Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby
Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby
Zimno myślę, że nie mają. Stoją na parapecie nad kaloryferem. Światło myślę, że chyba też nie bo doświetlam je. Podłoże chyba grzybów nie ma, bo było nowo kupione. Za sucho chyba nie mają?
- piterrs
- 100p
- Od: 19 maja 2012, o 15:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie 
Mam pytanko... ma ktoś doświadczenia z utrzymaniem uciętych gałązek Adenium? Ja po tegorocznym cięciu wstawiłem je do wody. Od tygodnia dają radę, wypuszczają nowe listki, a te które były pocięte na kawałki wypuszczają nowe odrosty. Myślicie, że dadzą radę tak przetrwać? Można w ten sposób liczyć na to, że się ukorzenią, czy jednak mam złudne nadzieje na to?
Z góry dziękuję za ewentualne sprawdzone wskazówki w tym zakresie
Pozdrawiam
Pit

Mam pytanko... ma ktoś doświadczenia z utrzymaniem uciętych gałązek Adenium? Ja po tegorocznym cięciu wstawiłem je do wody. Od tygodnia dają radę, wypuszczają nowe listki, a te które były pocięte na kawałki wypuszczają nowe odrosty. Myślicie, że dadzą radę tak przetrwać? Można w ten sposób liczyć na to, że się ukorzenią, czy jednak mam złudne nadzieje na to?
Z góry dziękuję za ewentualne sprawdzone wskazówki w tym zakresie

Pozdrawiam
Pit
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- z tego co piszesz, Twoje rośliny mają "cieplarniane" warunki i powinny rosnąć bez żadnych problemów i negatywnych objawów. Musisz sama wywnioskować, gdzie szukać przyczyn zmian jakie powstają na Twoich sadzonkach, co im w Twojej opiece nie odpowiada, że mimo dogodnych warunków nie rosną tak, jak tego oczekujesz.magsonia pisze:Zimno myślę, że nie mają. Stoją na parapecie nad kaloryferem. Światło myślę, że chyba też nie bo doświetlam je. Podłoże chyba grzybów nie ma, bo było nowo kupione. Za sucho chyba nie mają?
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Ktoś mi tutaj pisał, że tak się nie robi, że normalnie się podlewa lekko, a nie spryskuje, bo ziemia tylko mokra jest na zewnątrz a i tak nie dociera nic do korzenia i może to powodować chorobę brzuszków.magsonia pisze:Spryskuję im lekko podłoże co ok 2 dni.
Odkopałam trochę podłoże. Stwierdziłam że może mają za sucho bo jednak to ciepło z kaloryfera może je wysuszać. A jednak są to jeszcze małe roślinki więc je podlałam. Coś nie mam do nich "ręki"
Adenium są moim zdaniem strasznie chimeryczne. Reagują na wszystko i ciężko stwierdzić co im jest, szkoda, że mówić nie potrafią.
Moje 2 starsze roślinki po przesadzeniu coś zmarniały, jedna chyba da radę i przeżyje, chociaż to już z 3 raz się coś z nią dzieje, druga chyba nie da rady, zaczyna się wywracać, musiałem podeprzeć zapałką, żeby się nie złamała, ale czy da rade odżyć? Ale można powiedzieć, że przynajmniej dostarczają jakiś emocji, bo niemal codziennie coś nowego. 

- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- nieprawda - początki są zawsze trudne, ja też to przerabiałem, ale pięć lat temu, nie wolno się zniechęcaćCoś nie mam do nich "ręki"

