczyków swoich z zeszłego roku jak i od naszej koleżanki z forum .Ja jak zwykle pójdę na żywioł i pewnie wsadzę pod koniec marca, albo na początku kwietnia.Ja przed świętami powiedziałam sobie,że muszę mieć wszystko już na dworze ,więc pewnie tak zrobię.Ja w zeszłym roku canny już w kwietniu wysadzałam to co tam wszystko można 

-
- 200p
- Od: 4 sty 2015, o 19:39
Byłam w piątek w lidlu. Mają niedrogie cebulki kwiatów, wszystkie kapersy po 4 z groszami. W kapersie jest np. 15 mieczyków, duże cebule ,( taniocha) ,25 liatry różowe, 50 żółtych czosnków ozdobnych itp. Te białe kwiatki to chyba będzie Acidantera też jest w lidlu.
Mieczyki i inne letnie celowe sadzę od początku kwietnia do maja włącznie. Często jeszcze w maju coś człowieka skusi
. Wszystkie mieczyki jakie mam dzielę na trzy porcje i sadzę je w odstępach dwu tygodniowych . Dłużej wtedy cieszę się ich kwiatami.
Mieczyki i inne letnie celowe sadzę od początku kwietnia do maja włącznie. Często jeszcze w maju coś człowieka skusi

Pozdrawiam Lucyna
- Rozana
- 1000p
O tak, to te białe kwiatki właśnie. Dzięki, poczytam o nich. 

- garden11
- 1000p
- Od: 3 gru 2014, o 10:16
Martuś tu na forum będą trąbić jak nastanie pora sadzenia mieczyków i innych bądź spokojna. Pamiętaj tylko o moczeniu w środku grzybobójczym i na szkodniki 

- Rozana
- 1000p
A nie mam takiego środka. Podpowiedz jaki to kupię.
- Malvy
- 500p
- Od: 10 lut 2015, o 19:39
Kobea będzie piękna
A można mieczyki moczyć tuż przed posadzeniem? Też trochę ich mam, ostatnim razem po prostu wrzuciłam do dołka w ziemi, ale były świeżo ze sklepu...

A można mieczyki moczyć tuż przed posadzeniem? Też trochę ich mam, ostatnim razem po prostu wrzuciłam do dołka w ziemi, ale były świeżo ze sklepu...
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Martuś, anioł piękny.
Też mam kilka, ale mieszkają w domu. Kobea wyjątkowo dorodna. Jeśli chcesz mogę Ci podesłać swój przepis.

- Rozana
- 1000p
Soniu, to poproszę przepis
. Ja już mam w ogródku jednego aniołka, ale odpadło mi skrzydło , to zupełnie jak mi
( taki żarcik) .Mam do nich sentyment.
. Zaraz pstryknę fotkę obrazu.
Odbiło się światło, i słaba jakość. Lubię ten obraz, ma taką podniszczoną ramę. Dostałam go od mamy, jest starusieńki.
Ale go bardzo lubię.

trochę pod dziwnym kątem zrobiłam fotkę, ale nie to jest najważniejsze.

Odbiło się światło, i słaba jakość. Lubię ten obraz, ma taką podniszczoną ramę. Dostałam go od mamy, jest starusieńki.

trochę pod dziwnym kątem zrobiłam fotkę, ale nie to jest najważniejsze.
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękna pamiątka.
Dzisiaj ludzie wyrzucają rzeczy z duszą, a to przecież wspaniałe wspomnienie bliskich. 

- garden11
- 1000p
- Od: 3 gru 2014, o 10:16
Martuś, grzybobójczy środek np topsin, zrób miksturę w wiaderku i mocz mieczyki partiami przed posadzeniem 

- Rozana
- 1000p
A to mam topsin.
. Nie będę musiała kupować.