- z tym stwierdzeniem pozwolę sobie również nie zgodzić się a to dlatego, że 100% niepowodzeń w opiece nad tymi egzotycznymi roślinami, "leży" po naszej - opiekunów stronie. Traktujemy Adenium, jak rośliny pochodzące z naszej strefy klimatycznej w której występują cztery pory roku w tym tylko jedna jest najodpowiedniejsza do uprawy - wzrostu tych roślin. W ich "ojczyźnie", klimat jest całkowicie odmienny, a nazwa rośliny Adenium - róża pustyni, wskazuje jaki klimat jest dla nich najodpowiedniejszy.Adenium są moim zdaniem strasznie chimeryczne.
- Adenium - róża pustyni, jeżeli tylko w minimalnym stopniu zagwarantujemy tym roślinom, warunki egzystencji zbliżone do warunków w których występują w środowisku naturalnym, na pewno będą normalnie - zdrowo rosły i nie będzie trzeba zastanawiać się co roślinom dolega.Reagują na wszystko i ciężko stwierdzić co im jest, / ... /
- o to się tyczy również typowych dla naszego klimatu roślin,/ ... / szkoda, że mówić nie potrafią.

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Mieczysław
No fakt emocji dostarczają bardzo dużo. Nudzić się z nimi nie można chociaż ja chciałabym trochę tej nudy. Żeby zaczęły mi w końcu rosnąć jak innym koleżankom i kolegom z forum. Zazdroszczę pięknych okazów. Może w końcu zaczną rosnąć po ludzku
a jeszcze jedna sprawa odnośnie adeniów ratowanych z pomocą innych forumowiczów. Były one pomarszczone prawdopodobnie z przelania. Cała historia jest opisana na końcu siódmego wątku i na początku tego. Kaudeksy nadal są pomarszczone ale 2z nich wypuszczają listki. Czy to oznacza że będą uratowane? Kaudeksy też im przytyją?

magsonia pisze:Światło myślę, że chyba też nie bo doświetlam je.
Magsonia, mam do Ciebie ogromną prośbę. Udziel mi informacji czym doświetlasz Adenium. Jakiej żarówki/lampy używasz?
Kiedy Bóg drzwi zamyka - to otwiera okno
Pozdrawiam
Justyna
Pozdrawiam
Justyna

Kupiłam lampke taką na biurko, żarówka ma chyba około 20W 6500K.
- Paulinaaa
- 1000p
- Od: 9 sty 2013, o 15:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kiedy najlepiej przycinać adenium?
Chciałabym żeby zaczęło się rozkrzewiać
Chciałabym żeby zaczęło się rozkrzewiać

Witam,
Mam takie małe pytanko.
Czy jak troche uszczkne moim grubaskom gałązki to zaczną troche na boki się rozrastac ? Cały czas idą do góry z zależy mi na tym żeby troche się zagęściły
Mam takie małe pytanko.
Czy jak troche uszczkne moim grubaskom gałązki to zaczną troche na boki się rozrastac ? Cały czas idą do góry z zależy mi na tym żeby troche się zagęściły
Ewa
Oczywiście, że się rozkrzewią
mojemu przez przypadek uszczknęłam i ładnie się rozkrzewił.

Pozdrawiam Paula
Piękne te wasze kwitnące drzewka:-)
Moje to dopiero chudzielce, ale wysiane w czerwcu więc jeszcze muszę nad nimi popracować:-)

Ten juz ma rok, i ukorzenił się z większego drzewka.

Jaki jest najlepszy nawóz na pogrubienie koudeksa>? Bo te wszystkie Biohumusy itd mało dają tym moim. No chyba że bardziej chodzi o podłoże. Musi być węcej keramzytu , kamyczków żwirku itd.? U mnie to tylko na dnie.
Moje to dopiero chudzielce, ale wysiane w czerwcu więc jeszcze muszę nad nimi popracować:-)

Ten juz ma rok, i ukorzenił się z większego drzewka.

Jaki jest najlepszy nawóz na pogrubienie koudeksa>? Bo te wszystkie Biohumusy itd mało dają tym moim. No chyba że bardziej chodzi o podłoże. Musi być węcej keramzytu , kamyczków żwirku itd.? U mnie to tylko na dnie.
Moje różne : storczyki, adenium , dziwadła i inne:-) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=87910" onclick="window.open(this.href);return false;